Lagana predjela

Tzatiki - osvježavajuća mješavina za tople dane na plaži, sastoji se od jogurta, krastavaca, češnjaka i maslinovog ulja, poslužuje se sa svježim kruhom, krumpirom i mesnim okruglicama.

Saganaki – sir na žaru, najčešće je to feta, ali se mogu koristiti i druge vrste sireva. Odličan je s kapljicom limunovog soka.

Keftedakia - mesne okruglice, uobičajene su na grčkim, ali i na rumunjskim jelovnicima

Spanakopitakia – slasna pita od špinata i feta sira

Tiropitakia – grčka varijanta cheesecakea, odnosno po naški - torte od sira

Horta vrasta - špinat ili drugo povrće (pretešno salate, poput radiča ili endivij) kuhani s maslinovim uljem, solju i limunom

Briam - vrsta gulaša od povrća, najčešće se unutra ubacuju krumpir, patlidžan, luk, češnjak s umakom od rajčica i maslinovo ulje

Dolmadakia – nešto poput naše sarme, samo što je umjesto kupusa riža ovdje umotana u listove vinove loze. Gorko, tvrđe od kupusa, ne kiselo, ma zanimljivo u svakom slučaju

Htapodi - mali komadi hobotnice, kuhani ili prženi, posluženi s limunom i origanom

Salate

Horiatiki - poznata grčka salata od svježih rajčica, maslina, krastavaca, luka, paprike, feta sira, maslinovog ulja i origana

Melitzanosalata - patlidžan na salatu, s puno češnjaka i nešto manje luka

Taramosalata – salata napravljena od ribe i krumpira te dosta začina, ovisno o vrsti ribe, boja salate varira od bijele do ružičaste

Glavno jelo

Musaka - vjerojatno niste znalo znali da je to tradicionalni grčki recept. Svakako probajte i usporedite jesu li slojevi krumpira, patlidžana i mljevenog mesa su jednako dobri kao i u vašoj kuhinji

Paidakia - ukusna pečena janjetina

Juhe

Kotossoupa - pileća juha s limunom

Psarossoupa - riblja juha s peršinom, krumpirom i mrkvom

Fassolada - grah varivo

Fakies - juha od leće


Pića

Jednostavno nije pristojno jesti u pravoj grčkoj konobi, a ne tražiti Ouzo ili Tsipouro (poput Ouza, ali s više arome anisa). Grčka su vina poznata u cijelom svijetu, a mi preporučamo Mavrodafne - slatko crno vino, ili Retsinu - bijelo vino s okusom grožđica.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju