Cvjetača je iznimno fleksibilna namirnica koja se može spremiti na različite načine. Dosad smo je pekli u pećnici, pohali njezine cvjetove, pirjali i dodavali u variva, ali i pretvarali ovaj povrtni plod u fino tijesto za pizzu.

Cvjetača može biti i odlična baza za kremasti umak uz kuhanu tjesteninu. Za razliku od sličnih bijelih umaka koji se temelje na vrhnju za kuhanje, u ovom nema ni trunke te namirnice.

Cvjetača se prepirja s češnjakom na nešto maslaca, te podlije povrtnim temeljcem i termički obradi, prije nego što se izblenda u fini i kremasti umak, a koji se dodatno obogaćuje začinima i naribanim sirom parmezanom.

Ovako pripremljeni umak možete odmah poslužiti uz kuhanu tjesteninu, ili pohraniti u staklenki u hladnjak u trajanju do pet dana.

Sastojci za umak:

  • 700 g cvjetače
  • 500 ml povrtnog temeljca
  • 50 g maslaca
  • 45 g naribanog parmezana
  • 5-6 češnja češnjaka
  • ½ čajne žličice origana.
  • sol i papar po želji

Priprema:

  1. Nasjeckajte češnjak na manje komade i prepirjajte ga na rastopljenom maslacu u trajanju oko jedne minute.
  2. Dodajte komadiće cvjetače, pomiješajte sve zajedno i pirjajte oko jedne minute.
  3. Podlijte cvjetaču s povrtnim temeljcem. Posolite i popaprite, te začinite s origanom.
  4. Kuhajte sve zajedno oko 5 do 10 minuta dok povrće ne omekša.
  5. Pažljivo prebacite smjesu u dobar blender ili sjeckalicu povrća i pulsirajte sve dok ne dobijete gladak umak.
  6. Umak možete vratiti u tavu i zagrijati zajedno s kuhanom tjesteninom, preliti preko pečenog mesa ili povrća po želji. Dobar tek!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju