Vinarija Bolfan smjestila se u pitoresknom vinogorju Zlatar, svega sat vremena od Zagreba, a vožnja do tamo sve je samo ne dosadna. Okružena spektakularnim krajolikom i romantičnim bregima, uska i strma cesta koja vodi do vinarije Bolfan bila je lagan izazov za Tihomirov Mercedes-Benz Vito Furgon.

„S obzirom na to da često posjećujem svoje partnere, vrlo mi je bitno da je auto udoban, a kako sam ja prilično krupan čovjek, bitno je da su sicevi čvrsti. U ovom autu osjećam se kao u svojem osobnom vozilu i jako mi je udobno putovati u njemu i na duže relacije kao primjerice do Splita ili Čakovca“, rekao nam je Tihomir.

U ugodnom društvu vrijeme brzo prolazi, stoga smo ubrzo stigli do vinarije Bolfan ispred koje nas je dočekao sam vlasnik vinarije, Tomislav Bolfan.

Tomislav Bolfan preporučio nam je svoje najbolje vino uz mesne delicije Tihomira Smoljaneca Tomislav Bolfan preporučio nam je svoje najbolje vino uz mesne delicije Tihomira Smoljaneca (Foto: Nova Studio)

Tihomir je sa sobom donio mnogo toga, no kako auto ima stražnja i bočna vrata, istovar stvari bio je mnogo lakši i jednostavniji.

Osim goveđih, svinjskih i junećih odrezaka Tihomir je svojem prijatelju i partneru donio i čvarke, špek te kobasicu od crne slavonske svinje. Uz te mesne delikatese Tomislav je predložio ekstrasuhi brut gold pjenušac napravljen trogodišnjom sekundarnom fermentacijom. Ta vrhunska kapljica posušit će s nepca sve masnoće, zbog čega se izvrsno nadopunjuje s tom vrstom mesa.

Nakon što smo u vinskom podrumu popili koju čašicu vina, uputili smo se u sam restoran, gdje su nas na terasi restorana dočekali srednje pečeni odležani komadi govedine i junetine našeg protagonista.

„Moj crni pinot Primus koji je odležao dvije godine u podrumu izvrsno će se sljubiti s ovim ramstecima zbog svoje strukture“, rekao nam je Tomislav.

Govedina i junetina odležale su 50 odnosno 20 dana Govedina i junetina odležale su 50 odnosno 20 dana (Foto: Nova Studio)

Ovo vino boje rubina dozrijeva u velikim hrastovim barrique bačvama, zbog čega je harmonično i meko. Izražajne voćne note i diskretni tonovi ljubičice odlično se slažu sa sočnim odrescima koji su ovom slučaju odležali 50 dana (govedina) odnosno 20 dana (junetina).

Za kraj nas je kao „desert“ dočekao fantastičan odrezak crne slavonske svinje koji se topi u ustima, a uz njega je Tomislav preporučio i adekvatno vino.

„Uz ovo vrhunsko meso od crne slavonske svinje sljubit ćemo jedan rizling iz naše kolekcije koja je iz 2015. godine. Vino koje je malo duže stajalo i u vinogradu i u podrumu i mislim da će uz ovu crnu slavonsku ovo biti izvrstan paring“, kazao nam je Tomislav.

Put do vinarije prožet je prekrasnim krajolikom koji oduzima dah Put do vinarije prožet je prekrasnim krajolikom koji oduzima dah (Foto: Nova Studio)

Prije negoli smo se uputili nazad za Zagreb, od silne hrane i pića odlučili smo se malo odmoriti i uživati u prekrasnom krajoliku Hrvatskog zagorja.

Tihomir nam je zajedno sa svojim partnerom u drugoj epizodi serijala „Volim što radim“ pokazao koje je sorte vina najbolje upariti s kojim mesom, a idući put vodi nas kod jednog od najboljih Hrvatskih chefova, Hrvoja Kroflina, gdje će nam pokazati kako se ti vrhunski komadi mesa i spravljaju. 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju