Manja površinom, ali veći broj stanovnika

Kraljevina Belgija prostire se na 30.688 četvornih kilometara u sjeverozapadnoj Europi. Kada gledamo njezinu površinu, gotovo je upola manja od Hrvatske, no u njoj živi oko tri puta više stanovnika nego u Lijepoj Našoj – oko 11,6 milijuna. Smatra se jednom od najgušće naseljenih država u Europi.

Ne postoji belgijski jezik

Belgija je smještena između Francuske, Luksemburga, Njemačke i Nizozemske (te Sjevernog mora). Ove zemlje imale su velik utjecaj na njezinu kulturu i povijest. Dokazuju to i čak tri službena jezika: francuski, njemački i nizozemski (flamanski). Ne čudi stoga što neki belgijski gradovi imaju po dva ili tri službena imena. Antwerpen se, primjerice, u Belgiji naziva i Anvers te Antwerp.

Može funkcionirati i bez vlade

Belgija je ustavna monarhija s parlamentarnim sustavom vlasti. No, dokazala je nekoliko puta u prošlosti da može normalno funkcionirati i bez državne vlade. Najduži period bez vlade, pitate se? Čak 652 dana. Belgija nije imala državnu vladu od prosinca 2018. do listopada 2020. godine. Razlog za to bila su neslaganja u političkim stavovima između stranki u Flandriji i Valoniji.

Antwerpen, Anvers, Antwerp Antwerpen, Anvers, Antwerp (Foto: Getty Images)

Izumitelji interneta i saksofona

U Belgiji su rođene mnoge poznate osobe iz svijeta umjetnosti, politike i znanosti – od slikara Jan van Eycka i Renea Magrittea do kartografa Gerardusa Mercatora. Za izum saksofona zaslužan je Belgijac Adolphe Sax, po kojem je ovaj instrument dobio ime. Iz Belgije potječe i Robert Cailliau, koji je zajedno s engleskim znanstvenikom Timom Bernersom-Leeom izumio world wide web.

Štrupmfovi potječu iz Belgije

Iz Belgije potječu brojni stripovi i crtići. Najpoznatiji među njima svakako su Štrumpfovi. Mala plava bića koja žive u gljivama u europskoj šumi izmislio je belgijski crtač stripova Pierre Culliford, poznatiji pod nadimkom Peyo. Ime Štrumpfovi nema nekakvo smisleno značenje, nego je plod autorove inspiracije. Priča se kako je Peyo s prijateljem ručao u jednom restoranu na belgijskoj obali, a kada ga je zamolio da mu doda soljenku, nije se mogao sjetiti odgovarajuće riječi te je izustio Passe-moi… le schtroumpf (Dodaj mi štrumpf). Riječ 'štrumpf' i njezine izvedenice bile su ilustratoru toliko smiješne da je po njima nazvao simpatična plava bića. Ostalo je povijest.

Postoji 30-ak vrsta vafla u Belgiji Postoji 30-ak vrsta vafla u Belgiji (Foto: Getty Images)

Svako pivo ima svoju čašu

Belgija je zemlja piva. Ne samo da u zemlji postoji velik broj tvornica i manjih varionica koji proizvode sveukupno više od 1000 različitih vrsta piva već i svako pivo ima svoju čašu za posluživanje. Ništa Belgijca neće razljutiti tako brzo kao kad mu poslužite pivo u pogrešnoj čaši. Iznenadit ćete se kad vidite broj različitih čaša za pivo u belgijskim suvenirnicama.

Najbolja čokolada na svijetu

Ako pitate Belgijce, oni imaju najbolju čokoladu na svijetu. Belgija ima uistinu dugu tradiciju proizvodnje čokolade, koja datira iz 19. stoljeća, a karakterizira je iznimno glatka i kremasta tekstura te umjereno sladak okus. Belgija je i zemlja vafla. Možete isprobati čak tridesetak različitih verzija vafla u Belgiji, u kojima variraju tekstura, slatkoća i veličina slastice. Vafli se najčešće jedu sa slatkim dodacima poput čokolade i voća. Iz Belgije ne smijete otići a da ne probate pržene krumpiriće – pomfrit, koje su oni izmislili, a koji se najčešće poslužuju uz majonezu.

 Božićne tržnice ili sajmovi glavna su mjesta u Belgiji na kojima, za vrijeme praznika, možete kušati razna tradicionalna jela koja spremaju vješte ruke kuharskih majstora. Za glavno jelo rado će vam preporučiti puretinu uz prilog po vašoj želji ili Stoofvlees odnosno junetinu u umaku koja se jede uz krumpire ili kao dodatak tjestenini ili riži. Belgijske tradicionalne recepte uz Lidlovu Deluxe i Favorina ponudu ovih blagdana možete dovesti ravno u svoj dom i uživati kao Belgijanci iz svoje kuhinje. 

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Lidl po najvišim profesionalnim standardima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju