O Bruxellesu znate sve, a bome, i o divotama Bruggea imali ste priliku čitati mnogo puta kod nas. Vrijeme je zato da vam ovaj put predstavimo Antwerpen, još jedan grad u Belgiji vrijedan posjeta.

Antwerpen - 1 Antwerpen - 1 (Foto: Getty Images)

Čim siđete s vlaka na Antwerpen-Centraalu, velike su šanse da ćete ostati oduševljeni. Došli ste na vikend kako biste se predozirali čokoladom, kušali poznato lokalno pivo i posjetili čudesno očuvanu gradsku vijećnicu iz 1565., ali prvo što ćete vidjeti jest prekrasni željeznički terminal, jedan od najljepših u cijeloj Europi. Potječe iz 1905. te otada putnike ostavlja paf.

Grad vrvi od aktivnosti i zanimljivosti – od užurbanog Velikog trga (Grote markt) do 100 milijuna eura vrijednog preuređenog Kraljevskog muzeja lijepih umjetnosti Antwerpen (KMSKA), koji je upravo ponovno otvoren nakon 11 godina.

Jedna od najvećih europskih kulturnih institucija, neoklasična zgrada iz 19. stoljeća dom je izvanredne zbirke umjetnina majstora kao što su Rubens i Van Dyck. Potražite i zadivljujući triptih Hansa Memlinga "Krist okružen pjevajućim i muzicirajućim anđelima", a zatim razgledajte slavnu Rubensovu sobu.

Ako vam ni tad ne bude dosta Rubensa, prošećite se središtem grada, gdje nekoliko crkava prikazuje njegova djela. Jedna od njih, katedrala Naše Gospe, u blizini ima prodavaonice čokolade u kojima možete kupiti "čokoladnu ruku", jedan od glavnih suvenira.

Unutar Naše Gospe pronaći ćete Rubensovo "Podizanje križa" i "Uznesenje Djevice Marije", čija je vrijednost neprocjenjiva, ali to po zaštitnim mjerama ne biste nikad zaključili. Nasuprot tome, u gradskoj Dijamantnoj četvrti izlozi i trezori puni dragog kamenja vrlo su strogo čuvani vlastitom policijskom postajom i cestovnim barikadama koje ograničavaju ulazak i mogu blokirati brzi bijeg.

Za uživanje u tradicionalnoj gastronomiji tu je Bomma, flamanski restoran u kojem tanjuri goveđeg gulaša i kroketa od sira dolaze u finim porcijama.

Nakon dobrog jela vrijeme je i za razgibavanje. Krenite prema jugu prema Nieuw Zuidu, području prepunom novih zgrada međunarodnih arhitekata koje nadvisuje fantastična Palača pravde britanskog dizajnera Richarda Rogersa.

U svakom slučaju, u Antwerpenu vam teško može biti dosadno, pa je preporuka da uživate i provedete jedan ili dva ugodna dana.

Krumpirići, krumpirići i opet krumpirići - ta se namirnica u Belgiji jede vjerojatno i za doručak i ne postoji recept u koji ih nisu ubacili. Ne smijete se iz Belgije vratiti kući ako niste probali kuhane dagnje u belgijskom pivu, to sočno jelo jede se posluženo uz - kuhani krumpir, naravno. Nakon zasitnog slanog specijaliteta obvezno ostavite još malo mjesta za desert - počastite se vaflima, po kojima je zemlja posebno poznata. Ako niste iskoristili jeftine avionske karte za putovanje, namirnice za pravu belgijsku gozbu potražite u obližnjem Lidlu u tjednu okusa Belgije, čija kuhinja itekako ima svoje asove u rukavu. 

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Lidl po najvišim profesionalnim standardima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju