Budući da su šampinjoni gljive koje su dostupne tijekom cijele godine, nemaju preintenzivan okus, pa ih vole i oni koji i nisu baš neki veliki ljubitelji gljiva, a i cjenovno su svima prihvatljive, umak od šampinjona idealno je jelo kojim možete upotpuniti baš svaki jelovnik.

Ovaj se umak izuzetno brzo i lako priprema, može se poslužiti kao toplo predjelo uz tostirani kruh ili kao prilog uz vaše omiljeno mesno jelo. Najfiniji je kad se konzumira odmah, dok je još topao, ali možete ga jesti i hladnog kao namaz uz krekere. Sjetite se svakako da jednom termički obrađene gljive nije preporučljivo podgrijavati.

Šampinjoni su vrlo zahvalne gljive jer se mogu spremati na bezbroj načina, a jedan je od bržih grilanje ili pečenje na tavi. Ako vam šampinjoni iz tave ne uspijevaju onako kako ste zamislili, sigurno će pomoći trik za savršeno pečene šampinjone iz tave.

Od pečenih krumpira bolji su samo zapečeni punjeni krumpiri, zar ne? Neka recept za punjeni krumpir s gljivama i sirom bude vaša inspiracija i čest odgovor na pitanje „Što ćemo danas za ručak?“.

Sastojci:

500 g šampinjona
1 poriluk
2 režnja češnjaka
2 grančice svježeg timijana
2 prstohvata soli
malo svježe mljevenog crnog papra
100 ml bijelog vina
200 ml slatkog vrhnja
maslinovo ulje
grančica svježeg peršina

Priprema:

1. Šampinjone dobro iščetkajte kako biste odstranili eventualne ostatke zemlje (nemojte ih prati) pa ih narežite na ploške. Poriluk operite, posušite te ga narežite na tanke kolutiće.

2. U široku zagrijanu posudu ulijte maslinovo ulje, 2 drobljena režnja češnjaka, dodajte timijan pa lagano zapržite (pazite da češnjak ne zagori). Potom dodajte poriluk koji pirjajte na srednje jakoj vatri oko 7-8 minuta, odnosno dok ne omekša.

3. Dodajte šampinjone te nastavite pirjati još 10 minuta dok šampinjoni ne omekšaju i ne ispuste tekućinu. Podlijte vinom i pirjajte dok alkohol ne ispari i tekućina se ne reducira.

4. Posolite i popaprite pa dodajte slatko vrhnje i kuhajte još 5 minuta dok se umak lijepo ne poveže.

5. Umak pospite sitno sjeckanim peršinom i poslužite. Prelijte ga po tostiranom kruhu, njime prelijte omiljenu tjesteninu ili ga poslužite uz pečena pileća prsa i drugo pečeno meso.

Žgaravica: 7 namirnica koje gase ''vatrenu'' bol Đumbir Cvjetača Zobena kaša s jabukama i cimetom +0 Banana

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju