1. Prije prvog gutljaja
Konjak je napitak koji se priprema dvostrukom destilacijom bijeloga vina, a u procesu se koriste kisele sorte grožđa poput ugni blanca. Nakon druge destilacije koja se u žargonu naziva eau de vie, ili voda života, izdvajaju se najbolji dijelovi destilata.

Ti se destilati pohranjuju u hrastove bačve na višegodišnje dozrijevanje, a potom miješaju i flaširaju u jedan aromatičan proizvod. Imajte na umu da konjak ne stari nakon flaširanja, kao što je to slučaj kod viskija, te bi trebao imati isti okus sada, kao i za 50 godina.

2. Bez vode i leda
Ako nemate pristup ekstra jakim konjacima koji podnose razrjeđivanje, bilo bi najbolje da ne naručujete konjak s ledom ili vodom jer ove namirnice uništavaju njegov okus. Konjak se tradicionalno drži na sobnoj temperaturi, a ispija iz balon-čaše koja omogućuju najbolje kotrljanje tekućine po staklu i oslobađanje aromatičnih elemenata.


3. Konjak nije anti-stres piće
U konjaku se treba uživati umjereno. Ne pijte živčani, umorni i pod stresom. Stručnjaci savjetuju lagano ispijanje malih gutljaja, u miru i nakon obroka. Pogotovo ako su u pitanju prestižne marke konjaka (Hors d'age) koje su odležale najmanje šest godina u hrastovoj bačvi, a napravljene su od minimalno 150 različitih destilata starih između 15 i 35 godina.

4. Kokteli nisu zabranjeni
Nećete napraviti veliku pogrešku ako se odlučite na koktel s konjakom. Za to su najbolji jeftiniji konjaci sastavljeni od manjeg broja 'mlađih' destilata, koji se odlično kombiniraju s limunovim sokom, đumbirom i narančom. Na raspolaganju vam i je poznati koktel od dva sastojka po imenu Francuska veza, koji kombinira konjak s amaretom.

5. Možete s njima i kuhati
Konjak se koristi i u kulinarstvu: najčešće za flambiranje slatkih jela, deglaziranje sokova s dna posude, ali se i sljubljuje s eksluzivnim namirnicama poput gusje jetre, tartufa, jastoga i divljači.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju