Iza naziva bánh tráng nướng krije se vijetnamska pizza, koja umjesto tijesta za bazu ima rižin papir, kakav se koristi i za pripremu proljetnih rolica. U Vijetnamu je takva pizza omiljeni street food zalogaj, a radi se i kod kuće te puni sastojcima koji su na raspolaganju u hladnjaku.
Hrskavi rižin papir puni se jajima, mladim lukom, sirom, tunom i najrazličitijim narescima, kao i umacima poput kečapa, srirache, pa čak i laganom japanskom majonezom (kewpie). Iako se u Vijetnamu takva pizza najčešće prži na grillu, kod kuće je možete ispeći u tavi, najbolje od lijevanog željeza. Kako se rižin papir ne bi zalijepio ili izgorio, pecite ga na niskoj do srednjoj vatri.
Sastojci za vijetnamsku pizzu:
- 1 rižin papir
- 1 jaje
- 1 mladi luk
- 95 g tune
- kewpie majoneza
- sriracha
Priprema vijetnamske pizze:
- Zagrijte tavu od lijevanog željeza na laganoj do srednjoj vatri. Pomiješajte jaje i polovicu količine nasjeckanog mladog luka. Stavite jedan list rižina papira u tavu i ulijte smjesu od jaja, koju žlicom rasporedite do rubova.
- Okrenite pizzu nekoliko puta hvataljkama kako biste bili sigurni da se ne lijepi. Rasporedite tunu, dodajte umake prema želji i pecite još minutu ili dvije, okrećući pizzu s vremena na vrijeme dok ne postane hrskava. Pospite preostalim mladim lukom.
- Pizzu izrežite kuhinjskim škarama ili je zamotajte i poslužite.