Galerija I veganski sir može biti rastezljiv 1 Tapioka brašno 1 Uz pomoć tapioka brašna i veganski sir postaje ekstra rastezljiv 1 Rastezljiv sir ključan je element na pizzi 1

U trendu Limun kocke s grčkim jogurtom Jednostavno Lagane, osvježavajuće i silno ukusne: Recept za limun kocke s grčkim jogurtom Slani kolač s tikvicama i parmezanom Brzo i prefino Bolji od kruha: Recept za slani kolač s tikvicama i parmezanom Osijek Slavonski izlet Prije sam obišao Andaluziju, Maroko, Siciliju... Dojmovi mog prvog posjeta Osijeku, koji mi se praktični nalazi "na pragu"

Tapioka škrob ili brašno od tapioke popularan je sastojak u svjetskoj kuhinji. Ovaj bijeli prah dobiva se sušenjem i mljevenjem korijena biljke manioke ili kasave. Kupiti se može i u Hrvatskoj u trgovinama zdrave hrane – pakiranje od kilograma možete dobiti za nešto manje od četiri eura.

Ovaj bezglutenski škrob nema intenzivnog okusa ni mirisa pa se najčešće koristi kao zgušnjivač u mnogobrojnim jelima. Ima i još jednu tajnu karakteristiku – dodate li ga u umak na bazi cvjetače i zagrijete na štednjaku, pretvorit će se u rastezljivu zamjenu za sir.

Tapioka brašno zapravo možete dodati bilo kojem umaku i zagrijati ga kako biste dobili rastezljivu smjesu nalik na rastopljeni sir.

Tapioka brašno Tapioka brašno (Foto: Shutterstock)

Mi vam predlažemo recept na bazi indijskih oraščića. Namočite ih večer prije pripreme ili kratko prokuhajte u vrućoj vodi prije nego što ih pretvorite u pastu. Sirast okus dat će prehrambeni kvasca, a umami – miso pasta.

Ovako pripremljenu zamjenu za sir možete upotrijebiti na pizzama, u lazanjama, na toplim sendvičima i slično. Iako se termički obrađena zamjena za sir može pohraniti u staklenu posudu i pohraniti u hladnjak, najbolje bi bilo da iskoristite napravljenu količinu odmah.

Veganski sir od indijskih oraščića - sastojci:

  • 325 ml obične čiste vode
  • 75 g indijskih oraščića
  • 25 g tapioka brašna
  • 2 žlice prehrambenog kvasca
  • 1 žlica jabučnog octa
  • 1 žlice svježe iscijeđenog limunova soka
  • 1 čajna žličica miso paste
  • prstohvat soli

Veganski sir od indijskih oraščića - priprema:

  1. Namočite indijske oraščiće u čistoj vodi preko noći. Ocijedite ih i stavite u blender zajedno s 325 ml obične čiste vode. Dodajte i ocat, limunov sok, tapioka brašno, miso pastu, prehrambeni kvasac i sol. Pulsirajte sve dok ne dobijete glatku smjesu.
  2. Prelijte dobivenu smjesu u lončić i zagrijte na štednjaku uz često miješanje. U svega nekoliko minuta dobit ćete gnjecavu, rastezljivu, gustu i glatku smjesu koju možete iskoristiti u jelima umjesto sira. Dobar tek!

3 eura za 100 grama: Zapostavljene "zlatne" pahuljice koje imaju okus po siru, a poboljšavaju okus svakog slanog jela Prehrambeni kvasac Prehrambeni kvasac možete dodati u juhe i salate Prehrambeni kvasac možete staviti i na tjesteninu umjesto parmezana +1 Prehrambeni kvasac možete dodati raznim umacima