Da su šampinjoni svevremenska i sveprisutna namirnica, o tome smo već pisali, no oni su i neiscrpna inspiracija. Volimo ih u bogatim umacima, na pizzi, prebačene na grillu, u kremastim juhama, a posebno su nam zanimljivi i fini punjeni, a čime drugim nego sirom i šunkom.

Ako u nadjev dodate i finu, meku sredinu kruha namočenu u mlijeku i par začina, dobit ćete najslasnije punjene šampinjone koje ste ikad probali. Još čekate? Nemojte, već bacite oko na recept, uključite pećnicu i okrenite na 180°C pa se bacite na pripremu.

Šampinjoni se slažu baš sa svime, a piletina i šampinjoni su oduvijek kombinacija za bogove. Ako uz šampinjone imate i nešto vrganja, imate sve za kremastu piletinu s gljivama i savršen ručak o kojem će se dugo pričati.

Kad je kombinacija piletine i gljiva u pitanju, i Rusi imaju svog asa iz rukava, a zove se ruske piroške punjene piletinom i gljivama, kako vam zvuči? Nama i više nego harašo!

Sastojci:

16 šampinjona većih klobuka
150 g svježeg kruha (samo sredina bez korice)
100 ml mlijeka
50 g tanko rezane kuhane šunke
200 g ribanog parmezana
2 jaja
1 režanj češnjaka
½ žličice origana
2 grančice timijana
prstohvat soli
malo papra
maslinovo ulje
grančica svježeg peršina

Priprema:

1. Pažljivo odvojite klobuke od stapki pa kistom ili četkicom dobro iščetkajte klobuke i očistite ih od zemlje.

2. Očistite i stapke pa ih usitnite nožem. Na sitno nasjeckajte i češnjak pa na zagrijanom maslinovom ulju kratko popržite nasjeckane stapke i češnjak, ugasite vatru i ohladite.

3. Sredinu kruha natrgajte i potopite u mlakom mlijeku.

4. U zdjelu stavite jaja, lagano ih izlupajte vilicom pa dodajte popržene stapke i češnjak, kruh koji ste dobro iscijedili rukama, sitno sjeckanu šunku, parmezan, origano, timijan, žlicu maslinova ulja i malo svježe ribanog papra. Malo posolite i sve dobro izmiješajte.

5. Ovom smjesom napunite klobuke pa ih složite u posudu premazanu maslinovim uljem. Svaki klobuk malo popaprite i još malo pokapajte maslinovim uljem pa stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C i pecite 30-40 minuta.

6. Prije posluživanja pospite sitno sjeckanim peršinom pa poslužite kao toplo predjelo.

Žgaravica: 7 namirnica koje gase ''vatrenu'' bol Đumbir Cvjetača Zobena kaša s jabukama i cimetom +0 Banana

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju