Smatra se kako je preteča pizze nastala još u drevnoj Grčkoj. Naravno, nije to bila pizza kakvu danas poznajemo, već se radilo o ispečenom kruhu s nadjevom. Mnogo godina kasnije, 997. godine, pizza se pojavila sjeverno od Napulja. No i tad je to bio komad kruha, baš kao i 1570., kad je recept za pizzu sadržavao bademe i šećer. Sredinom 18. stoljeća, kada su svježe rajčice stigle u Napulj, nastala je pizza kakvu danas jedemo, a zajedno s njom i brojni rekordi, zanimljive činjenice i cijene od kojih se vrti u glavi... 

Hobotnica ili grašak?

Hobotnica je jedan od najpopularnijih dodataka za pizzu u Japanu, dok u Brazilu ljudi na nju obožavaju stavljati - grašak.
Pizzeria Vadoli u Berlinu upisala se u prestižnu Guinnessovu knjigu rekorda ispekavši pizzu sa 111 vrsta sireva, među ostalima: mozzarellom, roquefortom, pecorinom, gorgonzolom, edamerom i ementalerom.

U Caserti u Italiji nalazi se pizzerija I Masanielli Francescoa Martuccija Zanimljivosti Najbolje mjesto za pojesti pizzu na svijetu u 2022. godini

Pizza za kraljicu 

Kada je kraljica Margarita Savojska 1889. godine došla u Napulj, odlučila je probati lokalni specijalitet - pizzu. Najbolji lokalni pizza-majstor Raffaele Esposito pripremio joj je kombinaciju mozzarelle, rajčice i bosiljka – jer su sastojci odgovarali bojama talijanske zastave. I na taj način rođena je pizza Margherita, kakvu znamo i dandanas.

Debeljuca iz Chicaga

Deep Dish pizza, koja je popularna u Chicagu, tri do četiri puta deblja je od klasične talijanske pizze i peče se u debelom kalupu po kojem je dobila ime. Smatra se da ju je prvi ispekao Ric Riccardo u pizzeriji Uno 1943. godine. Glavni razlog za izum ove pizze? Deep Dish je trebao podsjetiti talijanske imigrante u Chicagu na dom, a istovremeno ponuditi dašak američke gastronomije.

Pizza iz tave Hrana i piće Omiljeni zalogaj gotov za 10 minuta: Recept za pizzu koja se radi u tavi

Špijunska pizza

U kasnim 1960-ima vojno-obavještajna jedinica američke vojske koristila se trikom - dostavom pizze - kako bi špijunirala novinare i političare.

Najduža dostava

Za najdužu dostavu pizze koja je zapisana u knjizi rekorda zaslužan je Paul Fenech. On je 2006. godine putovao 19.780 kilometara od Madrida do Wellingtona na Novom Zelandu kako bi osobno dostavio pizzu Niku Apostolakisu. Je li Apostolakis stvarno pojeo tu pizzu, ne znamo.

Doktor za pizzu

Hrvatski imaju svojeg "doktora za pizzu" koji neumorno obilazi pizzerije, testira ih i o njima piše na društvenim mrežama.
"Mnogi me sada pitaju gdje su dobre pizzerije u pojedinim gradovima, mnogi komentiraju moje objave i albume sa slikama pizza i pizzerija. Napravio sam svoje top-liste domaćih i stranih pizzerija, a budući da sam rođeni Zagrepčanin koji živi u Osijeku, posjetio sam doslovno sve pizzerije u Zagrebu i u Osijeku. Meni je kod pizze najbitnija kvaliteta tijesta. Volim pizze s napoletanskim tijestom koje je prvenstveno tanko i lagano. Nakon takve pizze doslovno ne osjećaš da si nešto pojeo, nemaš osjećaj težine u želucu i nisi žedan", ispričao nam je dr. Dragan Maloševac prošle godine.

Najskuplja na svijetu

U Pierchicu, talijanskom restoranu u Dubaiju, možete pojesti najskuplju pizzu na svijetu. Ako imate 168 tisuća eura. Dosad je prodano tek nekoliko komada pizze koja svoju cijenu duguje bijelim i crnim tartufima, guščjoj jetri, kašmirskom šafranu i iranskim bademima.

U Vijetnamu je obožavaju: Recept za pizzu bez tijesta s tunom i povrćem Vijetnamska pizza - 3 Vijetnamska pizza - 2 Vijetnamska pizza - 1 +1 Vijetnamska pizza

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju