Bili su divni dani na studiju u Zagrebu devedesetih, bez previše briga, novaca, potreba za delicijama. Hranilo se ili od roditeljskih paketa, ili u zastrašujućim menzama. Izbor hrane na brzim linijama se svodio na hrenovke, kobase, mini pizze i – štrukle.



Iako je pokojna mi baka iz Prigorja znala tu i tamo napraviti iskonske domaće štrukle, to je bilo toliko rijetko da su ove menzine bile skroz OK. Kao i one na raznim novinarskim eventima puno godina kasnije, ili one zamrznute koje bih uvijek prekuhao pa bih ih posluživao u dijelovima kao puzzle.

A onda sam nedavno naletio na sasvim drugačiji pristup ovom tradicionalno germanskom jelu, i to u centru Zagreba, restoranu Muzej, preko puta HNK, na Trgu Maršala Tita 10.

Mala bijela ovalna posudica čuvala je nekako prebijele dvije štruklice koje su po rubovima prepečeno prelazile u smeđu boju. Tri minute kasnije, kad sam satro sve bijelo i oblizao smeđe, prislonio sam uza zid Chefa Krunoslava Majcena i uzalud pokušao dobiti recept. Svjestan da je ipak veći od mene, rekoh, možda mu se omaklo, ne može dvaput ponoviti tako dobre štrukle, pa sam, eto, naletio još jednom.



No, tamo nema provjerenog Krune, tu mu je kolega Tibor Cencić, ali štrukle jesu na meniju, kao i bonus – Starogradske štrukle punjene mesom i špinatom. Nevjerojatno ugodan, elokventan i duhovit konobar (zaštitite takve, ako Boga znate), pokazuje nam menije starih zagrebačkih restorana, kupuje nas gustom juhom od vrganja, i ubrzo donosi na stol obje vrste štrukli.



Da, štrukle sa sirom su savršenstvo. Probao sam ih na 5-6 mjesta, ali ovako svilene, nježne, meke i podatne – rastu samo u Muzeju. I opet ta granica između bijelog i smeđeg, i opet struganje vilicom, kao kad ti mama da rajnglu s filom od kremšnita...

Zadovoljan i sit dajem šansu i Starogradskim štruklama, koje se rade od tijesta za štrukle umočenim u slano tijesto za palačinke pojačano pivom.



I opet oduševljenje, hrvatski dumpling, iliti Crompling, mali mesno-povrtni svijet za sebe u slatkom, taman žilavom šlafroku. Šištim od sitosti, ajme gušta...

Muzej nudi vrhunske delicije, gablece za studente i štrukle. Ne znam zbog čega ćete naletjeti, ali otvaram natječaj za bolje štrukle od ovih. Stvarno ćete se trebati dobro potruditi.

Do skorog novog kušanja, vaš štruklaFish!

-------

RADNO VRIJEME RESTORANA:
ponedjeljak – subota / Monday – Saturday 8 – 23

Trg Maršala Tita 10
+385 1 4826 408
muzej@muzej.com.hr

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju