Želite li unijeti dodatnu dozu slasti u prženo meso, ribu ili povrće – ispržite ga na ulju kikirikija. Ulje te biljne vrste iz porodice mahunarki ima visoku točku dimljenja pa ga je preporučljivo koristiti za prženje hrane na visokoj temperaturi.
Ako je ulje prešano od neprženih sjemenki kikirikija, okus mu je blag i neutralan. Ako se za njegovu proizvodnju, pak, upotrebljavao prženi kikiriki, karakterizira ga snažnija aroma i robusniji orašasti okus.
Ulje kikirikija sadrži oko 50 posto mononezasićenih masnih kiselina, 30 posto polinezasićenih masnih kiselina i 20 posto zasićenih masnih kiselina. Dobar je izbor omega 6 masnih kiselina, ali i vitamina E koji je nužan za pravilno održavanje imuniteta, rad mišića i središnjeg živčanog sustava.
Kako koristiti ulje kikirikija?
Ulje kikirikija iznimno je kalorična namirnica, kao što su to i drugi slični izvori masnoće. U 100 ml ulja kikirikija naći ćete oko 885 kalorija pa ga je preporučljivo koristiti umjereno ili, u slučaju alergije na kikiriki, u potpunosti izbjegavati.
Najčešće se koristi u kineskoj, indijskoj, zapadnoafričkoj i američkoj kuhinji. Te su zemlje ujedno njezini najveći proizvođači i konzumenti. Azijska jela iz woka obično se pripremaju s uljem kikirikija, no dodati ga možete i u razna variva, gulaše, preljeve za salatu i slično.
U prehrambenoj industriji ulje kikirikija često se dodaje u riblje konzerve, čokolade i kekse. Čest je dodatak i u proizvodnji margarina, ali i raznih dresinga. Na njemu možete ispeći jaja ili odreske – zapravo što god poželite.
Zbog visokog postotka vitamina E čest je dodatak u kozmetičkim preparatima za njegu lica i tijela.
Kako pohraniti ulje kikirikija?
Ulje kikirikija možete pronaći u specijaliziranim azijskim trgovinama, trgovinama zdrave hrane, ali i na internetu. Cijena mu je znatno viša od ostalih ulja na tržištu – čak i maslinova. Za pola litre toga ulja na nekim mjestima morat ćete izdvojiti i oko 18 eura.
Razlog za to skriva se u visokoj cijeni sirovine – za jednu litru ulja treba potrošiti oko 2,5 kilograma oljuštenih sjemenki kikirikija.
Čuvajte ga, kao i sva druga jestiva ulja, na tamnom i hladnom mjestu kako bi zadržao sve svoje nutritivne vrijednosti i prepoznatljive karakteristike. Otvorena boca ulja kikirikija ima rok trajanja od oko šest mjeseci, a neotvorena dvostruko dulje. Možete ga staviti i u hladnjak nakon otvaranja kako biste mu produžili vijek trajanja za koji mjesec.
Zanemarena namirnica u Hrvatskoj: Brzo se kuha, puna je proteina, a kilogram košta svega 5 eura