Intolerantni ste na laktozu? Ne jedete hranu životinjskog porijekla? I dalje možete uživati u kremastim tjesteninama. Umjesto mlijeka i vrhnja, upotrijebiti možete umak na bazi indijskih oraščića, kuhane cvjetače, ali i svilenog tofua.
Svileni tofu daje kremastu teksturu bilo kojem jelu – s njim možete napraviti čak i ukusnu pitu od čokolade. Ne sadrži kolesterol, a u 100 grama naći ćete oko 5 grama bjelančevina.
Kada se svileni tofu spoji s nasjeckanim češnjakom, vinskim octom, limunovim sokom i začinima dobiva se fantastični umak koji u kombinaciji s pirjanim gljivama i širokim rezancima neodoljivo podsjeća na rusko jelo Stroganoff. Umjesto junetine, u jelo možete dodati i malo dimljenog tofua po želji.
Tjestenina s gljivama u kremastom umaku od svilenog tofua - sastojci:
- 450 g šampinjona
- 300 g svilenog tofua
- 250 g tjestenine po želji
- 125 ml bijelog vina
- 35 ml limunova soka
- 3-4 češnja češnjaka
- 1 žlica vinskog octa
- 1 manji luk
- 1 žlica umaka od soje
- 1 čajna žličica timijana
- 1 čajna žličica nasjeckanog ružmarina
- sol i papar po želji
- biljno ulje po želji za pirjanje
Tjestenina s gljivama u kremastom umaku od svilenog tofua - priprema:
- Napravite vegansku verziju kiselog vrhnja: u blenderu ili sjeckalici povrća pomiješajte svileni tofu, limunov sok, vinski ocat, dva češnja češnjaka i malo soli. Blendajte dok se sastojci ne sljube i ne dobijete jednoličnu smjesu. Stavite je sa strane.
- Skuhajte tjesteninu al dente prema uputama na pakiranju.
- Na tavi zagrijte malo ulja, pa na njemu prepirjajte nasjeckani luk. Dodajte i narezane šampinjone i pirjajte sve zajedno pet do deset minuta, odnosno dok gljive ne dobiju lijepu zlatno-smeđu boju.
- Dodajte ostatak češnjaka i pirjajte sve zajedno još oko pola minute. Podlijte povrće s bijelim vinom i umakom od soje. Začinite s timijanom, ružmarinom te sa solju i paprom.
- Umiješajte i vegansku verziju kiselog vrhnja. Dodajte kuhanu tjesteninu i poslužite sa salatom po želji. Dobar tek!
Sastojak s kojim možete napraviti rastezljivu zamjenu za sir – od bilo čega +1