• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #piće

Najbolje hrvatsko pivo!

Ako zanemarimo najveće i najjače igrače, i pogledamo što se u domovini nudi od malih i mikropivovara, jedno ime se ipak malo izdvaja iz skromne, ali hrabre pivske scene. Evo stoga male reportaže iz Slavonije, koja osim rakija i vina skriva i jedno sitno hmeljno čudo – pivovaru Bošnjak! Razgovarali smo s pionirom pivarstva u tom kraju, i popili koju...

Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 23.10.2013 10:26 komentari
viber Created with Sketch.
Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kada s autoputa siđete za Novu Gradišku, treba vam još petnaestak minuta da skretanjem ulijevo dođete do mjesta Sičice. Iako će neki nastaviti tom cestom sve do Davora, rodnog mjesta Ivice Olića, ljubitelji popularnog napitka na bazi ječmenog slada i dodatkom hmelja, svoje će automobile zaustaviti upravo ovdje, pored simbolične bačve i natpisa „Pivo“. Ovdje gospodin Mario Bošnjak sa suprugom Marijanom u slobodno vrijeme kuha, vjerujte nam na riječ, stvarno fantastično pivo, po ocjenama brojnih pivopija, vjerojatno i najbolje u zemlji. U tome mu puno pomaže brat Dario, a kako je sve počelo - saznajte iz mini intervjua u nastavku.

U trendu Klara Vrijedi probati Svijetla točka kaotičnog zagrebačkog kvarta: Pizzerija u kojoj se jedu uzbudljive napoletane Drvo ilustracija Pitanje za kviz Najtvrđe drvo na svijetu raste samo na jednom kontinentu – znate li kojem? Novi kviz općeg znanja - 12 15 nasumičnih pitanja Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više

punkufer.hr: „Pa kako je  umjesto kolinja, rakije i nogometa, došlo do ovako kvalitetnog piva?“

Mario Bošnjak: „Negdje u ljeto 1997 u kazanu za rakiju, komšija Cule i ja kuhali smo pivo po receptu koji sam dobio od gospođe Marice Ploužek, tada glavnog tehnologa tvornice čokolade i alkohola Zvečevo u Požegi. Slad smo nabavili u tvornici slada u Novoj Gradiški, hmelj dobili onako ispod ruke od skladištara iz jedne pivovare, a slično je bilo i s kvascem. Još i danas se sjećam toga sunčanog dana u mračnoj pecari (valjda su sve pecare za rakiju mračne), sve je mirisalo po sladu i hmelju. Sve se pjenilo, a sunce se je probijalo u zrakama kroz pukotine crijepa. Cijelo vrijeme kuhanja proganjala nas zla slutnja da će nešto poći po zlu. Tu slutnju je prouzročila boldana rečenica napisana velikim štampanim slovima na kraju recepta: OPREZ, MOGUĆNOST EKSPLOZIJE!!! Kako ni jedna komponenta u kuhanju nije zapaljiva, a kamoli eksplozivna nikako nam nije bili jasno što može eksplodirati. Taj dan je sve prošlo u redu, bez opaljenog metka, pivo skuhano, slad ocjeđen, hmelj dodan, ekstrakt 12 -13 %. Primarna fermentacija burna i brza, svega nekoliko dana na sobnoj temperaturi, nakon toga smo to pretočili u bačvu za pivo i zatvorili orginalnim čepom.

punkufer.hr: „Za sada sve djeluje dobro, ima li priča happyend?“

Mario Bošnjak: „Nakon nekoliko dana odležavanja na sobnoj temperaturi, došlo je vrijeme da naš uradak ugleda svijetlo dana. Tada još nismo imali nikakvih naprava za točenje piva iz bačvi, pa smo bili prisiljeni silom skinuti čep bačve. tu počinju naši problemi. Negdje sam pročitao da CO2 na 0° C nakon 24 sata prelazi iz plinovitog u tekuće stanje i da tlak postaje 0 bara. Kako nismo imali adekvatan prostor za hlađenje, bačvu smo odnijeli kod Cule u kištru za duboko zamrzavanje i povadili sve smrznute kokoši i svinje. Sve je bilo u redu nekih sat vremena dok nisu došli Culini roditelji iz polja i ugledali hrpu mesa na stolu. Dobro smo prošli, samo verbalni delikt, i deložacija bačve iz kištre. Onako očajni hodamo po selu i tražimo novo utočište, kad u očaju padne Culi ideja da mi kako bilo otvorimo bačvu, u čemu mu se pridružio moj brat Dario, te ja, poštujući dvotrećinsku većinu -pristanem na nagovor. Nije dugo prošlo da se nismo sjetili upozorenja s recepta. Čep je doslovno eksplodirao između nas, a gejzir piva šikljao iz bačve u olukove na krovu katnice. To je bilo naše prvo varenje domaćeg piva. Poslije sam pivo kuhao u kuhinji u raznim loncima, ponekad mi je znala pomagati i mama, puno joj se zahvaljujem na razumjevanju. Sa širenjem interneta sve nam postaje pristupačnije, od komponenti za pivo, recepata sve do najsofisticiranije opreme za varenje piva. Tako sam preko interneta došao i do današnje naše opreme. A u kvalitetu ćete se morati uvjeriti sami.



punkufer.hr: „Uvjeravamo se svaki put kad prolazimo Slavonijom! Što sve danas imate u ponudi, i gdje se mogu nabaviti vaši proizvodi?“

Mario Bošnjak:
„U ponudi uvijek imamo domaći svijetli lager, sezonski radimo i tamni, a za prave šmekere nađe se poneki specijal, poput gorkog IPA ili kiselkastog lambika. Naši se proizvodi mogu kušati u "Kušaonici domaćeg piva Bošnjak" u Sičicama pored Nove Gradiške. U kušaonici možemo ponuditi i suhomesnate nareske pripremljene na imanju, a za aperitiv nudimo domaću rakiju od piva ("Bierbrand") gratis. Uskoro se planiramo pojaviti u afirmiranijim restoranima u Zagrebu i na obali, gdje bi se naše pivo moglo prepoznati kao organski proizvod.

punkufer.hr: „Koja je točna adresa, mejl i telefon na koji se mogu najaviti budući posjetitelji? I zašto treba piti vaše pivo?



Mario Bošnjak: „Pivo Bošnjak treba piti zato što je živo, pravo organsko piće i zato što je proizvedeno s ljubavlju. Naše pivo ne sadrži konzervans ni aditive, a nije ni pasterizirano ni filtrirano. Naše pivo možete kušati u "Kušaonici domaćeg piva" u Sičicama 94 pored Nove Gradiške. Najave primamo na mail: bosnjak.marijana@gmail.com, a sve što vas zanima o pivu možete pitati na mail: mario.bosnjak@sb.t-com.hr. Najave mogu i na mobitel: 098 349490 (Mario Bošnjak) i 0977329141 (Marijana Bošnjak). Naša kušaonica je ugostiteljski objekt zatvorenog tipa i goste primamo isključivo putem najava. Svaki gost je dobro došao u naš kraj i na naše imanje. I garantiramo da ćete imati o čemu pričati!"

punkufer.hr: „Zahvaljujemo se još jednom, i samo hrabro naprijed!“

Eto, ako imate vremena i volje skrenuti s autoputa i probati vrhunsko pivo te upoznati divne vrijedne ljude - OPG Bošnjak je savršeno mjesto za vas. Piviliii!

  • #piće
  • #Pivo
  • #Bošnjak
  • #sičice
  • #kuhanje
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Okus mora, okus soli: najljepše šetnice uz more
Lijepo, lijepo, neopisivo
Okus mora, okus soli: Pratite prognozu i uživajte u nekim od najljepših šetnica uz Jadran
Za Louvre znate, ali možete li nabrojiti ostale? 10 najvećih muzeja na svijetu koji čuvaju neprocjenjiva remek-djela
Novi na popisu
Za Louvre znate, ali možete li nabrojiti ostale? 10 najvećih muzeja na svijetu koji čuvaju neprocjenjiva remek-djela
Otkriven nakon 2000 godina: Tajni prolaz za elitu koji je vodio do gladijatorske arene
Skriveni Kolosej
Otkriven nakon 2000 godina: Tajni prolaz za elitu koji je vodio do gladijatorske arene
Topli sendvič sa špekom, sirom i jabukom recept
Jeste li ga probali?
Topli sendvič idealan za jesen s jednim slatko-kiselim sastojkom koji bi vas mogao ugodno iznenaditi
Da ti stane pamet: 10 čudesih maratona o kojima sanjaju trkaći diljem svijeta
Nestvarni prizori
Da ti stane pamet: 10 čudesnih maratona o kojima sanjaju trkači diljem svijeta
Kandirani slatki krumpir recept
U jednom loncu ili tavi
Najlakši recept za slatki krumpir, a koji je savršen prilog uz pečenu puretinu
Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više
15 nasumičnih pitanja
Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više
Najtvrđe drvo na svijetu Australija
Pitanje za kviz
Najtvrđe drvo na svijetu raste samo na jednom kontinentu – znate li kojem?
Svijetla točka kaotičnog zagrebačkog kvarta: Pizzerija u kojoj se jedu uzbudljive napoletane
Vrijedi probati
Svijetla točka kaotičnog zagrebačkog kvarta: Pizzerija u kojoj se jedu uzbudljive napoletane
Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka
Korak po korak
Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka
Stvari koje su puno poskupjele u Hrvatskoj u zadnjih pet godina
Bezobrazno skupo!
10 stvari kojih su se Hrvati odrekli jer su toliko poskupjele da ih se ne isplati više kupovati
Stabljike celera zašto su dobre za zdravlje
5 eura za kilogram
Bez ovog povrća nema niti jedne dobre juhe i variva, a čini čuda za zdravlje

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Užas u Velikoj Gorici! Žena oštrim predmetom ubila člana obitelji
Istraga u tijeku
Užas u Velikoj Gorici! Žena oštrim predmetom ubila svog partnera
Slovenija aktivirala članak 37: Vojska će surađivati s policijom u zaštiti državne granice
ZAKON O OBRANI
Susjedi aktivirali članak 37., vojska izlazi na teren: To se dosad dogodilo samo jednom
Torcida prosvjeduje u Splitu, Vlada planira uvesti posebne mjere
Grad pun policije
Iznenađenje nakon prosvjeda na rivi: Torcidaši stigli pred sud, traže puštanje ljudi u pritvoru
show
Maja Šuput objavila nove romantične prizore sa Šimom Elezom
prozori kao iz filma
Maja Šuput pokazala kako izgleda romantična večera s njezinim Šimom
Hailey Bieber pokazala guzu u tangicama
Guza u prvom planu!
Supruga posrnulog pjevača fotkama u tanga bikiniju raspametila fanove
Severina pala na koncertu u Areni Zagreb, sve je okrenula na šalu
reakcijom osvojila publiku
Video godine! Seve pala na pozornici Arene Zagreb pa ustala kao kraljica
zdravlje
Nevjerojatno otkriće: COVID cjepivo pomaže u borbi protiv ove teške bolesti!
Rezultati su nevjerojatni
Nevjerojatno otkriće: COVID cjepivo pomaže u borbi protiv ove teške bolesti!
Preživjeli ste srčani udar? Ovo su 7 ključnih koraka koji vam mogu spasiti život!
Oporavak nakon infarkta
Preživjeli ste srčani udar? Ovo su 7 ključnih koraka koji vam mogu spasiti život!
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
zabava
Dalmatinac napravio pravu kolonu, a kad vidite zašto nećete se prestati smijati
Zanimljivo
Dalmatinac napravio pravu kolonu, a kad vidite zašto nećete se prestati smijati
Kviz koji testira jeste li pravi znalac – i bez pomoći suigrača
Pokažite što znate!
Kviz koji testira jeste li pravi znalac – i bez pomoći suigrača
Kad vidite gdje su stavili kadu u ovoj kupaonici, bit ćete zahvalni na svojoj
Urnebesno
Kad vidite gdje su stavili kadu u ovoj kupaonici, bit ćete zahvalni na svojoj
tech
Najstariji poznati spomenik drevnih Maja mogao bi biti ogromna karta svemira
Veliki ritualni kompleks
Najstariji poznati spomenik drevnih Maja mogao bi biti ogromna karta svemira
Tajanstveni "svemirski posjetitelj" iznenađuje znanstvenike svojim ponašanjem
Komet 3I/Atlas
Tajanstveni "svemirski posjetitelj" iznenađuje znanstvenike svojim ponašanjem
Novo otkriće moglo bi radikalno utjecati na naše razumijevanje ljudske evolucije
Tehnologija kao oblik prilagodbe
Novo otkriće moglo bi radikalno utjecati na naše razumijevanje ljudske evolucije
sport
Poznato koliku bi otpremninu Dinamo morao isplatiti Kovačeviću u slučaju otkaza
cijena smjene
Poznato koliku bi otpremninu Dinamo morao isplatiti Kovačeviću u slučaju otkaza
Boban donio odluku o trenerskoj sudbini Marija Kovačevića
PAD FORME JE OČIT
Boban donio odluku o trenerskoj sudbini Marija Kovačevića
VIDEO Muhammad Mokaev servirao spektakularan nokaut
ČUDESNA TEHNIKA
VIDEO Neporaženi borac otjeran iz UFC-a servirao spektakularan nokaut
tv
MasterChef: Renatin i Ivanov uspjeh zasmetao Juricu! "Nemam ništa protiv nikoga, ali..."
BORBA!
Renatin i Ivanov uspjeh zasmetao Juricu! "Nemam ništa protiv nikoga, ali..."
MasterChef: Antonio Detić napustio MasterChef! "Tako se radi, tako guraj i nema ti granica!"
SVAKA ČAST!
Antonio Detić napustio MasterChef! "Tako se radi, tako guraj i nema ti granica!"
U dobru i zlu: Imaju li svi pravo na drugu priliku ne propustite saznati u seriji „U dobru i zlu“
U DOBRU I ZLU
Imaju li svi pravo na drugu priliku ne propustite saznati u seriji „U dobru i zlu“
putovanja
Svijetla točka kaotičnog zagrebačkog kvarta: Pizzerija u kojoj se jedu uzbudljive napoletane
Vrijedi probati
Svijetla točka kaotičnog zagrebačkog kvarta: Pizzerija u kojoj se jedu uzbudljive napoletane
Najtvrđe drvo na svijetu Australija
Pitanje za kviz
Najtvrđe drvo na svijetu raste samo na jednom kontinentu – znate li kojem?
Varivo od crvene leće i cvjetače recept
Recept na žlicu
Fino varivo s lećom i cvjetačom sjajan je izbor za ručak ili večeru, a bit će gotovo za 30-ak minuta
novac
Najveći projekt između Europe i Afrike može krenuti: 10 godina gradnje i ulaganje od 8,5 milijardi eura
davna želja
Najveći projekt između Europe i Afrike može krenuti: 10 godina gradnje i ulaganje od 8,5 milijardi eura
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Danska u panici zbog kineskih autobusa koji su trebali voziti Zagrebom: Moguće ih je isključiti iz daljine
kamikaze na cesti
Danska u panici zbog kineskih autobusa koji su trebali voziti Zagrebom: Moguće ih je isključiti iz daljine
lifestyle
Franka Batelić kaput sa šalom 2025.
A tako je šik
Savršen kaput za zimu u kojem vam neće biti hladno, a ima ga i Franka Batelić
Odabrali ste najbolje odjevenu hrvatsku modnu ikonu 60 plus
uvijek besprijekorna
Gotovo 10 tisuća čitateljica odabralo najbolje odjevenu hrvatsku modnu ikonu 60 plus
Severina u vrućim hlačicama i visokim čizmama na probi za koncert u Areni Zagreb
I kožnate hlačice
Severina: Fantastične čizme u boji zbog koje zaboravljamo i na omiljene crne modele
sve
Franka Batelić kaput sa šalom 2025.
A tako je šik
Savršen kaput za zimu u kojem vam neće biti hladno, a ima ga i Franka Batelić
Maja Šuput objavila nove romantične prizore sa Šimom Elezom
prozori kao iz filma
Maja Šuput pokazala kako izgleda romantična večera s njezinim Šimom
Poznato koliku bi otpremninu Dinamo morao isplatiti Kovačeviću u slučaju otkaza
cijena smjene
Poznato koliku bi otpremninu Dinamo morao isplatiti Kovačeviću u slučaju otkaza
Točeno pivo
Tajne zanata

"Nikad ne znaš koliko je dugo boca bila otvorena": Pića koje konobari nikad ne bi naručili u kafićima

Nemojte tražiti ni piće koje iziskuje kompliciranu pripremu ili koktel s više komponenta ako se nalazite u baru ispunjenom do zadnjeg mjesta. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Točeno pivo Hrana i piće
    Tajne zanata

    "Nikad ne znaš koliko je dugo boca bila otvorena": Pića koje konobari nikad ne bi naručili u kafićima

  • Vislander - 4 Hrana i piće
    Vislander

    Vinsko putovanje kroz prostor i vrijeme: Plavci s Visa koji su oduševili zagrebačku publiku

  • Pijemont je poznata vinorodna regija u Italiji Putovanja
    Predivan Pijemont

    Talijanska regija poznata po Fiatu, Nutelli i crnom vinu ima još jedan dobar razlog za posjet – rijetki su oni koji znaju koji je

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close