Ako nemate dovoljno vremena za pripremu "pravih" lazanja, višesatno kuhanje umaka, termičku obradu listova tjestenine i slaganje slojeva – ne brinite. Imamo bržu verziju podjednako ukusnih lazanja koje se mogu napraviti u limu za pečenje.
Tjesteninu ne morate skuhati – dovoljno je listove natrgati, namočiti u toploj vodi, pa ocijediti i sljubiti s drugim sastojcima prije nego što je stavite u pećnicu.
Ako lazanje želite napraviti u rekordnom roku poslužite se već začinjenim umakom od rajčice iz trgovine. Dobro prekrijte tjesteninu umakom – ona će im dati potrebnu vlažnost da se savršeno termički obrade u pećnici.
Brze lazanje iz pećnice - sastojci:
- 1,5 l začinjenog umaka od rajčice
- 450 g listova tjestenine za lazanje
- 450 g mljevenog mesa
- 225 g naribanog sira mozzarella
- 200 g ricotte
- 100 g naribanog parmezana
- 1 luk
- 2-3 češnja češnjaka
- biljno ulje po želji
- sol i papar po želji
Brze lazanje iz pećnice - priprema:
- Zagrijte pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva. Pripremite plitki pravokutni lim za pečenje i premažite ga biljnim uljem te stavite sa strane.
- Razlomite listove tjestenine za lazanje na manje dijelove i namočite u posudi tople vode – važno je da tjestenina bude uronjena u vodu.
- U tavi zagrijte malo ulja pa na njemu prepirjajte nasjeckani luk – pirjajte ga oko pet minuta dok luk ne omekša. Potom dodajte nasjeckani češnjak i nastavite pirjati sve zajedno još oko jedne minute. U tavu dodajte mljeveno meso, sol i papar. Pirjajte meso oko pet minuta.
- U smjesu s mljevenim mesom dodajte tjesteninu koju ste ocijedili iz vode i začinjeni umak od rajčice. Sve dobro promiješajte.
- Dobivenu smjesu prebacite na pripremljeni lim za pečenje u jednom ravnomjernom sloju. Pripazite da su svi komadi tjestenine prekriveni umakom.
- Preko svega pospite naribanu mozzarellu i parmezan te na dijelove dodajte ricottu. Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 30 do 35 minuta, odnosno dok tjestenina nije termički obrađena do kraja. Poslužite odmah sa sezonskom salatom. Dobar tek!
Pogreške u kuhinji koje se ne opraštaju: Pirjate li mljeveno meso prije motanja u sarmu?