Cvjetača je iznimno fleksibilna namirnica koja se može spremiti na različite načine. Dosad smo je pekli u pećnici, pohali njezine cvjetove, pirjali i dodavali u variva, ali i pretvarali ovaj povrtni plod u fino tijesto za pizzu.
Cvjetača može biti i odlična baza za kremasti umak uz kuhanu tjesteninu. Za razliku od sličnih bijelih umaka koji se temelje na vrhnju za kuhanje, u ovom nema ni trunke te namirnice.
Cvjetača se prepirja s češnjakom na nešto maslaca, te podlije povrtnim temeljcem i termički obradi, prije nego što se izblenda u fini i kremasti umak, a koji se dodatno obogaćuje začinima i naribanim sirom parmezanom.
Ovako pripremljeni umak možete odmah poslužiti uz kuhanu tjesteninu, ili pohraniti u staklenki u hladnjak u trajanju do pet dana.
Sastojci za umak:
- 700 g cvjetače
- 500 ml povrtnog temeljca
- 50 g maslaca
- 45 g naribanog parmezana
- 5-6 češnja češnjaka
- ½ čajne žličice origana.
- sol i papar po želji
Priprema:
- Nasjeckajte češnjak na manje komade i prepirjajte ga na rastopljenom maslacu u trajanju oko jedne minute.
- Dodajte komadiće cvjetače, pomiješajte sve zajedno i pirjajte oko jedne minute.
- Podlijte cvjetaču s povrtnim temeljcem. Posolite i popaprite, te začinite s origanom.
- Kuhajte sve zajedno oko 5 do 10 minuta dok povrće ne omekša.
- Pažljivo prebacite smjesu u dobar blender ili sjeckalicu povrća i pulsirajte sve dok ne dobijete gladak umak.
- Umak možete vratiti u tavu i zagrijati zajedno s kuhanom tjesteninom, preliti preko pečenog mesa ili povrća po želji. Dobar tek!