Gljive su vrlo fleksibilna namirnica koja se može upotrijebiti na sto načina. Dodaju se u juhe, variva i umake, pohaju se, peku i serviraju uz meso, ribu, ali i povrće. Mogu biti i izvrstan prilog odrescima, staviti se na sendvič ili poslužiti uz pečena jaja.
Sastojci:
700 grama raznih gljiva po želji (šampinjoni, bukovače, vrganji i slično)
2 češnja češnjaka
1 žlica vinskog octa
maslinovo ulje
sol i papar po želji
svježi peršin
Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva. Očistite četkicom gljive i narežite ih na veće komade, ali otprilike iste veličine.
2. U veliku zdjelu stavite gljive, sitno nasjeckani češnjak, maslinovo ulje, sol i papar. Dobro promiješajte i stavite peći u pećnicu.
3. Pecite dok ne postanu zlatnosmeđe. Ovisno o pećnici za to će vam biti potrebno oko pola sata, ili čak četrdesetak minuta.
4. Izvadite tople gljive iz pećnice pa im dodajte vinski ocat i sitno nasjeckani peršin. Promiješajte i poslužite. Dobar tek!
Savjet plus:
Ako volite ljutu hranu, prije pečenja u gljive možete dodati i nešto sitno nasjeckanih čili papričica.
Prije posluživanja na tople gljive možete dodati i malo naribanog parmezana.