Francesco Martucci radi najbolju pizzu na svijetu. Vlasnik pizzerije I Masanielli u Caserti stavljen je na prvo mjesto ljestvice najboljih mjesta na kojima možete pojesti pizzu za 2022. godinu prema internetskom vodiču 50 Top Pizza, zajedno s pizzerijom Anthonyja Mangierija Unna Pizza Napoletana u New Yorku.

Ovo priznanje ne čudi ljubitelje gurmanskih pizza koji već godinama dolaze u Casertu kako bi uživali u Martuccijevim majstorskim kreacijama, koje po mnogima nadmašuju tradicionalnu talijansku recepturu.


Tijesto pizze u I Masanielliju je vrlo mekano, lagano i prozračno, a nadjevi vrlo kreativni i okusno uravnoteženi. Na pizzama se obično mogu naći visokokvalitetni sastojci koji su lokalno uzgojeni ili proizvedeni od domaćih sirovina poput inćuna iz Trapanija, maslina iz Caiazza, kapara iz Saline i slično.

Na tijesto se stavlja krema od pečenih rajčica te sljubljuje s različitim vrstama sira – od bivolje burrate do mekanog Fior Di Lattea, ali i domaćih kobasica ili šunke napravljene od domaće crne svinje Pelatello Teanese.

Na jelovniku se nalazi 20-ak pizza, ali čak i iza najjednostavnijih okusa skriva se zapanjujuća gastrokreacija. Pizza Marinara Atomica, primjerice, sadrži umak od San Marzano rajčica koji se kuha 12 sati prije nego što se stavi na tijesto. Na pizzu idu i sušene Piennolo rajčice s Vezuva, hrskava korica od rajčica, majoneza od rajčica, planinski origano, češnjak iz doline Ufita te domaće maslinovo ulje.


I vegani će ovdje naći nešto za sebe. Veganska pizza spaja pečene i svježe rajčice pomiješane sa smeđim šećerom, mentu, zeleno lisnato povrće, crvenu repu, majonezu od cvjetače, hrskave kapare i ekstra djevičansko maslinovo ulje.

Jednaka se pažnja posvećuje namirnicama, ali i termičkoj obradi. Neke se pizze u I Masanielliju i triput termički obrađuju: pare (al vapore) na 100 Celzijevih stupnjeva, prže (fritto) na 180' Celzijevih stupnjeva i peku (al forno) u peći i na 400 Celzijevih stupnjeva.


Iako pizze Francescoa Martuccija slove kao najbolje na svijetu – cijenom su vrlo prihvatljive. Ovisno o vrsti stajat će vas od 6 do 14 eura, odnosno od 45 do 105 kuna. Ima dana kada I Masanielli dnevno izbaci više od 1000 pizza.

Oni to zovu pizzom? Američka jela od pečenog tijesta zbog kojih se Talijani križaju Punjena pizza Deep Dish Pizza Tavern pizza +1 Pot pie pizza

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju