U španjolskoj Cuenci poljoprivredna zajednica Las Pedroñeras poznatija je po češnjaku nego po grožđu. No na komadiću zemlje u La Manchi gdje rastu stoljetne loze tempranilla Hilario García stvara „vinsku alkemiju“ koja privlači istinske zaljubljenike. Posljednjih 11 godina García radi iznimna vina neuobičajenim metodama o kojima ne govori puno.

Njegova boca AurumRed Golda stoji više od od 184 tisuće kuna i slovi kao najskuplja na svijetu. García, koji nastavlja treću generaciju vinara u svojoj obitelji, voli reći da je "rođen među vinogradima".

Ipak, prije gotovo 20 godina njegova strast prema vinogradarstvu, zajedno s karijerom poreznog i financijskog savjetnika, dramatično je prestala kad mu je dijagnosticirana teška bolest kralježnice zbog koje nije mogao hodati.

Liječnici nisu bili sigurni hoće li se ikada oporaviti. No García kaže da se izliječio nakon posjeta klinici u Madridu koja se specijalizirala za alternativno liječenje ozonskom terapijom. Iako Europska agencija za lijekove i dalje istražuje ljekovite prednosti ozona, García je nakon mjesec dana prohodao. 

Nekoliko godina nakon izuzetnog oporavka Garcia se pitao mogu li i njegove loze imati koristi i od ozonskog liječenja. Nakon intenzivnog istraživanja složio je mali laboratorij i iskušao tehniku na luku, a nakon što se pokazala uspješnom, prešao je na lozu.

Ubrzo je pronašao način na koji vodom oplemenjenom ozonom može navodnjavati vinograd. Rezultati su, kaže, bili gotovo jednako dramatični kao i njegov oporavak. Zbog velike koncentracije kisika u vodi, vjeruje da biljke brže rastu, a grožđe postaje kvalitetnije i izvlači više hranjivih tvari iz tla. Osim toga, ozon brani od određenih bolesti i gljivica.

Jaja Hrana i piće Jeste li znali? Najčešća pogreška koju radimo dok razbijamo jaja

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju