Svileni tofu je dobar izvor bjelančevina biljnog porijekla. Ima puno mekšu teksturu od običnog tofua pa se baš zato često koristi za pripremu raznih umaka i krema. Nezaobilazan je dio i pripreme različitih slastica.
Svileni tofu je jedan od glavnih sastojaka i ove ukusne pite koja mu daje kremastu teksturu i iznenađujuću dozu bjelančevina. Proteinski udio povećava i dodatak maslaca od kikirikija u prahu koji se može nabaviti u trgovinama zdrave hrane ili u webshopovima.
Ako želite pitu u potpunosti napraviti bez namirnica biljnog porijekla, med u kremi zamijenite za javorov sirup ili agave.
Sastojci za pitu od čokolade i kikirikija:
Sastojci za podlogu:
- 50 g zobenog brašna
- 50 g bademovog brašna
- 50 g rastopljenog maslaca
- 2 žlice šećera
- prstohvat soli
Sastojci za kremu:
- 450 g svilenog tofua sa sobne temperature
- 340 g tamne čokolade
- 60 g meda
- 4 žlice maslaca od kikirikija u prahu
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- prstohvat soli
Priprema pite od čokolade i kikirikija:
- Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva.
- Napravite podlogu: pomiješajte zobeno i bademovo brašno, med, šećer i malo soli. Dobivenu smjesu utisnite u kalup za pite promjera 22 centimetara.
- Pecite ih u prethodno zagrijanoj pećnici oko 10 do 12 minuta, odnosno dok ne dobije lijepu svijetlosmeđu boju.
- Izvadite podlogu iz pećnice i stavite sa strane da se ohladi.
- Pripremite kremu: pomiješajte svileni tofu, med, ekstrakt vanilije, maslac od kikirikija u prahu i sol u sjeckalici povrća ili dobrom blenderu.
- Otopite čokoladu i dodajte u smjesu. Pomiješajte sve zajedno dok ne dobijete svilenkasto glatku smjesu.
- Prelijte smjesu preko ispečene i ohlađene podloge.
- Stavite tako pripremljenu pitu u hladnjak na barem sat vremena da se stisne.
- Poslužite pitu sa sezonskim voćem po želji. Dobar tek!
Bračni par iz Tuzle i Novog Mesta koji sarmu kuha bez grama mljevenog mesa +0