Neke od europskih prijestolnica, poput Pariza, Londona, Amsterdama i Praga, većini su turista na listi gradova koje moraju posjetiti. Međutim, mnogi su gradovi nepravedno zapostavljeni. Umjesto da samo proletite kroz Bruxelles, predlažemo vam da u plan putovanja uvrstite i sljedeće, pomalo skrivene dragulje.

1. Dinant

Unatoč velikim njemačkim razaranjima 1914., Dinant je jedan od najljepših belgijskih gradova. Smješten je na kamenim stijenama na obali rijeke Meuse i ponosi se citadelom s koje puca pogled na cijeli grad te živopisnim ulicama.

2. Brugge

Ovaj grad popularnost je stekao nakon što je 2008. u njemu snimljen film In Brugge s Colinom Farrellom. Nalazi se na UNESCO-ovu Popisu svjetske baštine zbog gradskog centra, koji je jedan od najljepših i najbolje očuvanih primjera gotičke arhitekture. Velika mreža kanala čini ga nezaobilaznim mjestom za ljubitelje romantike.

3. Ghent

Ghent je izgrađen prije otprilike 1400 godina i danas obiluje prekrasnim povijesnim građevinama. Posjetitelji uživaju u šetnji duž kanala pokraj flamanskih renesansnih kuća, kakve još možete vidjeti i u Amsterdamu. Tisuću godina stara srednjovjekovna utvrda  zaštićena je kao svjetska baština, a u gotičkoj katedrali možete vidjeti djela braće Van Eyck iz 1432. godine.

4. Leuven

Najveća znamenitost ovoga grada zasigurno je velebna gradska vijećnica građena u gotičkom stilu, a također je nezaobilazna i sveučilišna knjižnica, koja je impresivna izvana, a još više iznutra. Isplati se posjetiti i najveću pivovaru na svijetu - pivovaru Stella Artois.

5. Mons

Kao i ostali gradovi na našoj listi, i ovaj je grad prepun starih građevina, uglavnom iz 17. stoljeća građenih u baroknom stilu. U samom centru smjestili su se crkva, gradska vijećnica i glavni trg. Grad je poznat i po uličnoj umjetnosti te ćete na svakom koraku otkriti neki mural ili skulpturu.

6. Antwerpen

Antwerpen je pretrpio velika razaranja tijekom Drugog svjetskog rata i velik dio grada ponovno je izgrađen i obnovljen u modernističkom stilu. Ovaj je grad druga najprometnija europska luka, stoga odiše industrijskom vibrom, što se odrazilo i na arhitekturu. Protutežu modernim građevinama daje stari dio grada sa srednjovjekovnom utvrdom i gotičkom katedralom.

7. Durbuy

Poznat je i kao "najmanji grad na svijetu", sa samo 400 stalnih stanovnika. Smješten je u šumovitoj regiji Ardennes i okružen šumama i proplancima, tako da privlači zaljubljenike u prirodu, kampiranje i šetnje.

 

U Belgiji sezona praznika službeno počinje na blagdan svetog Nikole, kad se nepca časte keksima Speculaas. U ove se začinjene kolačiće od prhkog tijesta i đumbira posebnim drvenim kalupima, valjkom ili pečatom za kolačiće utiskuju božićni motivi i ukusna su slastica koju svi rado jedu uz kavu ili čaj. Iako ove godine blagdane nećemo provesti u Belgiji, ukusne slastice i namirnice koje će vas odvesti na put bez pakiranja kofera pronaći možete u Lidlovoj Deluxe i Favorina ponudi. 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Lidl po najvišim profesionalnim standardima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju