Azijska kuhinja jedna je od najpopularnijih u svijetu. Jednostavna priprema i bogatstvo namirnica razlozi su zbog kojih istočnjačke delicije mnogi biraju ispred klasičnih jela npr. francuske ili talijanske kuhinje.
A najveći sinonim za azijsku kuhinju zasigurno je wok, koji bi svi trebali imati u kuhinji kada žele brzinski napraviti sočno i ukusno jelo. Mario Mihelj otkrio nam je trikove za kuhanje u woku s kojima ćete svaki put dobiti vrhunski ručak.
Kako kuhati u woku?
Za idealnu pripremu jela iz woka kod kuće važna je dobra tava i odgovarajuća temperatura obrade. Wok voli toplinu, pa ga je potrebno jako dobro zagrijati prije dodavanja namirnica. Malu količinu ulja prolijte po rubovima woka, meso lagano začinite i ubacite kratko u vrući wok. Kada je meso sa svih strana dobilo lijepu boju, izvadite ga iz woka i stavite sa strane.
Ubacite povrće, jednu po jednu vrstu prema tome kojoj je namirnici potrebna duža termička obrada. Prvi na redu vjerojatno će biti luk, nakon kojeg ćete svoju tavu napuniti bojama - mrkvom, paprikom, tikvicama, korjenastim povrćem... U wok možete ubaciti i brokulu koju ste prije blanširali.
Kada je povrće lijepo poprženo, vratite meso u tavu, dodajte rezance koje ste prethodno skuhali prema uputama te začinite umakom od soje i željenim začinima. Na kraju poslužite uz prstohvat sezama ili smrvljenog kikirikija i uživajte u jelu koje će vas teleportirati na užurbane ulice azijskih gradova. Ako želite otkriti još trikova profesionalnih kuhara, upišite se u našu Školu kuhanja.