Neki od europskih gradova poput Pariza, Londona, Amsterdama i Praga većini su turista na listi gradova koje moraju posjetiti. Međutim, mnogi su gradovi nepravedno zapostavljeni. Umjesto da samo proletite kroz Bruxelles, predlažemo vam da u plan putovanja uvrstite i sljedeće pomalo skrivene dragulje.

1. Dinant

Unatoč velikim razaranjima od strane Njemačke 1914., Dinant je jedan od najljepših belgijskih gradova. Smješten je na kamenim stijenama na obali rijeke Meuse i ponosi se citadelom s koje puca pogled na cijeli grad i živopisnim ulicama.

Dinant Dinant (Foto: Getty Images)

2. Brugge

Ovaj grad popularnost je stekao nakon što je 2008. u njemu snimljen film In Brugge s Colinom Farrellom. Na listi je UNESCO-ove svjetske baštine zbog gradskog centra koji je jedan od najljepših i najbolje očuvanih primjera gotičke arhitekture. Velika mreža kanala čine ga nezaobilaznim mjestom za ljubitelje romantike.

3. Ghent

Ghent je izgrađen prije otprilike 1400 godina i danas obiluje prekrasnim povijesnim građevinama. Posjetitelji uživaju u šetnji duž kanala pokraj flamanskih renesansnih kuća kakve još možete vidjeti i u Amsterdamu. 1000 godina stara srednjovjekovna utvrda na zaštićena je kao svjetska baština a u gotičkoj katedrali možete vidjeti djela braće Van Eyck iz 1432. godine.

Ghent Ghent (Foto: Getty Images)

4. Leuven

Najveća znamenitost ovog grada zasigurno je velebna gradska vijećnica građena u gotičkom stilu a također je nezaobilazna i sveučilišna knjižnica koja je impresivna i izvana a još više iznutra. Isplati se posjetiti i najveću pivovaru na svijetu - pivovaru Stella Artois.

5. Mons

Kao i ostali gradovi na našoj listi, i ovaj grad prepun je starih građevina, uglavnom iz 17. stoljeća građenih u baroknom stilu. U samom centru smjestili su se crkva, gradska vijećnica i glavni trg. Grad je poznat i po uličnoj umjetnosti te ćete na svakom koraku otkriti neki mural ili skulpturu.

6. Antwerpen

Antwerpen je pretrpio velika razaranja tijekom Drugog svjetskog rata i velik dio grada je ponovno izgrađen i obnovljen u modernističkom stilu. Ovaj je grad druga najprometnija europska luka tako da odiše industrijskom „vibrom“ što se odrazilo i na arhitekturu. Protutežu modernim građevinama daje stari dio grada sa srednjevjekovnom utvrdom i goričkom katedralom.

Antwerpen Antwerpen (Foto: Getty Images)

7. Durbuy

Poznat je i kao „najmanji grad na svijetu“ sa samo 400 stalnih stanovnika. Smješten je u šumovitoj regiji Ardennes i okružen je šumama i proplancima tako da privlači zaljubljenike u prirodu, kampiranje i šetnje.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju