• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #volim što radim

Hrvatski kralj mesa otkriva kako nastaju najbolji komadi

Ako želite isprobati najbolje komade mesa i naučiti trikove kako roštiljati poput najvećih majstora uključite se u naš natječaj, link potražite niže u tekstu...

Punkufer avatar placeholder
Nova Studio 20.09.2019 16:06 komentari
viber Created with Sketch.
Tihomir Smoljanec, vlasnik brenda Meat the King
Tihomir Smoljanec, vlasnik brenda Meat the King (Foto:Nova Studio)

Galerija Odležavanje mesa 11 Mercedes-Benz VITO Furgon 11 Ekološka farma crne slavonske svinje 11 Ekološka farma crne slavonske svinje 11

U trendu Modularne kuće za mlade, QSpace, Nizozemska - 6 Pametna rješenja iz Europe Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju samo 45 tisuća eura Autobahn Neke su i protuzakonite 10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama... Pečena purica S hrskavom kožicom Podlijevati ili ne? Trik za savršeno pečenu puricu bez straha od presušenog mesa

Proveli smo dan s Tihomirom Smoljancem, iza kojeg se krije uspješni brend za proizvodnju i preradu vrhunskog mesa hrvatskog podrijetla pod nazivom Meat the King...

Ovdje se možete prijaviti na naš natječaj i roštiljanje s kraljem mesa.

''Moja ljubav prema mesu rodila se na obiteljskoj farmi u Ferežanima, uz odrastanje uz stoku i svakodnevnu degustaciju mesa. Cijeli se život bavim uzgojem junadi i teladi, treća sam generacija uzgajivača, a priča sa steakovima i odležavanjem mesa prerasla je iz hobija u ozbiljan posao'', započeo je Tihomir svoju priču i tako opisao kako je postao prvi proizvođač domaćeg odležanog mesa i crne slavonske svinje za gastronomiju i maloprodaju u Hrvatskoj.

Suradnja s hrvatskim farmama

Ustali smo u ranu zoru kako bismo s Tihomirom stigli na vrijeme u Đakovo. Tamo se nalazi Ekološka farma crne slavonske svinje na koju smo stigli već u 9 sati. Na putu nam je Tihomir ispričao zašto voli što radi i istaknuo da Meat the King posluje isključivo s hrvatskim farmama. ''Sve meso je od životinja hrvatskog porijekla, born, raised and produced in Croatia, i nabavlja se u području kontinentalne Hrvatske od Prigorja do Slavonije.''

Njegova ponuda sastoji se od tri vrste mesa – mesa mladog simentalskog goveda, odležanog junećeg mesa i mesa crne slavonske svinje. Od njih proizvodi steakove i burgere, a uskoro će se u ponudi naći i suhomesnati proizvodi.

Ekološka farma crne slavonske svinje Ekološka farma crne slavonske svinje (Foto: Nova Studio)

''Crna slavonska svinja specifična je po tome što se može proizvesti samo u ekstenzivnom uzgoju na ispaši. Uz to, ima 30 posto više intramuskularne masnoće od bilo koje druge pasmine na svijetu. Zbog toga je meso sočno, mekano, slatko i vrlo zdravo jer se mora hraniti vani na otvorenom, na ispaši'', objašnjavao je Tihomir dok smo koračali i gledali kako se svinje približavaju ogradi na zvukove bacanja kukuruza.

Nakon obilaska farme Tihomir je ponovno sjeo u svoj Mercedes-Benz VITO Furgon i zaputio se prema sljedećoj farmi u Slatini. ''Zbog većeg obima posla često sam na putu i jako mi dobro dođe ovakvo veće vozilo da mogu odmah prevesti veće količine mesa. U vozilo stane 740 kilograma, iako sam znao prevesti i više'', kazao je Tihomir te napomenuo da gotovo nikad ne vozi više od tone jer ima usko specijaliziranu ponudu mesa.

Mercedes-Benz VITO Furgon Mercedes-Benz VITO Furgon (Foto: Nova Studio)

Nakon sat i pol vožnje stigli smo na farmu PZ Orahovica. ''To je farma otvorenog tipa na ispaši. Došli smo gledati i birati goveda crvenog kangusa i nešto križanih sa simentalcem. Što se tiče junadi i krava, koristimo isključivo domaću junad i goveda zbog specifičnog načina ishrane kukuruza i kukuruzne silaže. Na taj način ne hrani jako puno zemalja'', kazao je Tihomir, koji nas je doveo toliko blizu životinjama da su nam klecala koljena.

Farma PZ Orahovica Farma PZ Orahovica (Foto: Nova Studio)

Selekcija, odležavanje mesa i finalni proizvod

Meat the King izdvaja se po jedinstveu načinu odležavanja domaćeg junećeg mesa i crne slavonske svinje. No dug je put do finalnog proizvoda, a on započinje biranjem najboljih komada mesa.

Odjenuli smo sanitetsko odijelo i krenuli za Tihomirom u klaonicu. ''Bitno je kod selekcije vidjeti postotak masnoće na trupu, starost i spol goveda. Najbolje je da se radi o junicama ili kravama, ženskim govedima i gleda se postotak intramuskularne masnoće. To se najbolje vidi na presjeku između prednje i zadnje četvrti na ramsteku. Zatim se vrši selekcija o vremenu dozrijevanja, hoćemo li nešto dozrijevati 30, 40, 50 ili 60 dana.''

Meso odležava u komori u idealnim uvjetima kako bi se iz mesa izvuklo što više vode i naglasio okus, ali da pritom meso postane još mekše.''Baby beef odležava od 30 do maksimalno 40 dana, nema potrebe za više jer je meso samo po sebi mlado i mekano. Najbolje ga je za jesti kao steak, a mogu se raditi i burgeri od prednjih četvrti beby beefa koje se miješaju s goveđim četvrtima i dobiva se fenomenalni burger s velikim postotkom odležanog mesa.''

''Crna slavonska svinja vrlo je rijetka pasmina koja je pogodna za suho zrenje bez dodataka. Nju možete koristiti za apsolutno sve, no najbolja je za vrlo kratku termičku obradu i za slaninu. Nema bolje slanine od slanine crne slavonske svinje.''

Odležavanje mesa Odležavanje mesa (Foto: Nova Studio)

Goveđe meso nalazi se u drugoj komori. Dry Aging komora osmišljena je tako da zadovoljava sve uvjete, temperaturu i vlažnost zraka. ''Najfinije juneće meso odležava i postupno gubi tekućinu, što rezultira mesom iznimne mekoće te koncentrirane punoće okusa i visoke nutritivne vrijednosti. ''Tu imamo lijep primjer odležanog goveđeg ramsteka trideset dana. On bi još trebao biti na zrenju između 15 i 20 dana. Najbolje se priprema na roštilju, četiri minute sa svake strane'', objašnjava Tihomir.

Tihomir nam je u prvoj epizodi pokazao kako delicije nastaju, a sljedeći put vodi nas u vinariju Bolfan i restoran Vinski vrh da ih i degustiramo.

 

  • #volim što radim
  • #mercedes-benz
  • #vito furgon
  • #meat the king
  • #tihomir smoljanec
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Nestvarno lijepo mjesto: Pogledajte kako izgleda šuma živih fosila
Izlet na jezero
Nestvarno lijepo mjesto: Pogledajte kako izgleda šuma živih fosila
Recept za svaki dan: Zapečeni pileći zabatak u bogatom umaku od luka
Puno okusa
Recept za svaki dan: Zapečeni pileći zabatak u bogatom umaku od luka
Kad vas uhvati želja za slatkim: Lisnato tijesto s mirisnim nadjevom od jabuka
Za pola sata
Kad vas uhvati želja za slatkim: Lisnato tijesto s mirisnim nadjevom od jabuka
Skriveni zimski raj na 2 i pol sata od Zagreba koji turisti još uvijek nisu otkrili
Za vikend-izlet
Skriveni zimski raj na manje od dva sata od granice koji turisti još uvijek nisu otkrili
Planinski "začuđeni svatovi": Jeste li čuli za snježna čudovišta?
Neće vam ništa
Planinski "začuđeni svatovi": Jeste li čuli za snježna čudovišta?
Neodoljivi klasik: Recept za figaro koji će vas osvojiti orasima i karamelom
Nostalgija na tanjuru
Neodoljivi klasik: Recept za figaro koji ćete pripremiti za tren
Qspace modularni stanovi u Nizozemskoj
Pametna rješenja iz Europe
Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju samo 45 tisuća eura
Nepoznata Medvednica: Vrh bez gužve s kojega se otvara jedan od najljepših pogleda s ove gore
Kamo na izlet?
Nepoznata Medvednica: Vrh bez gužve s kojega se otvara jedan od najljepših pogleda s ove gore
10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama...
Neke su i protuzakonite
10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama...
Bijeli umak od tri sastojka recept
Najbrži kuhani ručak
Ovaj bijeli umak savršen je izbor uz kuhanu tjesteninu, a radi se od samo 3 sastojka u manje od 10 minuta
Kviz općeg znanja: Za one koji se ne daju stjerati u kut
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Za one koji se ne daju stjerati u kut
Podlijevati ili ne? Trik za savršeno pečenu puricu bez straha od presušenog mesa
S hrskavom kožicom
Podlijevati ili ne? Trik za savršeno pečenu puricu bez straha od presušenog mesa

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
U Bedekovčini ubio ženu pa sebe
SLIJEDI OČEVID
Strava u Zagorju! Ubio ženu pa sebe, cure detalji zločina
Muškarac koji je ubio suprugu pa sebe nedavno se vratio iz Njemačke
velika tragedija
Muškarac koji je ubio suprugu pa sebe vratio se iz Njemačke: "Imali su četvero djece, kupio im je namještaj i evo..."
Pucnjava u Australiji
VIŠE JE ŽRTAVA
UZNEMIRUJUĆE SNIMKE Najmanje 12 ubijenih u pucnjavi na popularnoj plaži, među njima i djeca: "Prizori su šokantni"
show
Marijan Kustić i Nika Perenčević potvrdili vezu?
bili u društvu Dalića
Više ne skrivaju vezu? Predsjednik HNS-a i jedna od najbogatijih Hrvatica snimljeni zajedno na koncertu!
Pobjednik Dječjeg Eurosonga 2025. je Francuska
Što kažete?
Francuska je pobjednik Dječjeg Eurosonga, evo kako se plasirao naš Marino!
Antonela Srna snimljena na zagrebačkoj špici
snimljena na cvjetnom
Tko je ova prekrasna brineta? Njezinog slavnog strica i brata svi znamo
zdravlje
Ovo je jedina kombinacija koja dokazano topi najopasniju masnoću u tijelu!
Visceralna mast
Ovo je jedina kombinacija koja dokazano topi najopasniju masnoću u tijelu!
KOPB simptomi: 8 upozorenja koja nikako ne smijete zanemariti
Među 10 je najčešćih uzroka smrti
KOPB simptomi: 8 upozorenja koja nikako ne smijete zanemariti
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
zabava
Neobičan posjetitelj zgrozio kupce trgovine! Pogledajte tko se sakrio među peciva
Pronađite uljeza
Neobičan posjetitelj zgrozio kupce trgovine! Pogledajte tko se sakrio među peciva
Ova snimka dvoboja između orke i morskog psa pokazuje prirodu u svom najopasnijem stanju
Wow!
Ova snimka dvoboja između orke i morskog psa pokazuje prirodu u svom najopasnijem stanju
Pogledajte što su upecali u Jadranu! Nije dizajnerski remen, već nešto potpuno drugačije
Wow!
Pogledajte što su upecali u Jadranu! Nije dizajnerski remen, već nešto potpuno drugačije
tech
Jedan vojnik, čitav roj dronova: Ukrajina ponovno ispisuje nova pravila modernog ratovanja
Naglasak na djelotvornosti
Jedan vojnik, čitav roj dronova: Ukrajina ponovno ispisuje nova pravila modernog ratovanja
Appleovi uređaji i Googleov Chrome na udaru hakera: Svi korisnici odmah trebaju nadograditi softver
Najopasnija vrsta propusta
Appleovi uređaji i Googleov Chrome na udaru hakera: Svi korisnici trebaju odmah napraviti ovu stvar
Terapija koja je donedavno bila znanstvena fantastika sada spašava živote od dosad neizlječivog oblika raka
Nova nada za pacijente
Terapija koja je donedavno bila znanstvena fantastika sada spašava živote od dosad neizlječivog oblika raka
sport
Garcia pokazao Livaji petlju: Dinamo u gadnom sosu, Kovačević na rubu
Komentar Ivice Mede
Garcia pokazao Livaji petlju: Dinamo u gadnom sosu, Kovačević na rubu
Fruk ima novu destinaciju, Rijeka već spremila zamjenu: Stiže li zvijezda Vatrenih s Eura u Francuskoj?
BIT ĆE POSLA
Fruk ima novu destinaciju, Rijeka već spremila zamjenu: Stiže li zvijezda Vatrenih s Eura u Francuskoj?
VIDEO Pogledajte "munje i gromove" iz meča Plazibata i Mahiedinnea: Kako ovdje nitko nije pao!?
ANTONIO, NEDOSTAJAO SI!
VIDEO Pogledajte "munje i gromove" iz meča Plazibata i Mahiedinnea: Kako ovdje nitko nije pao!?
tv
MasterChef: Iza Stjepana je zanimljiv i neobičan put do kuhinje! "Ne znam koliko ljudi zna, ali..."
KAKVA PRIČA!
Iza Stjepana je zanimljiv i neobičan put do kuhinje! "Ne znam koliko ljudi zna, ali..."
MasterChef: Mark otkrio svoje planove nakon odlaska iz MasterChefa: "Postoji cijela priča!"
ELIMINIRAN
Mark otkrio svoje planove nakon odlaska iz MasterChefa: "Postoji cijela priča!"
Kumovi: Glumac koji nas nasmijava pred kamerama i izvan njih
KUMOVI
Glumac koji nas nasmijava pred kamerama i izvan njih
putovanja
10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama...
Neke su i protuzakonite
10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama...
Podlijevati ili ne? Trik za savršeno pečenu puricu bez straha od presušenog mesa
S hrskavom kožicom
Podlijevati ili ne? Trik za savršeno pečenu puricu bez straha od presušenog mesa
Qspace modularni stanovi u Nizozemskoj
Pametna rješenja iz Europe
Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju samo 45 tisuća eura
novac
Slovenac hakirao ruter i putem YouTubea dobio gotovo milijun eura
uspjeh iz susjedstva
Slovenac hakirao ruter i putem YouTubea dobio gotovo milijun eura
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Rimac Technology s partnerima razvija novu generaciju baterija. Prva primjena u Bugattiju?
stvaraju budućnost
Rimac Technology s partnerima razvija novu generaciju baterija. Prva primjena u Bugattiju?
lifestyle
Brineta iz Zagreba u bež kombinaciji i robusnim Ugg gležnjačama
Tip-Top
Kombinacija brinete iz Zagreba pravi je primjer kako izgledati top i kad je zima, pogledajte čizme
Recept za bajadera tortu bez pečenja
Divota!
Teško je riječima opisati koliko je dobra: Pročitajte recept za kremastu i raskošnu bajaderu bez pečenja
Najbolja slastičarka u Hrvatskoj za vas je izdvojila tri glavna savjeta za suhe kolače
zlata vrijedni
Treći je neočekivan: Najbolja slastičarka u Hrvatskoj podijelila tri važna savjeta za suhe kolače
sve
Garcia pokazao Livaji petlju: Dinamo u gadnom sosu, Kovačević na rubu
Komentar Ivice Mede
Garcia pokazao Livaji petlju: Dinamo u gadnom sosu, Kovačević na rubu
Fruk ima novu destinaciju, Rijeka već spremila zamjenu: Stiže li zvijezda Vatrenih s Eura u Francuskoj?
BIT ĆE POSLA
Fruk ima novu destinaciju, Rijeka već spremila zamjenu: Stiže li zvijezda Vatrenih s Eura u Francuskoj?
VIDEO Pogledajte "munje i gromove" iz meča Plazibata i Mahiedinnea: Kako ovdje nitko nije pao!?
ANTONIO, NEDOSTAJAO SI!
VIDEO Pogledajte "munje i gromove" iz meča Plazibata i Mahiedinnea: Kako ovdje nitko nije pao!?
Tečaj roštiljanja s Tihomirom Smoljancem donosi Mercedes-Benz
Bitni detalji

Trikovi hrvatskog "Kralja mesa" za pripremu najsočnijih odrezaka, burgera i kobasica

''Oko nekih stvari sam bio u zabludi pa mi je Tihomir to razjasnio. Recimo, koliko pasmina životinja kod goveda utječe na konačnu kvalitetu. Sada znam gdje ću dalje tražiti i nastaviti sa svojim amaterskim poduhvatima'', kazao je Valerio Opačić...

NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Vinarija Bolfan nalazi se na samom vrhu s prekrasnim pogledom na krajolik Hrana i piće
    Za prste polizati

    Kralj mesa otkriva: Kako spojiti mesne delicije s vrhunskim vinom

  • Tečaj roštiljanja s Tihomirom Smoljancem donosi Mercedes-Benz Hrana i piće
    Bitni detalji

    Trikovi hrvatskog "Kralja mesa" za pripremu najsočnijih odrezaka, burgera i kobasica

  • Prijateljsko okupljanje ispred Meat the King boutiquea Hrana i piće
    Vrhunac roštilja

    Gozba u stilu kralja mesa: Kad Zagreb zamiriše na burgere, ljute kobasice i trganu junetinu

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

close