Tapioka škrob ili brašno od tapioke popularan je sastojak u svjetskoj kuhinji. Ovaj bijeli prah dobiva se sušenjem i mljevenjem korijena biljke manioke ili kasave. Kupiti se može i u Hrvatskoj u trgovinama zdrave hrane – pakiranje od kilograma možete dobiti za nešto manje od četiri eura.

Ovaj bezglutenski škrob nema intenzivnog okusa ni mirisa pa se najčešće koristi kao zgušnjivač u mnogobrojnim jelima. Ima i još jednu tajnu karakteristiku – dodate li ga u umak na bazi cvjetače i zagrijete na štednjaku, pretvorit će se u rastezljivu zamjenu za sir.

Tapioka brašno zapravo možete dodati bilo kojem umaku i zagrijati ga kako biste dobili rastezljivu smjesu nalik na rastopljeni sir.

Tapioka brašno Tapioka brašno (Foto: Shutterstock)

Mi vam predlažemo recept na bazi indijskih oraščića. Namočite ih večer prije pripreme ili kratko prokuhajte u vrućoj vodi prije nego što ih pretvorite u pastu. Sirast okus dat će prehrambeni kvasca, a umami – miso pasta.

Ovako pripremljenu zamjenu za sir možete upotrijebiti na pizzama, u lazanjama, na toplim sendvičima i slično. Iako se termički obrađena zamjena za sir može pohraniti u staklenu posudu i pohraniti u hladnjak, najbolje bi bilo da iskoristite napravljenu količinu odmah.

Veganski sir od indijskih oraščića - sastojci:

  • 325 ml obične čiste vode
  • 75 g indijskih oraščića
  • 25 g tapioka brašna
  • 2 žlice prehrambenog kvasca
  • 1 žlica jabučnog octa
  • 1 žlice svježe iscijeđenog limunova soka
  • 1 čajna žličica miso paste
  • prstohvat soli

Veganski sir od indijskih oraščića - priprema:

  1. Namočite indijske oraščiće u čistoj vodi preko noći. Ocijedite ih i stavite u blender zajedno s 325 ml obične čiste vode. Dodajte i ocat, limunov sok, tapioka brašno, miso pastu, prehrambeni kvasac i sol. Pulsirajte sve dok ne dobijete glatku smjesu.
  2. Prelijte dobivenu smjesu u lončić i zagrijte na štednjaku uz često miješanje. U svega nekoliko minuta dobit ćete gnjecavu, rastezljivu, gustu i glatku smjesu koju možete iskoristiti u jelima umjesto sira. Dobar tek!

3 eura za 100 grama: Zapostavljene "zlatne" pahuljice koje imaju okus po siru, a poboljšavaju okus svakog slanog jela Prehrambeni kvasac Prehrambeni kvasac možete dodati u juhe i salate Prehrambeni kvasac možete staviti i na tjesteninu umjesto parmezana +1 Prehrambeni kvasac možete dodati raznim umacima

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju