Glavni grad Švedske, Stockholm, posljednjih je desetak godina poznat kao vrhunska fine dining destinacija, a restorani kao što su Volt, F12, i Mathias Dahlgren, uz sjajne delicije nude i spektakularne vinske karte, s naglaskom na Vins naturels.

No kako hladna Skandinavija nije pogodna za proizvodnju grožđa i nema kulturu konzumiranja vina poput nekih Europskih „rođaka“, vinu se do sada rijetko pridavala pažnja. Tu grešku odnedavno kvalitetno ispravlja restoran Gaston, koji je prije par mjeseci. otvoren u srednjovjekovnom starom gradu u Stockholmu. Gaston ima stopostotno skandinavski izgled: rešetkasti drveni zidovi, mramorne ploče, broncom optočen bar, talijanski svijećnjaci... No ono što je najbolje je vinska lista koju čini odabir između četiristotinjak malih proizvođača vina iz Francuske, Njemačke, Austrije, Italije i Kalifornije. Uz prijateljski ugođaj, to je ono što Gastona čini idealnim mjestom na kojem možete čekati zalazak sunca. Sommelieri Johan Agrell i Fredrik Lundberg lutaju svijetom kako bi otkrili što bi se moglo sviđati njihovim gostima, a trenutni je favorit čaša Maggiorina 2011, iz Talijanske Boce.

I dok hrana u Gastonu ipak nije glavni događaj, nego tek dodatak degustaciji i pijuckanju genijalnih vina, njihov najjači specijalitet - riba i čips, imaju stvarno sjajan okus. Dakle, ako ste za grickanje uz čašu nevjerojatnog vina na krajnjem jugu Skandinavije, ovo je destinacija za vas, ali ako se želite fino najesti, nakon fajrunta u 01:00, zaputite se plesnu terasu obližnjeg restorana F12 gdje ćete oko 03:30 vidjeti izlazak sunca. O cijenama nećemo, ali zašto si jednom u životu ne biste priuštili ovakav, sasvim drugačiji eno-gastro vikend?
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju