Šampanjac poslužen u ženskoj cipeli jedan je od neobičnijih rituala kojim se uživa u cijenjenom pjenušavom piću. Tradicija seže u 19. i 20. stoljeće kada se štiklom nazdravljalo plesnom umijeću. Plesačice iz kabareta Folies Bergère u Parizu obožavateljima bi točile finu kapljicu i posluživale je „s nogu“. Priča se da su i Rusi koji bi se našli tada u Gradu Svjetla točili votku u balerinske papučice.

Ruske balerine u domovini također su se koristile takvim šampanjskim ritualom, a tko zna – možda se u Boljšoj baletu našla i kakva boca žestokog pića kada bi ponestalo mjehurića. Prema nekim izvorima Rusi i Francuzi nisu bili pioniri takve praske. Šampanjac se našao i u satenskim cipelicama Britanaca, stoljeće ranije, za opernih nastupa. I ukrajinski folklor nalaže nazdravljanje štiklom, prema starom običaju votka se tako pila iz cipele mlade za prve bračne noći.

Dizajnera Christiana Louboutina nadahnula je ta neobična praksa pa je udružio snage sa šampanjskom kućom Piper-Heidsieck i napravio paket za gurmane u kojem osim boce finog pića dolazi i cipela kristalne pete. Limitirano izdanje zvalo se Le Rituel i prodavalo po cijeni od oko 3500 kuna no Louboutin je naglasio kako ideju za kristalnu cipelicu duguje Pepeljugi, a ne raskalašenim Rusima.

Šampanjac iz štikle u Americi je postao simbol dekadencije u prvoj polovici 20. stoljeća i nije birao mjesto: izuvalo se posvuda - od javnih kuća do banketa bogataša, kazališta i klubova, a taj se ritual prakticira i u modernim vremenima. Sjetimo se samo Tarantina i njegove muze Ume Thurman koji su se kucnuli louboutinkama 2010. u njujorškom Hiltonu. Niti glumac Hugh Grant nije odbio „cugnuti“ iz cipele u showu Jimmya Fallona. Australski trkač Formule 1 Daniel Ricciardo također voli proslaviti pijenjem pjenušca iz sportske tenisice, baš kao i Britanac Lando Norris. Takav ritual poznat kao "shoey" navodno korijene vuče iz vjerovanja da donosi sreću. Pa sretno svima koji nazdravljaju!

100 metara visoki drveni toranj s kojega možete vidjeti "pola" Austrije i Slovenije Pyramidenkogel - 1 Pyramidenkogel - 2 Pyramidenkogel - 3 +2 Pyramidenkogel - 5

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju