• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #EFSA

Znate li iščitati rok trajanja namirnica? Evo što se može konzumirati i nakon datuma s pakiranja

Bacanje hrane jedan je od većih problema s kojima se danas susreće svijet, a svatko od nas može pomoći. Donosimo nekoliko savjeta kako spriječiti i smanjiti bacanje hrane, pri čemu je ključno planiranje kupovine i poznavanje oznaka na hrani, a posebice razlikovanje oznaka "najbolje upotrijebiti do" i "upotrijebiti do".
Punkufer avatar placeholder
Nova Studio 23.09.2024 09:08 komentari
viber Created with Sketch.
Znate li iščitati rok trajanja namirnica?
Znate li iščitati rok trajanja namirnica? (Foto:Getty Images)

Standardi sigurnosti hrane za građane EU-a među najvišima su na svijetu, a upravo se u ovim zemljama godišnje baci više od 58 milijuna tona hrane. To je otprilike 131 kilogram po stanovniku, a taj trošak procjenjuje se na čak 132 milijarde eura. Iako nam se ponekad ne čini tako, svatko od nas ima utjecaj na te brojke te može poduzeti jednostavne i učinkovite mjere kako bi se smanjile - kao što su planiranje obroka, iskorištavanje ostataka hrane, pravilno skladištenje hrane te razlikovanje datuma "upotrijebiti do" i "najbolje upotrijebiti do" navedenih na ambalaži hrane. U nastavku slijedi nekoliko savjeta o tome kako čuvati hranu i pravilno tumačiti rok trajanja s ambalaže.

Evo kako iščitati rok trajanja

Iščitavanje roka trajanja, uz pravilno čuvanje hrane, može smanjiti količinu otpada od hrane. Što je zapravo rok trajanja? Rok trajanja hrane predstavlja razdoblje tijekom kojeg je hrana sigurna za upotrebu, ali samo ako su zadovoljeni uvjeti pravilnog transporta, skladištenja i upotrebe. Zato je bitno da razlikujemo kad je na namirnicama rok trajanja naveden kao datum minimalne trajnosti ("najbolje upotrijebiti do" ili "najbolje upotrijebiti do kraja") ili kao "upotrijebiti do".

U trendu Novi kviz općeg znanja - 15 15 pitanja Novi kviz općeg znanja: Jedan koji ćete raspetljati kao od šale Palmanova Utopija Na sat i pol od Hrvatske: Savršeni grad iz kojeg nije tako lako izići Nezdrava hrana - 2 Ultra-prerađeno Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti

Ovakva oznaka znači da se hrana može konzumirati i nakon isteka roka trajanja Ovakva oznaka znači da se hrana može konzumirati i nakon isteka roka trajanja (Foto: Nova Studio)

"Najbolje upotrijebiti do"

Datum minimalne trajnosti ("najbolje upotrijebiti do" ili "najbolje upotrijebiti do kraja") predstavlja razdoblje u kojem se može očekivati da će hrana zadržati svoja optimalna organoleptička svojstva; izvorni izgled, okus i teksturu. Nakon isteka datuma minimalne trajnosti postoji mogućnost da će se neko od tih svojstava promijeniti, ali će hrana biti sigurna za konzumaciju još neko vrijeme, pod uvjetom da je pakiranje neotvoreno i neoštećeno te da se hrana čuvala prema uputama navedenima na pakiranju. To se najčešće odnosi na čajeve, kavu, tjesteninu, začine, kekse i sokove.

Instant kava se može konzumirati i nakon isteka roka ako je ambalaaža neoštećena Instant kava se može konzumirati i nakon isteka roka ako je ambalaaža neoštećena (Foto: Nova Studio)

"Najbolje upotrijebiti do" znači da hranu možete konzumirati i nakon otisnutog datuma ako je ona bila pravilno čuvana (Foto: Nova Studio)

"Upotrijebiti do"

Za lako kvarljivu hranu, poput svježeg mesa, svježe ribe i svježeg mlijeka, koristi se oznaka "upotrijebiti do". Ona označava do kojeg je datuma hrana sigurna za konzumaciju i smije se konzumirati samo do tog datuma. S "upotrijebiti do" označavaju se, primjerice, tvornički pakirano svježe meso, svježa riba, svježa tjestenina, svježe mlijeko, meki i svježi sirevi, pripremljene (oprane i rezane) povrtne i voćne salate, sendviči, svježe paštete i umaci. Nakon isteka roka ta se hrana smatra nesigurnom i štetnom za zdravlje i ne smije se konzumirati.

Oprezno s lakokvarljivim namirnicama i s oznakom Oprezno s lakokvarljivim namirnicama i s oznakom (Foto: Nova Studio)

Što znači različito označavanje datuma?

Oznaka datuma navodi se kao dan, mjesec i godina, ovisno o očekivanom roku trajnosti. Za rok trajnosti kraći od tri mjeseca navedeni su dan i mjesec, a za rok dulji od tri mjeseca, ali manji od 18 mjeseci, navedeni su mjesec i godina. Ako je pak rok dulji od 18 mjeseci, onda je navedena samo godina. Ponekad je naveden i pun datum, odnosno dan, mjesec i godina.

Uvijek provjerite rok trajanja prije konzumacije Uvijek provjerite rok trajanja prije konzumacije (Foto: Nova Studio)

Oprezno s mesom i mliječnim proizvodima

U trgovini uvijek provjerite rok trajanja, a radi li se o lako kvarljivim namirnicama poput svježeg mesa, svježe ribe i svježeg mlijeka, nikako ih ne konzumirajte nakon navedenog roka. Za toplijih dana u kupovinu ponesite prijenosni hladnjak i tako transportirajte lako kvarljivu hranu do doma, gdje ćete je odmah po dolasku spremiti u hladnjak. Kad je svježe meso u pitanju, ako je unutar roka i ne planirate ga iskoristiti sljedećih dana – stavite ga u zamrzivač.

Isplanirajte svoju kupovinu namirnica Isplanirajte svoju kupovinu namirnica (Foto: Getty Images)

Prenatrpan hladnjak nije najbolja opcija

Osim za okoliš, prenatrpani hladnjaci nisu najbolja opcija ni za naše zdravlje i novčanik. Pogotovo danas kad su nam trgovine dostupnije no ikada. Zato prije odlaska u kupovinu napravite popis namirnica koje vam trebaju za sljedećih nekoliko dana i ono najvažnije - nemojte pretjerivati s količinama kako biste spriječili nepotrebno gomilanje i naposljetku bacanje hrane i svakako već u trgovini provjeravajte rokove trajanja namirnica.

Za čuvanje hrane u hladnjaku također postoje neka pravila. Temperatura u njemu ne smije prelaziti +5 ºC i ne treba ga natrpavati jer onda zrak ne može pravilno cirkulirati i jednako hladiti svu hranu. 

Također, odvojite voće i povrće kako bi ono duže ostalo svježe. Recimo, jabuke, banane i rajčice ne bi trebale biti pohranjene blizu ostalog voća i povrća jer otpuštaju plin etilen, koji ubrzava proces zrenja i može ubrzati kvarenje drugih namirnica. Ako se dogodi da se povrće malo smežura (najčešće se to događa s mrkvom i peršinom), možete mu vratiti svježinu tako što ćete ga pola sata prije kuhanja ili konzumiranja namočiti u hladnoj vodi.

Prepun hladnjak nije najbolja opcija Prepun hladnjak nije najbolja opcija (Foto: Getty Images)

Opasnosti pogrešnog skladištenja namirnica

Svježe meso čuvajte na donjim policama u hladnjaku u odvojenoj posudi kako tekućina mesa ne bi kapala po ostalim namirnicama u hladnjaku, odnosno kako se one ne bi kontaminirale. Mliječne proizvode i jaja čuvajte na srednjoj polici, a izbjegavajte njihovo čuvanje u vratima hladnjaka jer svakim otvaranjem vrata namirnice bivaju izložene sobnoj temperaturi i zraku, koji su glavni uzročnici kvarenja. 

Pripazite i na slaganje namirnica prema roku trajanja. One namirnice s najkraćim rokom trajanja, kao i već otvorene namirnice, slažite u prednji dio hladnjaka, a stražnji dio hladnjaka namijenite čuvanju novokupljenih namirnica s duljim rokom trajanja. Na taj ćete način vjerojatnije potrošiti sve namirnice prije isteka njihova roka trajanja i smanjiti bacanje hrane.

One namirnice koje ne zahtijevaju čuvanje u hladnjaku skladištite prema uputama s ambalaže kako biste im očuvali kvalitetu. Da skladištenju treba pristupiti vrlo oprezno, dokaz su mikotoksini - toksični spojevi iz plijesni, koji su u pravilu bez boje, okusa i mirisa.

Mogu se pojaviti tijekom uzgoja, prerade, proizvodnje, transporta, ali i tijekom skladištenja hrane kod kuće. Najčešće se nalaze u žitaricama, brašnu, kruhu, sušenom voću, čajevima, kavi, začinima, vinu i pivu. S obzirom na to da je rast plijesni ubrzan uslijed povećane temperature i vlage, ti su uvjeti pogodni i za njihov nastanak. Ako ipak uočite plijesan na hrani, preporučuje se da je ne konzumirate kako biste izbjegli moguće zdravstvene tegobe.

