Šalica kave s maslacem, koja služi kao zamjena za doručak i obećava da nećete biti gladni pola dana, već je neko vrijeme popularni napitak u krugovima onih koji zagovaraju keto način prehrane bez ugljikohidrata.

Iako ima svojih obožavatelja, "bulletproof kava" nije svima po ukusu. Priča kreće s Davidom Aspreyjem, američkim poduzetnikom koji je recept navodno osmislio tijekom planinarenja po Tibetu. Na 2 i pol žličice mljevene kave dodaje se 1-2 žličice MCT ulja (Medium Chain Triglycerides), poput primjerice kokosova i 1-2 žličice običnog (najbolje ekološki proizvedenog) maslaca ili pročišćenog (ghee).

Sve što treba je skuhati kavu, dodati ulje i maslac pa miksati dok ne dobijete kremasti napitak od 450 kalorija – koji je Davidu pomagao da skine višak kilograma i natjera mozak da brže proradi nakon buđenja. Budnost i bolju koncentraciju David objašnjava time što maslac usporava apsorpciju kofeina pa se tako i produljuje njegovo djelovanje, umjesto da vas samo „digne“ pa jednako naglo i spusti.

O bulletproof kavi mišljenja su podijeljena. Dok je jedni hvale da im pomaže dići razinu energije i spašava ih od razmišljanja što jesti za doručak, drugima je muka od masnoće u ustima na koju nisu navikli.

S vremenom su se pojavile i brojne varijacije na temu pa se u receptima dodaju proteinski prah, kakao, muškatni oraščić, cimet ili kurkuma. Za ljetnih dana omiljena je i osvježavajuća varijanta s biljnim mlijekom poput bademova, zaslađenog eritritom i kockicama leda iz shakera. Nekima je kava s maslacem odličan povod da ubace i omiljene dodatke prehrani u prahu, poput kolagena ili ljekovitih gljiva chaga, a priča se i o receptima u kojima se umjesto kave upotrebljava zeleni ili crni čaj. 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju