Lazanje su tradicionalno jelo talijanske kuhinje koje se priprema od listova tjestenine, sočnog umaka na bazi rajčica i mljevenog mesa, bešamel umaka te mnoštvo sira. Ako ne jedete hranu životinjskog porijekla i dalje možete uživati u ovom specijalitetu.

Umjesto mesa u umaku iskoristite zelenu leću koja će jelu dati potrebnu dozu bjelančevina, slastan okus i željenu teksturu te je iskombinirajte s korjenastim povrćem i gljivama.

Umjesto mlijeka u bešamel dodajte napitak od soje, a okuse nadopunite s nešto prehrambenog kvasca – deaktiviranih stanica kvasca u obliku pahuljica. Prehrambeni kvasac će poboljšati bešamel i dati mu „sirast“ okus.

Ako ne možete zamisliti lazanje bez sira, ne brinite. U hrvatskim trgovinama sve je više biljnih zamjena za sir. Naribajte ih ili natrgajte te posipajte po vrhu lazanja.

Sastojci za veganske lazanje:

  • 900 ml biljnog napitka od soje
  • 800 g pelata iz konzerve
  • 800 ml vruće vode
  • 500 g šampinjona (ili miješanih gljiva po želji)
  • 250 g suhe zelene leće
  • 30 g sušenih vrganja
  • 12 listova tjestenine za lazanje
  • 6 žlica brašna
  • 3-4 češnja češnjaka
  • 2-3 žlice prehrambenog kvasca
  • 2 mrkve
  • 2 stapke celera
  • 1 luk
  • 1 žlica koncentrata rajčice
  • 1 žlica umaka od soje
  • 1 čajna žličica miso paste
  • par grančica timijana
  • malo muškatnog oraščića
  • biljno ulje
  • sol i papar po želji

Priprema veganskih lazanja:

  1. Potopite sušene vrganje u vrućoj vodi i pustite ih 10 minuta da se rehidriraju.
  2. U loncu zagrijte malo ulja pa na njemu prepirjajte sitno nasjeckani luk, mrkvu i celer. Pirjajte oko desetak minuta dok povrće ne omekša. Posolite i poparite po želji.
  3. Ocijedite vrganje od vode, nasjeckajte ih na manje komade i stavite sa strane. Sačuvajte i vodu u kojoj su se namakale gljive.
  4. U lonac s povrćem dodajte nasjeckani češnjak i timijan. Pirjajte sve zajedno oko pola minute.
  5. Dodajte koncentrat rajčice, sve dobro promiješajte i pirjajte oko jedne minute.
  6. Dodajte suhu leću, podlijte povrće s vodom u kojoj su se namakale gljive, te dodajte veliku konzervu pelata. Pomiješajte. Kada tekućina zavrije, smanjite temperaturu i pustite da sve zajedno kuha na laganoj vatri.
  7. U zasebnoj tavi zagrijte malo ulja pa na njoj prepirjajte šampinjone i vrganje. Pirjajte sve dok višak vode ne ispari, a gljive ne dobiju lijepu zlatno-smeđu boju. Tada dodajte umak od soje i dobro promiješajte. Mješavinu gljiva prebacite u lonac u kojem se kuha leća.
  8. Kuhajte povrće oko 30 do 45 minuta na laganoj vatri dok se leća ne skuha do kraja, a umak ne zgusne. U slučaju da je umak pregust, možete dodati još vode tijekom kuhanja. Pred kraj kuhanja u umak dodajte i malo umami okusa, odnosno umiješajte čajnu žličicu miso paste.
  9. Napravite bašamel: zagrijte tri žlice ulja u zasebnom loncu i dobro je pomiješajte sa šest žlica brašna. Miješajte par minuta dok se sastojci ne sljube, a brašno ne izgubi onaj „sirovi“ okus.
  10. Postupno umiješajte napitak od soje u bešamel. Kuhajte umak oko 10 minuta dok se umak ne zgusne. Začinite ga sa solju, paprom i malo muškatnog oraščića. U umak dodajte i dvije do tri žlice prehrambenog kvasca.
  11. Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva.
  12. Složite lazanje: na dno vatrostalne posude razmažite trećinu umaka na bazi leće, prekrijte ga s listovima lazanja, pa zato dodajte bašamel umak i trećinu umaka na bazi leće. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve sastojke. Na vrhu možete po želji dodati i nešto veganskog sira.
  13. Pecite lazanje u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 Celzijevih stupnjeva oko 45 minuta da se tjestenina termički obradi do kraja. Umjesto lazanja, možete se poslužiti i narezanim komadima patlidžana.
  14. Poslužite lazanje tople sa salatom po želji. Dobar tek!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju