• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #volim što radim

Hrvatski kralj mesa otkriva kako nastaju najbolji komadi

Ako želite isprobati najbolje komade mesa i naučiti trikove kako roštiljati poput najvećih majstora uključite se u naš natječaj, link potražite niže u tekstu...

Punkufer avatar placeholder
Nova Studio 20.09.2019 16:06 komentari
viber Created with Sketch.
Tihomir Smoljanec, vlasnik brenda Meat the King
Tihomir Smoljanec, vlasnik brenda Meat the King (Foto:Nova Studio)

Galerija Odležavanje mesa 11 Mercedes-Benz VITO Furgon 11 Ekološka farma crne slavonske svinje 11 Ekološka farma crne slavonske svinje 11

U trendu Bijele vode - 25 Idila! Bijele vode: Hotel usred nacionalnog parka u koji Hrvati dolaze radi fer cijena, hrane i predivne prirode Gulaš od krumpira i kobasica Tjedni jelovnik Bez kompliciranja i suvišnih sastojaka: 7 cjenovno prihvatljivih i finih jela za svaki dan ovoga tjedna Baerle-Nassau / Baarle-Hertog - 5 Pazite kamo stajete Jedan grad, dvije države: Najčudnija državna granica na svijetu prolazi Europom

Proveli smo dan s Tihomirom Smoljancem, iza kojeg se krije uspješni brend za proizvodnju i preradu vrhunskog mesa hrvatskog podrijetla pod nazivom Meat the King...

Ovdje se možete prijaviti na naš natječaj i roštiljanje s kraljem mesa.

''Moja ljubav prema mesu rodila se na obiteljskoj farmi u Ferežanima, uz odrastanje uz stoku i svakodnevnu degustaciju mesa. Cijeli se život bavim uzgojem junadi i teladi, treća sam generacija uzgajivača, a priča sa steakovima i odležavanjem mesa prerasla je iz hobija u ozbiljan posao'', započeo je Tihomir svoju priču i tako opisao kako je postao prvi proizvođač domaćeg odležanog mesa i crne slavonske svinje za gastronomiju i maloprodaju u Hrvatskoj.

Suradnja s hrvatskim farmama

Ustali smo u ranu zoru kako bismo s Tihomirom stigli na vrijeme u Đakovo. Tamo se nalazi Ekološka farma crne slavonske svinje na koju smo stigli već u 9 sati. Na putu nam je Tihomir ispričao zašto voli što radi i istaknuo da Meat the King posluje isključivo s hrvatskim farmama. ''Sve meso je od životinja hrvatskog porijekla, born, raised and produced in Croatia, i nabavlja se u području kontinentalne Hrvatske od Prigorja do Slavonije.''

Njegova ponuda sastoji se od tri vrste mesa – mesa mladog simentalskog goveda, odležanog junećeg mesa i mesa crne slavonske svinje. Od njih proizvodi steakove i burgere, a uskoro će se u ponudi naći i suhomesnati proizvodi.

Ekološka farma crne slavonske svinje Ekološka farma crne slavonske svinje (Foto: Nova Studio)

''Crna slavonska svinja specifična je po tome što se može proizvesti samo u ekstenzivnom uzgoju na ispaši. Uz to, ima 30 posto više intramuskularne masnoće od bilo koje druge pasmine na svijetu. Zbog toga je meso sočno, mekano, slatko i vrlo zdravo jer se mora hraniti vani na otvorenom, na ispaši'', objašnjavao je Tihomir dok smo koračali i gledali kako se svinje približavaju ogradi na zvukove bacanja kukuruza.

Nakon obilaska farme Tihomir je ponovno sjeo u svoj Mercedes-Benz VITO Furgon i zaputio se prema sljedećoj farmi u Slatini. ''Zbog većeg obima posla često sam na putu i jako mi dobro dođe ovakvo veće vozilo da mogu odmah prevesti veće količine mesa. U vozilo stane 740 kilograma, iako sam znao prevesti i više'', kazao je Tihomir te napomenuo da gotovo nikad ne vozi više od tone jer ima usko specijaliziranu ponudu mesa.

Mercedes-Benz VITO Furgon Mercedes-Benz VITO Furgon (Foto: Nova Studio)

Nakon sat i pol vožnje stigli smo na farmu PZ Orahovica. ''To je farma otvorenog tipa na ispaši. Došli smo gledati i birati goveda crvenog kangusa i nešto križanih sa simentalcem. Što se tiče junadi i krava, koristimo isključivo domaću junad i goveda zbog specifičnog načina ishrane kukuruza i kukuruzne silaže. Na taj način ne hrani jako puno zemalja'', kazao je Tihomir, koji nas je doveo toliko blizu životinjama da su nam klecala koljena.

Farma PZ Orahovica Farma PZ Orahovica (Foto: Nova Studio)

Selekcija, odležavanje mesa i finalni proizvod

Meat the King izdvaja se po jedinstveu načinu odležavanja domaćeg junećeg mesa i crne slavonske svinje. No dug je put do finalnog proizvoda, a on započinje biranjem najboljih komada mesa.

Odjenuli smo sanitetsko odijelo i krenuli za Tihomirom u klaonicu. ''Bitno je kod selekcije vidjeti postotak masnoće na trupu, starost i spol goveda. Najbolje je da se radi o junicama ili kravama, ženskim govedima i gleda se postotak intramuskularne masnoće. To se najbolje vidi na presjeku između prednje i zadnje četvrti na ramsteku. Zatim se vrši selekcija o vremenu dozrijevanja, hoćemo li nešto dozrijevati 30, 40, 50 ili 60 dana.''

Meso odležava u komori u idealnim uvjetima kako bi se iz mesa izvuklo što više vode i naglasio okus, ali da pritom meso postane još mekše.''Baby beef odležava od 30 do maksimalno 40 dana, nema potrebe za više jer je meso samo po sebi mlado i mekano. Najbolje ga je za jesti kao steak, a mogu se raditi i burgeri od prednjih četvrti beby beefa koje se miješaju s goveđim četvrtima i dobiva se fenomenalni burger s velikim postotkom odležanog mesa.''

''Crna slavonska svinja vrlo je rijetka pasmina koja je pogodna za suho zrenje bez dodataka. Nju možete koristiti za apsolutno sve, no najbolja je za vrlo kratku termičku obradu i za slaninu. Nema bolje slanine od slanine crne slavonske svinje.''

Odležavanje mesa Odležavanje mesa (Foto: Nova Studio)

Goveđe meso nalazi se u drugoj komori. Dry Aging komora osmišljena je tako da zadovoljava sve uvjete, temperaturu i vlažnost zraka. ''Najfinije juneće meso odležava i postupno gubi tekućinu, što rezultira mesom iznimne mekoće te koncentrirane punoće okusa i visoke nutritivne vrijednosti. ''Tu imamo lijep primjer odležanog goveđeg ramsteka trideset dana. On bi još trebao biti na zrenju između 15 i 20 dana. Najbolje se priprema na roštilju, četiri minute sa svake strane'', objašnjava Tihomir.

Tihomir nam je u prvoj epizodi pokazao kako delicije nastaju, a sljedeći put vodi nas u vinariju Bolfan i restoran Vinski vrh da ih i degustiramo.

 

  • #volim što radim
  • #mercedes-benz
  • #vito furgon
  • #meat the king
  • #tihomir smoljanec
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Jednostavni trik uz koji svaki sendvič ima bolji okus
U obliku je tajna
Jednostavni trik uz koji svaki sendvič ima bolji okus
Martina Divić: O pisanju, putovanjima i "Tamo gdje duga dobiva boju"
Povratak kući
Svjetska putnica Martina Divić: "Svijet je istodobno i divno i okrutno mjesto, ali ja s tim nemam nikakve veze"
Komiža i Vis - u Francuskoj: Život komiških ribara oživljen na obalama rijeke Loire
Veliko gostovanje
Komiža i Vis - u Francuskoj: Život komiških ribara oživljen na obalama rijeke Loire
Bruno Vokal se vraća u Noel: Velika vijest za zagrebački restoran s Michelinovom zvjezdicom
Potvrđeno je
Bruno Vokal se vraća u Noel: Velika vijest za zagrebački restoran s Michelinovom zvjezdicom
Bolje baciti nego riskirati: Koliko dugo hrana smije stajati u otvorenoj konzervi?
Dobro je znati
Bolje baciti nego riskirati: Koliko dugo hrana smije stajati u otvorenoj konzervi?
Svi okusi Zagreb: TZGZ predstavila projekte, partnerstva i platformu "Delicious Zagreb"
Oglas
Svi okusi Zagreb: TZGZ predstavila projekte, partnerstva i platformu "Delicious Zagreb"
Bijele vode: Hotel usred nacionalnog parka u koji Hrvati dolaze radi fer cijena, hrane i predivne prirode
Idila!
Bijele vode: Hotel usred nacionalnog parka u koji Hrvati dolaze radi fer cijena, hrane i predivne prirode
Tjedni jelovnik jednostavna i jeftina jela od 27.10. do 2.11. 2025.
Tjedni jelovnik
Bez kompliciranja i suvišnih sastojaka: 7 cjenovno prihvatljivih i finih jela za svaki dan ovoga tjedna
Perilica za pranje ljudi japanske tvrtke Science Co.
Novo doba
Japanci su napravili perilicu za pranje ljudi, a evo kako funkcionira
Jedan grad, dvije države: Znate li kuda prolazi načudnija državna granica na svijetu?
Pazite kamo stajete
Jedan grad, dvije države: Najčudnija državna granica na svijetu prolazi Europom
Ovaj proteinski kruh tako je lako napraviti, ne morate ga mijesiti, niti čekati da se digne tijesto
Za oko pola sata
Ovaj proteinski kruh tako je lako napraviti, ne morate ga mijesiti, niti čekati da se digne tijesto
Pirjani kupus sa slaninom: Fino jelo za koje vam treba malo vremena i samo pet sastojaka (i sol i papar)
Za pola sata
Pirjani kupus sa slaninom: Fino jelo za koje vam treba malo vremena i samo pet sastojaka (i sol i papar)

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Podzemna grobnica Ca' Granda: Kripta u Milanu skriva ostatke ~10.000 pacijenata
Tragovi lijekova i "droga"
Jezivo otkriće ispod bolnice! Otkrili kosti 10.000 pacijenata
Muškarac koji je preživio Ovčaru i posljednji vidio Nicoliera svjedočio o hororu: "Pitao je - 'Gdje je Francuz?!', a onda ga je počeo tući..."
svjedočenje o hororu
Dragutin je preživio Ovčaru i posljednji vidio Nicoliera: "Pitao je - 'Gdje je Francuz?!', a onda ga počeo tući..."
Liječnica pronađena mrtva na dežurstvu: Kolege sumnjaju u uzrok smrti
Kolege odali počast
Ravnateljica bolnice pronađena mrtva, istražuju se uzroci smrti: "Posljednji pregled bio je oko ponoći..."
show
Helena Minić i Dalibor Matanić žive na odvojenim adresama
Razišli se
Helena Minić uklonila prezime Matanić, par već dulje vrijeme ne živi na istoj adresi
Lejdi Perković o rasprodanim koncertima strica Marka Perkovića Thompsona
a nemaju ulaznicu...
Thompsonova nećakinja našalila se na račun ekipe koja svim silama želi na njegov koncert
Jakov Jozinović otkrio da je i dalje solo
sportska legenda
Znate li da je stric mlade glazbene senzacije Jakova Jozinovića poznati Hrvat?
zdravlje
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Antibakterijski čajevi: Ovih 6 jača prirodnu sposobnost tijela da se samo izliječi
Puni čudesnih spojeva
Antibakterijski čajevi: Ovih 6 jača prirodnu sposobnost tijela da se samo izliječi
Najvažnija stvar koju žene starije od 50 godina trebaju raditi svakog poslijepodneva za zdravo starenje
Jednostavna navika
Najvažnija stvar koju žene starije od 50 godina trebaju raditi svakog poslijepodneva za zdravo starenje
zabava
Pitanja iz vijesti i opće kulture – kviz za one koji prate sve
Pokažite što znate!
Pitanja iz vijesti i opće kulture – kviz za one koji prate sve
Kviz za one koji znaju i kad ne znaju – jer mozak im radi bez prestanka
Pokažite što znate!
Kviz za one koji znaju i kad ne znaju – jer mozak im radi bez prestanka
Poruka radnicima parkinga nasmijala prolaznike pa postala viralni hit
Pogledajte što im je poručio
Poruka radnicima parkinga nasmijala prolaznike pa postala viralni hit
tech
Hoće li ruski "leteći Černobil" promijeniti globalnu sigurnost? Evo što se dosad zna o tom strašnom oružju
9M730 Burevestnik
Hoće li ruski "leteći Černobil" promijeniti globalnu sigurnost? Evo što se dosad zna o tom strašnom oružju
Velika najava Nvidije i Ubera: Stiže flota od 100 tisuća autonomnih automobila
A kada?
Velika najava Nvidije i Ubera: Stiže flota od 100 tisuća autonomnih automobila
Budućnost ratovanja: Ovom lovcu ne treba ni pista ni pilot, a koliko je ubojit tek će pokazati
Vođen umjetnom inteligencijom
Budućnost ratovanja: Ovom lovcu ne treba ni pista ni pilot, a koliko je ubojit tek će pokazati
sport
Pogledajte zašto je sudac prekinuo utakmicu u Vinkovcima: Ultrasi dignuli poruku "Oko za oko", a onda...
Bilo je svega
VIDEO Sudac nakratko prekinuo utakmicu u Vinkovcima: Ultrasi dignuli poruku "Oko za oko", a onda...
Kup: Prijenos uživo utakmice Cibalia - Hajduk
bez golova 120 minuta
Hajduk preživio "oranicu" u Vinkovcima i nakon raspucavanja izborio četvrtfinale Kupa
Ogromna senzacija u Mostaru! Trećeligaš izbacio Borac iz Kupa
Ovo će odjeknuti
Mostar na nogama! Dogodila se ogromna senzacija u BiH Kupu
tv
MasterChef: Antonija će iznenaditi žiri ambicioznom odlukom! Od tri ponuđene tehnike, izabrat će...
OTKRIJTE!
Antonija će iznenaditi žiri ambicioznom odlukom! Od tri ponuđene tehnike, izabrat će...
U dobru i zlu: Bijesni su na njih - jesu li ipak malo pretjerali?
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Bijesni su na njih - jesu li ipak malo pretjerali?
U dobru i zlu: Napokon je dobio odgovor koji je priželjkivao
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Napokon je dobio odgovor koji je priželjkivao
putovanja
Tražio je puknutu cijev, a otkrio čuda ispod zemlje: Neopisivi talijanski grad kojem se tepa da je najljepši na Čizmi
Bombon
Firenca juga u kojoj su tražili puknutu cijev, a otkrili čuda ispod zemlje: Talijanski grad kojem se tepa da je najljepši u Čizmi
Tjedni jelovnik jednostavna i jeftina jela od 27.10. do 2.11. 2025.
Tjedni jelovnik
Bez kompliciranja i suvišnih sastojaka: 7 cjenovno prihvatljivih i finih jela za svaki dan ovoga tjedna
Jedan grad, dvije države: Znate li kuda prolazi načudnija državna granica na svijetu?
Pazite kamo stajete
Jedan grad, dvije države: Najčudnija državna granica na svijetu prolazi Europom
novac
Talijani zainteresirani za trajektnu liniju Split - Supetar. Istražili smo kolika je šansa da je dobiju
konkurencija jadroliniji
Talijani zainteresirani za trajektnu liniju Split - Supetar. Istražili smo kolika je šansa da je dobiju
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
iznad očekivanja
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
Brend koji obožavaju Hrvati sada osvaja Ameriku, uz neočekivanu pomoć Donalda Trumpa
Umjesto Kineza
Brend koji obožavaju Hrvati sada osvaja Ameriku, uz neočekivanu pomoć Donalda Trumpa
lifestyle
Kultne kratke frizure slavnih žena
INSPIRACIJA ZA PROMJENU
10 kultnih frizura zbog kojih žene diljem svijeta i danas krate kosu
Najinteligentniji ljudi rođeni su u ovim mjesecima
Jeste li među njima?
Najinteligentniji ljudi rođeni su u ovim mjesecima
Bojana Gregorić Vejzović u trapericama na crvenom tepihu 2025.
Skladna kombinacija
I traperice se mogu nositi na crveni tepih, a Bojana Gregorić Vejzović pokazala je koji je model najbolji
sve
Pogledajte zašto je sudac prekinuo utakmicu u Vinkovcima: Ultrasi dignuli poruku "Oko za oko", a onda...
Bilo je svega
VIDEO Sudac nakratko prekinuo utakmicu u Vinkovcima: Ultrasi dignuli poruku "Oko za oko", a onda...
Helena Minić i Dalibor Matanić žive na odvojenim adresama
Razišli se
Helena Minić uklonila prezime Matanić, par već dulje vrijeme ne živi na istoj adresi
Kup: Prijenos uživo utakmice Cibalia - Hajduk
bez golova 120 minuta
Hajduk preživio "oranicu" u Vinkovcima i nakon raspucavanja izborio četvrtfinale Kupa
Tečaj roštiljanja s Tihomirom Smoljancem donosi Mercedes-Benz
Bitni detalji

Trikovi hrvatskog "Kralja mesa" za pripremu najsočnijih odrezaka, burgera i kobasica

''Oko nekih stvari sam bio u zabludi pa mi je Tihomir to razjasnio. Recimo, koliko pasmina životinja kod goveda utječe na konačnu kvalitetu. Sada znam gdje ću dalje tražiti i nastaviti sa svojim amaterskim poduhvatima'', kazao je Valerio Opačić...

NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Vinarija Bolfan nalazi se na samom vrhu s prekrasnim pogledom na krajolik Hrana i piće
    Za prste polizati

    Kralj mesa otkriva: Kako spojiti mesne delicije s vrhunskim vinom

  • Tečaj roštiljanja s Tihomirom Smoljancem donosi Mercedes-Benz Hrana i piće
    Bitni detalji

    Trikovi hrvatskog "Kralja mesa" za pripremu najsočnijih odrezaka, burgera i kobasica

  • Prijateljsko okupljanje ispred Meat the King boutiquea Hrana i piće
    Vrhunac roštilja

    Gozba u stilu kralja mesa: Kad Zagreb zamiriše na burgere, ljute kobasice i trganu junetinu

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close