Chartreuse

1605. godine u samostanu u regiji Grenoble, redovnici su od Francois - Annibala d ' Estreesa (Maršal kralja Henrika IV), dobili na dar rukopis koji je sadržavao recept za "eliksir dugog života." Redovnici su prema receptu napravili napitak, a u tom im je pomoglo poznavanje bilja i biljnih mješavina, infuzije i procesa maceracije. Redovnici su ga koristili u ljekovite svrhe, a danas Chartreuse proizvode redovnici samostana Grande Chartreuse u gradu Voironu, a samo trojica znaju njegov tajni recept.

Benedictine

Jedan od najpoznatijih francuskih likera, Benedictine, izumio je u 19. stoljeću Alexandre Le Grand. Njegov su recept doradili redovnici iz samostana u Normandiji, i koristili ga u ljekovite svrhe, sve do razdoblja Francuske revolucije, kada je samostan bio uništen. Tada je recept dobio današnju formu. Recept također, poput Chartreusea, istovremeno može znati samo troje ljudi. Benedictine se koristi u izradi popularnih koktela kao što su Singapur Sling, Frisco, Derby, Monte Carlo…

Chambord

Priča kaže se da je tijekom posjeta dvorcu Loire Valley, kralju Louisu XIV poslužen jedinstveni crni liker od maline. Dakle, s tradicijom od preko 300 godina, Chambord je sada ostavština kraljevske krune što je sugerirano i staklenim dizajnom boce. Okus ovog jedinstvenog francuskog likera koristi se u koktelima kao što su Raspberry Margarita, French Martini Chambord i Daiquiri.

Cointreau

Prozvan „najboljim voćnim likerom svijeta", Cointreau je stvoren u Saint-Barthélemz - d'Anjou. Ovaj je liker od naranče nastao sredinom 19. stoljeća, a recept je tajnovit još i danas. Cointreau je osnova mnogih popularnih koktela, među njima i Margarita, Cosmopolitan, White Lady…

Absinthe

Vjerovali ili ne, absint je francuskog podrijetla! Krajem 19. stoljeća, u Francuskoj je u 17.00 sati sve stajalo jer je nastupio „zeleni sat" ( L' heure verte ) – tada je postojala navika ispijanja absinta u svim pubovima, bistroima i kafićima. Sada, absint ima posebno mjesto u kulturi francuskih barova, kao i na puno mjesta u svijetu koja imaju svoje boeme.

Šampanjac i konjak

Naziv "Champagne" pravno je zaštićen od Europske unije Ugovorom iz Madrida (1981.). Prema tom dokumentu, samo pjenušavo vino koje se proizvodi u regiji Champagne u Francuskoj može se nazvati "šampanjac". Iako su se na početku mjehurići smatrali greškom u proizvodnji vina, od 17. stoljeća je je vrlo popularan, a danas ga se drži uglavnom jako visoka klasa.

Slična je situacija i s konjakom. Način proizvodnje poznatog napitka otkrio je u 16. stoljeću francuski vitez Jacques de la Croix - Maron. Brandy se dobiva dvostrukom destilacijom vina proizvedenog od grožđa iz regije Cognac, i pušta se da odstoji nekoliko godina u posebnim hrastovim bačvama. Ne, Mirogojček nipošto ne ide u tu kategoriju…
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju