Na ovogodišnjem su Festivalu od naših predstavnika najbolje ocijenjena Vina Belje, i to vrhunska graševina berbe 2012., vrhunska graševina berbe 2006. (arhivsko vino) te vrhunski cabernet sauvignon berbe 2009. koji su osvojili tri srebrne medalje.

Graševina je najznačajnija sorta Vina Belje i jedna je od najznačajnijih svjetskih graševina po pitanju autentičnosti i specifičnosti zahvaljujući terroiru hrvatskoga Podunavlja. Na ocjenjivanje u Pariz, osim vrhunske raševine berbe 2012., enolozi Belja su poslali i arhivsko vino iz 2006. koje je prema ocjenama francuskih stručnjaka u izvrsnoj kondiciji pa će se do kraja godine naći u prodaji kao posebna limitirana serija od nekoliko tisuća boca.

Izvrsnim rezultatom beljskog cabernet sauvignona hrvatsko Podunavlje je potvrđeno kao idealna lokacija za proizvodnju iznimnih vina od ove svjetske sorte. Prema riječima g. Franje Francema, jednog od ocjenjivača, Vinalies je specifičan po tome što u komisijama dominiraju enolozi čime se osigurava stručnost, a ujednačeni kriterij ocjenjivanja osigurava respektabilnost dobivenih odličja.Svaki ocjenjivač ima i obvezu pismeno opisati svako vino, pa sažetak opisa nekoliko ocjenjivača daje konačni opis svakog vina. Najbolja vina s ocjenjivanja ulaze u godišnje izdanje “1000 vins du monde“ u kojem su osim opisa vina, navedene dobivene nagrade, cijena i kontakti proizvođača. Na Vinalies Internationales se dodijeljuju isključivo zlatne i srebrne medalje, a osvojiti ijednu od ove dvije prestižne medalje donosi profesionalnu prepoznatljivost u vinskom svijetu te promociju vina potrošačima koji prate ovo važno ocjenjivanje kako u Francuskoj, tako i u svijetu.

Čestitamo, i s guštom pijuckamo naša nagrađena vina, živjeli!!

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju