Keksi Specoolas ili paprenjaci, kako ih od milja zovemo, keksi s motivom Božića koji se modeliraju s posebnim kalupom, prava su definicija praznika od koje dom miriše u trenu. U Belgiji njihova priprema počinje nešto ranije nego u ostatku svijeta jer se tamo s keksima Specoolas na stolu dočekuje sveti Nikola i oni tada postaju slatka zahvala za sve poklone koje je donio u čizmice.
Specoolas keksi - 7 (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)
Ako naiđete na paprenjake s motivom vjetrenjače, znajte da se radi o nizozemskoj varijanti, koja je obično manje začinjena od belgijske.
Specoolas, specolaas, spekulatios - kako god želite, važno je da u receptu postoje začini čija se kombinacija u ustima pretvara u pravu hrskavu čaroliju koju je teško prestati jesti. Iako su ih Belgijci preuzeli od Nizozemaca, u svojoj su recepturi pojačali njihov intenzitet dodavanjem raznih začina poput klinčića, muškatnog oraščića, cimeta, papra, đumbira i kardamoma. Prava rapsodija okusa.
Inspirirani Lidlovom Deluxe i Favorina ponudom,odlučili smo pripremiti tradicionalne belgijske kekse Specoolas intenzivnijeg okusa koji se mogu jesti uz kavu ili čaj, poslužiti ili pokloniti gostima koje ovog mjeseca očekujemo na druženjima.
Specoolas keksi - 8 (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)
RECEPT - SPECOOLAS KEKSI
SASTOJCI:
- 200 g glatkog bijelog brašna
- 150 g smeđeg šećera
- 70 g mljevenih badema
- žličica praška za pecivo
- 1 jaje
- 100 g maslaca
- 20 ml hladnog mlijeka
- 1 g soli
- 1/4 žličice svježe ribanog muškatnog oraščića
- 1/4 žličice mljevenih klinčića
- 1/4 žličice kardamoma
- žličica cimeta
- 1/2 žličice mljevenog đumbira
- 1/2 žličice bijelog mljevenog papra
- limun
PRIPREMA:
1. Pripremite dvije zdele, u jednoj pomiješajte sve suhe sastojke (brašno, šećer, mljevene bademe, prašak za pecivo i začine). Naribajte koricu limuna i sve dobro promiješajte.
2. U drugu posudu stavite maslac, dodajte jaje i mlijeko pa ih sjedinite mikserom.
3. Smjesu iz druge posude ulijte u posudu sa suhim sastojcima i rukom oblikujte tijesto. Odložite ga u hladnjak 2-3 sata.
4. Nakon što je tijesto odležalo u hladnjaku, stavite ga na pobrašnjenu podlogu i razvaljajte na debljinu od 0,5 cm. Kalupima, pečatom ili modlicama oblikujte tijesto. Pripremite kalup i papir za pečenje na koji ćete staviti kekse u pećnicu.
5. Keksi Specoolas peku se 15-20 minuta na 180 °C.
6. Kad se malo ohlade, poslužite kekse na pladanj ili u kutiju za suhe kolače. Uživajte!
Specoolas keksi - 12 (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)
Simbol Božića, mirisni i začinjeni keksi Specoolas prava su definicija blagdana za koju se isplati potruditi. Uživajte u njima uz kavu ili čaj, poslužite ih gostima ili poklonite bližnjima. Ako želite uštedjeti vrijeme ili niste spretni u pripremi kolača, kekse Specoolas pronaći možete i u bogatoj Lidlovoj Favorina ponudi, u kojoj se nalaze i brojne druge slastice kojima možete zasladiti nepce svojih najmilijih u najljepšem mjesecu u godini.
Sadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Lidl po najvišim profesionalnim standardima.