Lagana predjela
Tzatiki - osvježavajuća mješavina za tople dane na plaži, sastoji se od jogurta, krastavaca, češnjaka i maslinovog ulja, poslužuje se sa svježim kruhom, krumpirom i mesnim okruglicama.
Saganaki – sir na žaru, najčešće je to feta, ali se mogu koristiti i druge vrste sireva. Odličan je s kapljicom limunovog soka.
Keftedakia - mesne okruglice, uobičajene su na grčkim, ali i na rumunjskim jelovnicima
Spanakopitakia – slasna pita od špinata i feta sira
Tiropitakia – grčka varijanta cheesecakea, odnosno po naški - torte od sira
Horta vrasta - špinat ili drugo povrće (pretešno salate, poput radiča ili endivij) kuhani s maslinovim uljem, solju i limunom
Briam - vrsta gulaša od povrća, najčešće se unutra ubacuju krumpir, patlidžan, luk, češnjak s umakom od rajčica i maslinovo ulje
Dolmadakia – nešto poput naše sarme, samo što je umjesto kupusa riža ovdje umotana u listove vinove loze. Gorko, tvrđe od kupusa, ne kiselo, ma zanimljivo u svakom slučaju
Htapodi - mali komadi hobotnice, kuhani ili prženi, posluženi s limunom i origanom
Salate
Horiatiki - poznata grčka salata od svježih rajčica, maslina, krastavaca, luka, paprike, feta sira, maslinovog ulja i origana
Melitzanosalata - patlidžan na salatu, s puno češnjaka i nešto manje luka
Taramosalata – salata napravljena od ribe i krumpira te dosta začina, ovisno o vrsti ribe, boja salate varira od bijele do ružičaste
Glavno jelo
Musaka - vjerojatno niste znalo znali da je to tradicionalni grčki recept. Svakako probajte i usporedite jesu li slojevi krumpira, patlidžana i mljevenog mesa su jednako dobri kao i u vašoj kuhinji
Paidakia - ukusna pečena janjetina
Juhe
Kotossoupa - pileća juha s limunom
Psarossoupa - riblja juha s peršinom, krumpirom i mrkvom
Fassolada - grah varivo
Fakies - juha od leće
Pića
Jednostavno nije pristojno jesti u pravoj grčkoj konobi, a ne tražiti Ouzo ili Tsipouro (poput Ouza, ali s više arome anisa). Grčka su vina poznata u cijelom svijetu, a mi preporučamo Mavrodafne - slatko crno vino, ili Retsinu - bijelo vino s okusom grožđica.