Naizgled jednostavan, strammer Max (snažni Max) jelo je koje mnoge Nijemce podsjeća na djetinjstvo. Radi se o sendviču koji se sastoji od tostirane kriške kruha - najbolje rustikalnog, na koji se stavlja kriška šunke i jaje na oko. Ovisno prema kraju, dolazi s brojnim dodacima, kao što su kiseli krastavci, umak se sastoji od majoneze, senfa, Worcestershire umaka i malo paprike, kao i kriške hrskave slanine. Prema nekim izvorima, Strammer Max nastao je u bivšoj Istočnoj Njemačkoj, a naziv ima dvosmisleno značenje – ovaj sendvič simbolizira čvrstog muškarca, kako mišićima, tako i libidom.
Snažni Max - sastojci:
- 2 kriške domaćeg kruha
- 4 kriške kuhane šunke
- 4 jaja
- 4 žličice maslaca
- 3 žlice majoneze
- 1 žličica ljutog senfa
- 2–3 kapi Worcestershire umaka
- ½ žličice slatke paprike u prahu
- 4 stabljike vlasca
- Sol, crni papar, prstohvat šećera
Snažni Max - priprema:
- U zdjelici pomiješajte majonezu, senf i Worcestershire umak. Začinite paprikom, soli i paprom, te po želji dodajte prstohvat šećera.
- Nasjeckajte vlasac. Kruh tostirajte na grillu, u pećnici, tavi ili tosteru.
- U neprianjajućoj tavi zagrijte maslac na srednjoj vatri. Za svako jaje dodajte otprilike 1 žličicu maslaca. Razbijte jaje i pažljivo ga ubacite u tavu.
- Smanjite vatru i pecite dok bjelanjak potpuno ne očvrsne, a žumanjak ostane kremast. Izvadite kad rubovi počnu lagano tamniti. Posolite tek nakon što je jaje gotovo.
- Premažite tostirani kruh umakom, stavite dvije kriške kuhane šunke, na njih jaje na oko, pospite paprom i vlascem.
7 nepalskih jela koje treba probati barem jednom u životu

