Francuska juha od luka

Za ovaj specijalitet trebate sljedeće sastojke:
1 kg luka
50 g maslaca
Litra goveđeg ili pilećeg temeljca
Sol
Svježe mljeveni crni papar
Svježi kruh izrezan na debele kriške
Ementaler i parmezan

Način pripreme:
Luk izrežite na tanke kriške. U tavu stavite pola maslaca i otopite na srednje jakoj vatri. Dodajte luk i posolite. Na laganoj vatri povremeno miješajući pirjajte luk najmanje 45 minuta. Zatim dodajte temeljac. Bolji je goveđi, ali možete upotrijebiti i pileći, ili temeljac od povrća. Pustite da zakuha, a onda na srednje jakoj vatri kuhajte još pola sata. Začinite sa solju i paprom.

Za još bolji okus i prezentaciju, juhu rasporedite u glinene zdjelice, u svaku stavitte po dva kruščića i malo naribanog sira pa sve kratko zapecite u pećnici dok se sir ne rastopi. Ako se uspijete odhrvati da sami ne smažete barem dvije posudice skupa s glinom, gosti na objedu će biti oduševljeni!



 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju