• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #recept

Ma, čudo: Kako napraviti sočne lazanje bez mljevenog mesa i sira?

Umjesto mlijeka u bešamel dodajte napitak od soje, a okuse nadopunite s nešto prehrambenog kvasca – deaktiviranih stanica kvasca u obliku pahuljica. Prehrambeni kvasac će poboljšati bešamela i dati mu „sirast“ okus.
Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 18.12.2022 08:41 komentari
viber Created with Sketch.
Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Lazanje su tradicionalno jelo talijanske kuhinje koje se priprema od listova tjestenine, sočnog umaka na bazi rajčica i mljevenog mesa, bešamel umaka te mnoštvo sira. Ako ne jedete hranu životinjskog porijekla i dalje možete uživati u ovom specijalitetu.

Umjesto mesa u umaku iskoristite zelenu leću koja će jelu dati potrebnu dozu bjelančevina, slastan okus i željenu teksturu te je iskombinirajte s korjenastim povrćem i gljivama.

Umjesto mlijeka u bešamel dodajte napitak od soje, a okuse nadopunite s nešto prehrambenog kvasca – deaktiviranih stanica kvasca u obliku pahuljica. Prehrambeni kvasac će poboljšati bešamel i dati mu „sirast“ okus.

Ako ne možete zamisliti lazanje bez sira, ne brinite. U hrvatskim trgovinama sve je više biljnih zamjena za sir. Naribajte ih ili natrgajte te posipajte po vrhu lazanja.

Sastojci za veganske lazanje:

  • 900 ml biljnog napitka od soje
  • 800 g pelata iz konzerve
  • 800 ml vruće vode
  • 500 g šampinjona (ili miješanih gljiva po želji)
  • 250 g suhe zelene leće
  • 30 g sušenih vrganja
  • 12 listova tjestenine za lazanje
  • 6 žlica brašna
  • 3-4 češnja češnjaka
  • 2-3 žlice prehrambenog kvasca
  • 2 mrkve
  • 2 stapke celera
  • 1 luk
  • 1 žlica koncentrata rajčice
  • 1 žlica umaka od soje
  • 1 čajna žličica miso paste
  • par grančica timijana
  • malo muškatnog oraščića
  • biljno ulje
  • sol i papar po želji

Priprema veganskih lazanja:

  1. Potopite sušene vrganje u vrućoj vodi i pustite ih 10 minuta da se rehidriraju.
  2. U loncu zagrijte malo ulja pa na njemu prepirjajte sitno nasjeckani luk, mrkvu i celer. Pirjajte oko desetak minuta dok povrće ne omekša. Posolite i poparite po želji.
  3. Ocijedite vrganje od vode, nasjeckajte ih na manje komade i stavite sa strane. Sačuvajte i vodu u kojoj su se namakale gljive.
  4. U lonac s povrćem dodajte nasjeckani češnjak i timijan. Pirjajte sve zajedno oko pola minute.
  5. Dodajte koncentrat rajčice, sve dobro promiješajte i pirjajte oko jedne minute.
  6. Dodajte suhu leću, podlijte povrće s vodom u kojoj su se namakale gljive, te dodajte veliku konzervu pelata. Pomiješajte. Kada tekućina zavrije, smanjite temperaturu i pustite da sve zajedno kuha na laganoj vatri.
  7. U zasebnoj tavi zagrijte malo ulja pa na njoj prepirjajte šampinjone i vrganje. Pirjajte sve dok višak vode ne ispari, a gljive ne dobiju lijepu zlatno-smeđu boju. Tada dodajte umak od soje i dobro promiješajte. Mješavinu gljiva prebacite u lonac u kojem se kuha leća.
  8. Kuhajte povrće oko 30 do 45 minuta na laganoj vatri dok se leća ne skuha do kraja, a umak ne zgusne. U slučaju da je umak pregust, možete dodati još vode tijekom kuhanja. Pred kraj kuhanja u umak dodajte i malo umami okusa, odnosno umiješajte čajnu žličicu miso paste.
  9. Napravite bašamel: zagrijte tri žlice ulja u zasebnom loncu i dobro je pomiješajte sa šest žlica brašna. Miješajte par minuta dok se sastojci ne sljube, a brašno ne izgubi onaj „sirovi“ okus.
  10. Postupno umiješajte napitak od soje u bešamel. Kuhajte umak oko 10 minuta dok se umak ne zgusne. Začinite ga sa solju, paprom i malo muškatnog oraščića. U umak dodajte i dvije do tri žlice prehrambenog kvasca.
  11. Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva.
  12. Složite lazanje: na dno vatrostalne posude razmažite trećinu umaka na bazi leće, prekrijte ga s listovima lazanja, pa zato dodajte bašamel umak i trećinu umaka na bazi leće. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve sastojke. Na vrhu možete po želji dodati i nešto veganskog sira.
  13. Pecite lazanje u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 Celzijevih stupnjeva oko 45 minuta da se tjestenina termički obradi do kraja. Umjesto lazanja, možete se poslužiti i narezanim komadima patlidžana.
  14. Poslužite lazanje tople sa salatom po želji. Dobar tek!
U trendu Little paradise house Lič - 15 Little paradise house Mali raj usred Gorskog kotara: Kućica u kojoj se spajaju divljina i udobnost Velebit Mountain Chalet Stars Peak - 12 Velebit Mountain Chalet Stars Peak U srcu Velebita: Planinska kuća u kojoj se susreću svjetovi i nestaju brige Kviz općeg znanja - 3 Lako? Kviz općeg znanja: 15 pitanja na koja biste trebali odgovoriti točno - bez razmišljanja

  • #recept
  • #lazanje
  • #leća
  • #vege
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Jednostavno (i) savršeno: Recept za domaće njoke u umaku od maslaca i kadulje
Tako lako
Jednostavno (i) savršeno: Recept za domaće njoke u umaku od maslaca i kadulje
"Najsmrtonosnija borbena platforma na svijetu": Zanimljivosti o američkoj grdosiji - USS Gerald R. Fordu koji je uplovio u Hrvatsku
Čudo tehnologije
"Najsmrtonosnija borbena platforma na svijetu": Zanimljivosti o američkoj grdosiji - USS Gerald R. Fordu, koja je uplovila u Hrvatsku
Prečica između oceana: Dan kada su Europljani pronašli zapadni put do začina
Magellanov prolaz
Prečica između oceana: Dan kada su Europljani pronašli zapadni put do bogatstva
Izgleda sjajno i sjajnog je okusa: Recept za jesensku štrudlu od bundeve
Jednostavno
Jesenski zalogaji koji oduševljavaju: Recept za štrudlu od bundeve
U srcu Velebita: Planinska kuća u kojoj se susreću svjetovi i nestaju brige
Velebit Mountain Chalet Stars Peak
U srcu Velebita: Planinska kuća u kojoj se susreću svjetovi i nestaju brige
"Slijedite svoje strasti, nikad nije kasno", poručuje Jacqueline Marovac, vinarka s prestižnom diplomom WSET 4. razine
Jedina u Hrvatskoj
"Slijedite svoje strasti, nikad nije kasno", poručuje Jacqueline Marovac, vinarka s prestižnom diplomom WSET 4. razine
Mali raj usred Gorskog kotara: Kućica u kojoj se spajaju divljina i udobnost
Little paradise house
Mali raj usred Gorskog kotara: Kućica u kojoj se spajaju divljina i udobnost
Kviz općeg znanja: 15 pitanja na koja biste trebali odgovoriti točno - bez razmišljanja
Lako?
Kviz općeg znanja: 15 pitanja na koja biste trebali odgovoriti točno - bez razmišljanja
Titovi bunkeri u kanjonu Velike Paklenice: Rijetko dobra prenamjena betonskog jugoslavenskog relikta
Od tajnog do javnog
Titovi bunkeri usred našeg nacionalnog parka: Rijetko dobra prenamjena betonskog jugoslavenskog relikta
7 neodoljivih jela za koje nećete potrošiti previše truda, a niti vremena u kuhinji
Tjedni jelovnik
7 neodoljivih jela na koja nećete potrošiti previše truda, a ni vremena u kuhinji
U srcu Velebita: Planinska kuća u kojoj se susreću svjetovi i nestaju brige
Velebit Mountain Chalet Stars Peak
U srcu Velebita: Planinska kuća u kojoj se susreću svjetovi i nestaju brige
U marinadi je tajna: Pohana piletina koja je toliko fina da je postala ponos nacije
Štajerski recept
U marinadi je tajna: Pohana piletina koja je toliko fina da je postala ponos nacije

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Teška prometna nesreća kod Velikog Trgovišća
OČEVID U TIJEKU
FOTO Teška prometna nesreća: Četvero je ozlijeđenih, morao sletjeti helikopter
Užas u zagrebačkom autobusu! Perverznjak se samozadovoljavao pored putnice, ona sve snimila
usred bijela dana
Užas u zagrebačkom autobusu! Perverznjak se samozadovoljavao pored putnice, ona sve snimila
U Karlovcu pronađena mrtva žena u stanu
ISTRAGA U TIJEKU
Mrtva žena (33) pronađena u stanu u Karlovcu
show
Sin Bena Afflecka i Jennifer Garner pojavio se u stilu svog oca tijekom jesenske šetnje s mamom
snimili ga fotografi
Sin poznatog glumačkog para nekad je bio djevojčica, prošle godine je predstavio novo ime
Matt LeBlanc snimljen u rijetkom izlasku u javnost
jako se promijenio
Znate li tko je na fotki? Nekad zgodnog glumca danas bi mnogi teško prepoznali
Tko je sin Jadranke Sloković, Filip Glumac?
ovako izgleda
Tko je sin Jadranke Sloković? Krenuo je majčinim stopama, a evo i tko mu je otac
zdravlje
Što jesti za doručak umjesto kruha? Odgovara nutricionistica
Najvažniji obrok u danu
Što jesti za doručak umjesto kruha? Odgovara nutricionistica
Znanstvenici su upravo povezali konzumaciju alkohola s još jednom vrstom raka!
Alarmantni rezultati nove studije
Znanstvenici su upravo povezali konzumaciju alkohola s još jednom vrstom raka!
BRCA testiranje: Može otkriti rak dojke u ranoj fazi koja se lakše liječi! Evo o kakvom je testiranju riječ, gdje se provodi i koja je cijena
mjesec borbe protiv raka dojke
BRCA testiranje: Može otkriti rak dojke u ranoj fazi koja se lakše liječi! Evo o kakvom je testiranju riječ, gdje se provodi i koja je cijena
zabava
Zagovornik teorije o ravnoj Zemlji odlazi na ekspediciju na Antarktiku kako bi dokazao teoriju! Vratio se pognute glave
Potpuni promašaj
Zagovornik teorije o ravnoj Zemlji otišao na Antarktiku kako bi dokazao svoju teoriju! Vratio se pognute glave
Ovaj kviz ne testira samo pamćenje, već i vašu pamet!
Pokažite što znate!
Ovaj kviz ne testira samo pamćenje, već i vašu pamet!
Isti tren požalili svoje odluke, ali društvene mreže nisu im dopustile da ih zaborave
Jao…
Isti tren požalili svoje odluke, ali društvene mreže nisu im dopustile da ih zaborave
tech
Kinezi su pronašli nešto neočekivano na tamnoj strani Mjeseca
Zahvaljujući misiji Chang'e 6
Kinezi su pronašli nešto neočekivano na tamnoj strani Mjeseca
Novo zastrašujuće otkriće geologa: Ovaj dvostruki potres mogao bi uzdrmati čitav sjevernoamerički kontinent
Tragovi u tlu
Novo zastrašujuće otkriće geologa: Ovaj dvostruki potres mogao bi uzdrmati čitav sjevernoamerički kontinent
Slavonija dobiva novi zaštitni znak: Nutkat namaz s više od 70% lješnjaka osvojio police SPAR-a
Startaj Hrvatska
Slavonija dobiva novi zaštitni znak: Nutkat namaz s više od 70% lješnjaka osvojio police SPAR-a
sport
Deta Hedman odbila nastupiti u četvrtfinalu: "Neću igrati protiv muškarca u ženskom tijelu"
Skandal na turniru
Odbila nastupiti u četvrtfinalu: "Neću igrati protiv muškarca u ženskom tijelu"
Vatreni mijenja klub poslije samo godinu dana: Žele ga klubovi iz liga petice
tri kluba prate situaciju
Vatreni mijenja klub poslije samo godinu dana: Žele ga klubovi iz liga petice
Eike Immel trošio milijune, a sad živi od socijalne pomoći
Osobni krah
Zarađivao milijune, a sad živi od socijalne pomoći: Proglasio bankrot, a mora i u zatvor?
tv
U dobru i zlu: Ovo je ponuda kojoj nitko ne može odoljeti - osim njega
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Ovo je ponuda kojoj nitko ne može odoljeti - osim njega
MasterChef: Kandidati oduševili žiri MasterChefa! "Danas smo odlučili malo drugačije!"
SVAKA ČAST!
Kandidati oduševili žiri MasterChefa! "Danas smo odlučili malo drugačije!"
MasterChef: Žiri im to nikako nije mogao oprostiti! Ljutita Renata: "Nije fer!"
STRES TEST
Žiri im to nikako nije mogao oprostiti! Ljutita Renata: "Nije fer!"
putovanja
U srcu Velebita: Planinska kuća u kojoj se susreću svjetovi i nestaju brige
Velebit Mountain Chalet Stars Peak
U srcu Velebita: Planinska kuća u kojoj se susreću svjetovi i nestaju brige
Mali raj usred Gorskog kotara: Kućica u kojoj se spajaju divljina i udobnost
Little paradise house
Mali raj usred Gorskog kotara: Kućica u kojoj se spajaju divljina i udobnost
Kviz općeg znanja: 15 pitanja na koja biste trebali odgovoriti točno - bez razmišljanja
Lako?
Kviz općeg znanja: 15 pitanja na koja biste trebali odgovoriti točno - bez razmišljanja
novac
Opatija dobiva novi luksuzni hotel. Vlasnici su poduzetnički trio iz Hrvatske i Slovenije
destination by hyatt
Opatija dobiva novi luksuzni hotel. Vlasnici su poduzetnički trio iz Hrvatske i Slovenije
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
iznad očekivanja
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
Genijalna stolica iz Wisconsina: Jednostavan izum koji će promijeniti budućnost liječenja raka
Protonska terapija
Genijalna stolica iz Wisconsina: Jednostavan izum koji će promijeniti budućnost liječenja raka
lifestyle
Kviz o 90-ima
Zabavite se
Ovo je kviz opće kulture: 13 pitanja koja otkrivaju koliko dobro poznajte 90-e
Modeli toplih jakni iz novih kolekcija
SMEĐA, SIVA, BORDO...
15 modela toplih jakni idealnih za nadolazeće razdoblje, jako su lijepih boja
Jelena Rozga u Miu Miu tenisicama 2025.
Jednostavne, a efektne
Tenisice mogu biti istovremeno ležerne i elegantne – Jelena Rozga ima takav par
sve
Deta Hedman odbila nastupiti u četvrtfinalu: "Neću igrati protiv muškarca u ženskom tijelu"
Skandal na turniru
Odbila nastupiti u četvrtfinalu: "Neću igrati protiv muškarca u ženskom tijelu"
Kviz o 90-ima
Zabavite se
Ovo je kviz opće kulture: 13 pitanja koja otkrivaju koliko dobro poznajte 90-e
Sin Bena Afflecka i Jennifer Garner pojavio se u stilu svog oca tijekom jesenske šetnje s mamom
snimili ga fotografi
Sin poznatog glumačkog para nekad je bio djevojčica, prošle godine je predstavio novo ime
Slana pita od gljiva
Imamo recept!

Prefina pita s gljivama i pivom idealni je izbor za hladnu jesen, a može se napraviti i bez grama maslaca

Najbolji okus dobit ćete ako se poslužite različitim vrstama gljiva - od šampinjona i bukovača do vrganja i shiitakea. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Lazanje s mesom iz plitkog lima za pečenje Hrana i piće
    Ne morate kuhati tjesteninu!

    Brži način za pripremu finih lazanja s mljevenim mesom – u plitkom limu za pečenje

  • Slana pita od gljiva Hrana i piće
    Imamo recept!

    Prefina pita s gljivama i pivom idealni je izbor za hladnu jesen, a može se napraviti i bez grama maslaca

  • Palačinke Putovanja
    Brzinske

    Neodoljivo flafaste: Recept za palačinke od 2 sastojka koje se lako pretvaraju u odličan obrok nakon teretane

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close