Srednjovjekovni dvorci okruženi vrhovima planina i pretpovijesnim oslikanim špiljama, idealni su za turiste svih fela, a za one prave gurmane tu su lokalne tržnice u kojima se mogu naći najbolji gastronomski proizvodi na način spremljeni onako kako su se radili stoljećima. Sukladno tome, i cijene su, na žalost, u rasponu od razumnih do nezamislivih. Spšomenimo samo neke karakteristične:

Foie Gras – gusja jetra

Ova tipična francuska poslastica je kremasto-glatka, bogatog i delikatnog sofisticiranog okusa, i da ne duljimo, toliko specifična da ćete je morati probati sami. Nedavno su proizvođače gusje jetre bili opravdano napali jer se dobivala prisilnim šopanjem gusaka, ali se danas sve više „dobiva“ humanijim, normalnim putem. Ako si već ne možete priuštiti čistu cijelu jetru (cijene nisu ljudske), svakako probajte paštetu, jer je i njezin okus impresionira većinu kušača. Naravno, zaboravite na okus paštete koju vam je mama mazala za izlete...

Confit de Canard

Ovo je fešta od pačetine, patka nad patkama! Ako je Confit ispravno spravljen, meso doslovno otpada s kostiju, i topi se u vašim ustima s gotovo nezamislivim bogatstvom okusa. Proces duljeg čuvanja hrane specijalnost je jugozapadne Francuske - meso se posoli i začini, a zatim kuha vrlo sporo, uronjeno u svoje masti, i tako može odstajati duže vrijeme. Naravno, Confit de Canard naručen u restoranu se peče na visokim temperaturama da bi se dobila lijepa i hrskava koža, ali i takav će vas srušiti sa stolice. Onaj dan kada dijeti treba reći – ne! 

Tartufi

Ova naoko neprimjetna ružna gruda je vrsta gljive koja raste pod zemljom. Samo nekoliko strugotina dovoljno je da preuzme okus čitavog omleta ili rižota, ili obogati vaš omiljeni dressing. Regija Périgord Noir je najveći proizvođač tartufa na svijetu. Kako je gospodin veoma skup, smatra se rijetkom poslasticom i uglavnom je rezerviran za posebne prigode.

Kao da tartufi i sami po sebi nisu bili dovoljno neobični, u potraga za njima na otvorenom terenu zahtijeva posebno osposobljene svinje, koje osjećaju miris tartufa i mogu ih prepoznati na 15 centimetara udaljenosti. Problem je u tome što bi svinja rado i pojela pronađeni tartuf, pa treba biti brz i oprezan. U Istri u tu svrhu koriste pse, koji su jednako kvalitetni tragači, ali i žderači.

Za razliku od većine sezonskih atrakcija jugozapadne Francuske, u ovim se delicijama može uživati cijele godine. Foie Gras i Confit de Canard često se prodaju u mslim konzervama, a najbolje vrijeme za uživanje u tartufima je zapravo u siječnju i veljači, upravo kada se i beru. I zato će izlet u ovaj dio svijeta biti nepotpun ako ne probate ovu hranu koja je pomogla definirati posebnost ove regije i popela Francusku u vrh svjetskog kulinarstva.

Bon appétit!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju