• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #EFSA

Znate li iščitati rok trajanja namirnica? Evo što se može konzumirati i nakon datuma s pakiranja

Bacanje hrane jedan je od većih problema s kojima se danas susreće svijet, a svatko od nas može pomoći. Donosimo nekoliko savjeta kako spriječiti i smanjiti bacanje hrane, pri čemu je ključno planiranje kupovine i poznavanje oznaka na hrani, a posebice razlikovanje oznaka "najbolje upotrijebiti do" i "upotrijebiti do".
Punkufer avatar placeholder
Nova Studio 23.09.2024 09:08 komentari
viber Created with Sketch.
Znate li iščitati rok trajanja namirnica?
Znate li iščitati rok trajanja namirnica? (Foto:Getty Images)

Standardi sigurnosti hrane za građane EU-a među najvišima su na svijetu, a upravo se u ovim zemljama godišnje baci više od 58 milijuna tona hrane. To je otprilike 131 kilogram po stanovniku, a taj trošak procjenjuje se na čak 132 milijarde eura. Iako nam se ponekad ne čini tako, svatko od nas ima utjecaj na te brojke te može poduzeti jednostavne i učinkovite mjere kako bi se smanjile - kao što su planiranje obroka, iskorištavanje ostataka hrane, pravilno skladištenje hrane te razlikovanje datuma "upotrijebiti do" i "najbolje upotrijebiti do" navedenih na ambalaži hrane. U nastavku slijedi nekoliko savjeta o tome kako čuvati hranu i pravilno tumačiti rok trajanja s ambalaže.

Evo kako iščitati rok trajanja

Iščitavanje roka trajanja, uz pravilno čuvanje hrane, može smanjiti količinu otpada od hrane. Što je zapravo rok trajanja? Rok trajanja hrane predstavlja razdoblje tijekom kojeg je hrana sigurna za upotrebu, ali samo ako su zadovoljeni uvjeti pravilnog transporta, skladištenja i upotrebe. Zato je bitno da razlikujemo kad je na namirnicama rok trajanja naveden kao datum minimalne trajnosti ("najbolje upotrijebiti do" ili "najbolje upotrijebiti do kraja") ili kao "upotrijebiti do".

U trendu Shortbread millionaire začinjen s božićnim začinima Tri sloja savršenstva Ove božićne kocke stvorene su za milijunaše, jako su fine i nije ih teško napraviti Kuća za odmor Wild Rose kod Samobora - 6 Kuća za odmor Wild Rose Mir, tišina i pogled za pamćenje: Šarmantna kuća kod Samobora koja će vas osvojiti na prvu Pelješki tunel - 1 U carstvu dingača Tunel koji je promijenio lice Pelješca: "Nema toga tko ne zastane pred ovom ljepotom"

Ovakva oznaka znači da se hrana može konzumirati i nakon isteka roka trajanja Ovakva oznaka znači da se hrana može konzumirati i nakon isteka roka trajanja (Foto: Nova Studio)

"Najbolje upotrijebiti do"

Datum minimalne trajnosti ("najbolje upotrijebiti do" ili "najbolje upotrijebiti do kraja") predstavlja razdoblje u kojem se može očekivati da će hrana zadržati svoja optimalna organoleptička svojstva; izvorni izgled, okus i teksturu. Nakon isteka datuma minimalne trajnosti postoji mogućnost da će se neko od tih svojstava promijeniti, ali će hrana biti sigurna za konzumaciju još neko vrijeme, pod uvjetom da je pakiranje neotvoreno i neoštećeno te da se hrana čuvala prema uputama navedenima na pakiranju. To se najčešće odnosi na čajeve, kavu, tjesteninu, začine, kekse i sokove.

Instant kava se može konzumirati i nakon isteka roka ako je ambalaaža neoštećena Instant kava se može konzumirati i nakon isteka roka ako je ambalaaža neoštećena (Foto: Nova Studio)

"Najbolje upotrijebiti do" znači da hranu možete konzumirati i nakon otisnutog datuma ako je ona bila pravilno čuvana (Foto: Nova Studio)

"Upotrijebiti do"

Za lako kvarljivu hranu, poput svježeg mesa, svježe ribe i svježeg mlijeka, koristi se oznaka "upotrijebiti do". Ona označava do kojeg je datuma hrana sigurna za konzumaciju i smije se konzumirati samo do tog datuma. S "upotrijebiti do" označavaju se, primjerice, tvornički pakirano svježe meso, svježa riba, svježa tjestenina, svježe mlijeko, meki i svježi sirevi, pripremljene (oprane i rezane) povrtne i voćne salate, sendviči, svježe paštete i umaci. Nakon isteka roka ta se hrana smatra nesigurnom i štetnom za zdravlje i ne smije se konzumirati.

Oprezno s lakokvarljivim namirnicama i s oznakom Oprezno s lakokvarljivim namirnicama i s oznakom (Foto: Nova Studio)

Što znači različito označavanje datuma?

Oznaka datuma navodi se kao dan, mjesec i godina, ovisno o očekivanom roku trajnosti. Za rok trajnosti kraći od tri mjeseca navedeni su dan i mjesec, a za rok dulji od tri mjeseca, ali manji od 18 mjeseci, navedeni su mjesec i godina. Ako je pak rok dulji od 18 mjeseci, onda je navedena samo godina. Ponekad je naveden i pun datum, odnosno dan, mjesec i godina.

Uvijek provjerite rok trajanja prije konzumacije Uvijek provjerite rok trajanja prije konzumacije (Foto: Nova Studio)

Oprezno s mesom i mliječnim proizvodima

U trgovini uvijek provjerite rok trajanja, a radi li se o lako kvarljivim namirnicama poput svježeg mesa, svježe ribe i svježeg mlijeka, nikako ih ne konzumirajte nakon navedenog roka. Za toplijih dana u kupovinu ponesite prijenosni hladnjak i tako transportirajte lako kvarljivu hranu do doma, gdje ćete je odmah po dolasku spremiti u hladnjak. Kad je svježe meso u pitanju, ako je unutar roka i ne planirate ga iskoristiti sljedećih dana – stavite ga u zamrzivač.

Isplanirajte svoju kupovinu namirnica Isplanirajte svoju kupovinu namirnica (Foto: Getty Images)

Prenatrpan hladnjak nije najbolja opcija

Osim za okoliš, prenatrpani hladnjaci nisu najbolja opcija ni za naše zdravlje i novčanik. Pogotovo danas kad su nam trgovine dostupnije no ikada. Zato prije odlaska u kupovinu napravite popis namirnica koje vam trebaju za sljedećih nekoliko dana i ono najvažnije - nemojte pretjerivati s količinama kako biste spriječili nepotrebno gomilanje i naposljetku bacanje hrane i svakako već u trgovini provjeravajte rokove trajanja namirnica.

Za čuvanje hrane u hladnjaku također postoje neka pravila. Temperatura u njemu ne smije prelaziti +5 ºC i ne treba ga natrpavati jer onda zrak ne može pravilno cirkulirati i jednako hladiti svu hranu. 

Također, odvojite voće i povrće kako bi ono duže ostalo svježe. Recimo, jabuke, banane i rajčice ne bi trebale biti pohranjene blizu ostalog voća i povrća jer otpuštaju plin etilen, koji ubrzava proces zrenja i može ubrzati kvarenje drugih namirnica. Ako se dogodi da se povrće malo smežura (najčešće se to događa s mrkvom i peršinom), možete mu vratiti svježinu tako što ćete ga pola sata prije kuhanja ili konzumiranja namočiti u hladnoj vodi.

Prepun hladnjak nije najbolja opcija Prepun hladnjak nije najbolja opcija (Foto: Getty Images)

Opasnosti pogrešnog skladištenja namirnica

Svježe meso čuvajte na donjim policama u hladnjaku u odvojenoj posudi kako tekućina mesa ne bi kapala po ostalim namirnicama u hladnjaku, odnosno kako se one ne bi kontaminirale. Mliječne proizvode i jaja čuvajte na srednjoj polici, a izbjegavajte njihovo čuvanje u vratima hladnjaka jer svakim otvaranjem vrata namirnice bivaju izložene sobnoj temperaturi i zraku, koji su glavni uzročnici kvarenja. 

Pripazite i na slaganje namirnica prema roku trajanja. One namirnice s najkraćim rokom trajanja, kao i već otvorene namirnice, slažite u prednji dio hladnjaka, a stražnji dio hladnjaka namijenite čuvanju novokupljenih namirnica s duljim rokom trajanja. Na taj ćete način vjerojatnije potrošiti sve namirnice prije isteka njihova roka trajanja i smanjiti bacanje hrane.

One namirnice koje ne zahtijevaju čuvanje u hladnjaku skladištite prema uputama s ambalaže kako biste im očuvali kvalitetu. Da skladištenju treba pristupiti vrlo oprezno, dokaz su mikotoksini - toksični spojevi iz plijesni, koji su u pravilu bez boje, okusa i mirisa.

Mogu se pojaviti tijekom uzgoja, prerade, proizvodnje, transporta, ali i tijekom skladištenja hrane kod kuće. Najčešće se nalaze u žitaricama, brašnu, kruhu, sušenom voću, čajevima, kavi, začinima, vinu i pivu. S obzirom na to da je rast plijesni ubrzan uslijed povećane temperature i vlage, ti su uvjeti pogodni i za njihov nastanak. Ako ipak uočite plijesan na hrani, preporučuje se da je ne konzumirate kako biste izbjegli moguće zdravstvene tegobe.

Planiranje obroka, popis za kupovinu i pravilno čuvanje hrane spašavaju stvar

Kako biste iskoristili one namirnice koje već imate kod kuće, redovito pregledavajte što sve imate u hladnjaku i zamrzivaču i prema tome slažite jelovnik za sljedećih nekoliko dana. Ono što vam nedostaje stavite na popis za kupnju i u trgovini se držite isključivo toga.

Iskoristite sve što već imate kod kuće. Recimo, imate li već otvoreno pakiranje pahuljica, prvo pojedite to prije nego što kupite novo. Mnogo hrane na kraju bacimo jer joj se zbog dugog stajanja smanji kvaliteta ili se pokvari. Tu su i moljci i drugi nametnici koji se lako uvuku u kuhinje i smočnice pa unište suhu hranu poput brašna i tjestenine. Stoga se predlaže da svu hranu čuvate ili u neoštećenom, dobro zatvorenom pakiranju ili u hermetički zatvorenim posudama.

Pomoći vam mogu i savjeti Europske agencije za sigurnost hrane  (EFSA-e) s kojom u suradnji, Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH) i ove godine educira potrošače kroz kampanju Safe2Eat. Zahvaljujući EFSA-i, Europska unija može se pohvaliti jednim od najstrožih sustava sigurnosti hrane na svijetu. Utemeljen je na znanstvenoj izvrsnosti te uključuje i blisku suradnju EFSA-e i nacionalnih tijela za sigurnost hrane diljem Europe, a u Hrvatskoj je to HAPIH. Upravo zahvaljujući takvu sustavu potrošači, uz pravilno interpretiranje datuma trajnosti i uputa s ambalaže, mogu bez bojazni uživati u svojim obrocima.

EFSA brine o sigurnosti hrane EFSA brine o sigurnosti hrane (Foto: Nova Studio)

I zato još jednom napominjemo: planiranje, savjesna kupovina, provjeravanje rokova trajanja i pravilno čuvanje namirnica smanjit će količinu otpada od hrane i uštedjeti vam vrijeme i novac. Uvedite male, ali značajne promjene i podignite svijest ostalih ukućana o iskoristivosti hrane jer zajedno se može postići puno više!

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom EFSA po najvišim profesionalnim standardima.

 

 

  • #EFSA
  • #HAPIH
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Gastro ponuda EU Adventa: Više od 50 različitih jela te 16 kuhara i influencera u dvobojima Zvijezde kuhaju
Na Europskom trgu
Gastro ponuda EU Adventa: Više od 50 različitih jela te 16 kuhara i influencera u dvobojima Zvijezde kuhaju
Advent koji neće opustošiti vaš džep: Kušajte Zege Cheese Steak, germknedle od 6 eura i najveća kobasica Adventa i - buncek u krafni
Jinglingz festival
Advent koji neće opustošiti vaš džep: Kušajte Zege Cheese Steak, germknedle od 6 eura i najveća kobasica Adventa i - buncek u krafni
Prvi šiš Zagreba: Hit chefa Maria Mihelja koji je oduševio ljubitelje kobasica
Vidimo se na Fuliranju
Prvi šiš Zagreba: Hit chefa Maria Mihelja koji je oduševio ljubitelje kobasica
Kviz općeg znanja: O konjima, ljudima... i svemu ostalom
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Pitanja iz opće kulture koja će vam razgibati pamćenje
Gradovi koje bih opet posjetio. I oni koje više ne bih.
Sto ljudi...
Vedranova lista: Gradovi koje bih uvijek opet posjetio i oni u koje se nikad ne bih vratio
Sancocho gulaš recept
Jako fino
Ovakav gulaš još nište probali! Sancocho se radi od više vrsta mesa, stvoren je za velika društva i posebne prilike poput Božića
Božićna verzija shortbread millionaire kolača recept
Tri sloja savršenstva
Ove božićne kocke stvorene su za milijunaše, jako su fine i nije ih teško napraviti
Tjedni jelovnik zimska jela od 1.12. do 7.12. 2025.
Tjedni jelovnik
Bez puno kompliciranja i truda: 7 jela savršenih za zimu za svaki dan ovoga tjedna
Tunel koji je promijenio lice Pelješca: "Nema toga tko ne zastane pred ovom ljepotom"
U carstvu dingača
Tunel koji je promijenio lice Pelješca: "Nema toga tko ne zastane pred ovom ljepotom"
Mir, tišina i pogled za pamćenje: Šarmantna kuća kod Samobora koja će vas osvojiti na prvu
Kuća za odmor Wild Rose
Mir, tišina i pogled za pamćenje: Šarmantna kuća kod Samobora koja će vas osvojiti na prvu
Na sjeveru Italije: Trentino plaća do sto tisuća eura da se onamo preselite
Primamljiva ponuda
Na predivni sjever: Italija vam plaća do sto tisuća eura da se onamo preselite
Recept za rimske njoke: Savršeni prilog dostojan svečanog ručka
Bolji od običnih?
Recept za rimske njoke: Savršeni prilog dostojan svečanog ručka

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Policajac izboden u Splitu
napad u Splitu
Izbodeni policajac bori se za život, procurili detalji o napadaču: Ima samo 18 godina
Snimka policijskog postupanja u Trilju izazvala reakcije
Oglasila se policija
VIDEO Širi se snimka: Policajac u kombiju brutalno udara uhićenika, kolege zatvorile vrata
Velika promjena za strane radnike! Vlada donosi novi zakon: "Oni koji imaju kontakt s ljudima morat će..."
nova obveza
Velika promjena za strane radnike! Vlada donosi novi zakon: "Oni koji imaju kontakt s ljudima morat će..."
show
Ana Rucner komentirala vezu s partnerom Markom Duvnjakom
''stvari se katkad...''
Ana Rucner o vezi i partneru: ''Reći ću vrlo iskreno, dalje idem sama...''
Kaja Vidmar podijelila tople obiteljske prizore sa Šimom Vrsaljkom i djecom
''ljubav!''
Vrsaljkova Kaja podijelila tople obiteljske prizore s našim nogometašem i djecom
Tko je supruga Marka Solde, Borna Soldo?
njegova podrška
Tko je supruga 22-godišnjeg junaka Dinama? Bivša je hrvatska misica, a ljubav je brzo planula
zdravlje
Kada i kako piti omega-3 kapsule? Ovo morate znati prije nego ih krenete uzimati
Piše nutricionistica
Kada i kako piti omega-3 kapsule? Ovo morate znati prije nego ih krenete uzimati
Što se događa kad odbacite dezodorans – istina koju nitko ne govori!
Mnogi ne mogu zamisliti dan bez njega
Što se događa kad odbacite dezodorans – istina koju nitko ne govori!
Šokantno otkriće: Lijek koji žene već godinama koriste mogao bi spriječiti najagresivniji rak dojke!
Važno za žene u rizičnoj skupini
Šokantno otkriće: Lijek koji žene već godinama koriste mogao bi spriječiti najagresivniji rak dojke!
zabava
Majstor očitao lekciju iz parkiranja i skupio više od 40 milijuna pregleda
Wow!
Majstor očitao lekciju iz parkiranja i skupio više od 40 milijuna pregleda
Ovo bi trebali vidjeti Nijemci": Još jedan prizor s Balkana postao hit na društvenim mrežama
Jao…
Ovo bi trebali vidjeti Nijemci": Još jedan prizor s Balkana postao hit na društvenim mrežama
Mladi vozač nasmijao promet natpisom na vozilu! Pogledajte što je napisao
Urnebesno
Mladi vozač nasmijao promet natpisom na vozilu! Pogledajte što je napisao
tech
Kinezi uvode novu industrijsku granu i tvrde da će do 2035. godine prijeći 131 milijardu eura
Spoj robotike i AI-ja
Kinezi uvode novu industrijsku granu i tvrde da će do 2035. godine prijeći 131 milijardu eura
Stanovnici se pobunili protiv robotaksija: Ne mogu spavati i pod stalnim su stresom
Neočekivani problemi
Stanovnici se pobunili protiv robotaksija: Ne mogu spavati i pod stalnim su stresom
Nije izvanzemaljski brod, ali ima spektakularne ledene vulkane
Komet 3I/ATLAS
Nije izvanzemaljski brod, ali ima spektakularne ledene vulkane
sport
Girona ispala od trećeligaša u Kupu: Dominik Livaković ostao na klupi
Čeka se siječanj
Više nema dileme oko Livakovića: Sve je jasno nakon šokantne utakmice Kupa
VIDEO Španjolci ogorčeni prizorima s Camp Noua: "Ljudska bića ovo ne zaslužuju..."
Skupa mjesta
VIDEO Španjolska bruji o prizoru s Camp Noua: "Ljudska bića ovo ne zaslužuju..."
Trener Kocaelispora demantirao glasine da Petković napušta klub: "Dopustite mi da kažem ovo..."
Jasno i glasno
Trener Kocaelispora: "Bruno Petković napušta klub? Dopustite mi da kažem ovo..."
tv
Skrivena sudbina: Nitko ne bi očekivao da će ovo napraviti – potpuno je shrvana
SKRIVENA SUDBINA
Nitko ne bi očekivao da će ovo napraviti – potpuno je shrvana
MasterChef: Jurica smatra da je jedan kandidat trebao ispasti prije njega! Pogađate li o kome se radi?
NAPUSTIO MASTERCHEF
Jurica smatra da je jedan kandidat trebao ispasti prije njega! Pogađate li o kome se radi?
MasterChef: MasterChef škola – tko će položiti geometriju, a tko će morati na popravni ispit?
NEUSPJELI POKUŠAJ
MasterChef škola – tko će položiti geometriju, a tko će morati na popravni ispit?
putovanja
Božićna verzija shortbread millionaire kolača recept
Tri sloja savršenstva
Ove božićne kocke stvorene su za milijunaše, jako su fine i nije ih teško napraviti
Mir, tišina i pogled za pamćenje: Šarmantna kuća kod Samobora koja će vas osvojiti na prvu
Kuća za odmor Wild Rose
Mir, tišina i pogled za pamćenje: Šarmantna kuća kod Samobora koja će vas osvojiti na prvu
Tunel koji je promijenio lice Pelješca: "Nema toga tko ne zastane pred ovom ljepotom"
U carstvu dingača
Tunel koji je promijenio lice Pelješca: "Nema toga tko ne zastane pred ovom ljepotom"
novac
Poput narko–država, ali još globalnije: Uspon "scam država" čije ekonomije počivaju na online prevarama
Imali više od 20.000 ljudi
Poput narko–država, ali još globalnije: Uspon "scam država" čije ekonomije počivaju na online prevarama
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Loš dan za Putina: EU od 2026. trajno ukida sav uvoz ruskog plina nakon povijesnog dogovora
Parlament, Vijeće i Komisija složni
Loš dan za Putina: EU od 2026. trajno ukida sav uvoz ruskog plina nakon povijesnog dogovora
lifestyle
Recepti za božićne kolače
Nema čega nema
Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste
Danijela Martinović na koncertu Božić s Danijelom 2025.
Glamurozna i elegantna
Haljina Danijele Martinović baš je kraljevska, perfektno joj stoji, a savršen je izbor za druženja u prosincu
Čitateljice birale koje ime im je ljepše - Lucija ili Mia
REZULTATI ANKETE
Nešto se promijenilo u 2025.: Ovo ime ponovno dokazuje da je – bezvremensko
sve
Girona ispala od trećeligaša u Kupu: Dominik Livaković ostao na klupi
Čeka se siječanj
Više nema dileme oko Livakovića: Sve je jasno nakon šokantne utakmice Kupa
Recepti za božićne kolače
Nema čega nema
Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste
Božićna verzija shortbread millionaire kolača recept
Tri sloja savršenstva
Ove božićne kocke stvorene su za milijunaše, jako su fine i nije ih teško napraviti
Krunoslav Karalić, v.d. ravnatelja HAPIH-a i chef Melkior Bašić
oglas

EFSA i HAPIH u suradnji s Melkiorom Bašićem održali edukativnu kulinarsku radionicu o smanjenju otpada od hrane

• U Hrvatskoj se godišnje baci oko 280.000 tona hrane. • Hrvatska je sa 72 kilograma bačene hrane po stanovniku druga po redu u EU-u s najmanje bačene hrane, dok je prosjek EU-a 131 kg po stanovniku. • Međutim, najveći se udio bačene hrane stvara u kućanstvima, čak 76% (EU 54%), što Hrvatsku smješta na vrh ljestvice po udjelu hrane koja se baci u domaćinstvima. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close