Planiranje obroka, popis za kupovinu i pravilno čuvanje hrane spašavaju stvar

Kako biste iskoristili one namirnice koje već imate kod kuće, redovito pregledavajte što sve imate u hladnjaku i zamrzivaču i prema tome slažite jelovnik za sljedećih nekoliko dana. Ono što vam nedostaje stavite na popis za kupnju i u trgovini se držite isključivo toga.

Iskoristite sve što već imate kod kuće. Recimo, imate li već otvoreno pakiranje pahuljica, prvo pojedite to prije nego što kupite novo. Mnogo hrane na kraju bacimo jer joj se zbog dugog stajanja smanji kvaliteta ili se pokvari. Tu su i moljci i drugi nametnici koji se lako uvuku u kuhinje i smočnice pa unište suhu hranu poput brašna i tjestenine. Stoga se predlaže da svu hranu čuvate ili u neoštećenom, dobro zatvorenom pakiranju ili u hermetički zatvorenim posudama.

Pomoći vam mogu i savjeti Europske agencije za sigurnost hrane  (EFSA-e) s kojom u suradnji, Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH) i ove godine educira potrošače kroz kampanju Safe2Eat. Zahvaljujući EFSA-i, Europska unija može se pohvaliti jednim od najstrožih sustava sigurnosti hrane na svijetu. Utemeljen je na znanstvenoj izvrsnosti te uključuje i blisku suradnju EFSA-e i nacionalnih tijela za sigurnost hrane diljem Europe, a u Hrvatskoj je to HAPIH. Upravo zahvaljujući takvu sustavu potrošači, uz pravilno interpretiranje datuma trajnosti i uputa s ambalaže, mogu bez bojazni uživati u svojim obrocima.

EFSA brine o sigurnosti hrane EFSA brine o sigurnosti hrane (Foto: Nova Studio)

I zato još jednom napominjemo: planiranje, savjesna kupovina, provjeravanje rokova trajanja i pravilno čuvanje namirnica smanjit će količinu otpada od hrane i uštedjeti vam vrijeme i novac. Uvedite male, ali značajne promjene i podignite svijest ostalih ukućana o iskoristivosti hrane jer zajedno se može postići puno više!

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom EFSA po najvišim profesionalnim standardima.

 

 

  • #EFSA
  • #HAPIH
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Wellness u dvorcu: plemićki odmor neočekivano blizu
Oglas
Wellness u dvorcu: plemićki odmor neočekivano blizu
Baš naš Advent ponuda i program 2025.
Baš naš Advent
Jela koja ćemo jesti na glavnom zagrebačkom trgu ovog adventa
Nije sve u punjenju: Jeste li već kušali rumunjske krafne?
Gogoši
Nije sve u punjenju: Jeste li već kušali rumunjske krafne?
11 vrsta hrane koja se najviše krivotvori: Ono što kupujete u trgovinama vjerojatno je lažnjak
I u Hrvatskoj
Ono što kupujete u trgovinama vjerojatno je lažnjak: 11 vrste hrane na koju trebate pripaziti
Longyearbyen na Svalbardu: Grad u kojem su zabranjene mačke i umiranje
Nije za zimogrozne
Život na sjeveru: Grad u kojem je zabranjeno imati mačku i umrijeti
Gdje dočekati 2026.? Tri nova razloga da pobjegnete iz rutine i uđete u godinu uz stil, glazbu i wellness
Sretna, sretnija...
Gdje dočekati 2026.? Tri nova razloga da pobjegnete iz rutine i uđete u godinu uz stil, glazbu i wellness
Novi kviz općeg znanja: Jedan koji ćete raspetljati kao od šale
15 pitanja
Novi kviz općeg znanja: Jedan koji ćete raspetljati kao od šale
Na 3 sata od Zagreba: Savršeni grad iz kojeg nije "tako lako" izići
Utopija
Na sat i pol od Hrvatske: Savršeni grad iz kojeg nije tako lako izići
Svinjski file u umaku od piva i luka: Rakošno jelo gotovo za samo 45 minuta recept
Umak iz raja
Svinjski file u umaku od piva i luka: Raskošno jelo gotovo za samo 45 minuta
Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti
Ultra-prerađeno
Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti
"Ajme majko, ovamo se nikad neću vratiti": Popularne destinacije koje su najviše razočarale putnike
Zamke za turiste?
"Ajme, majko, ovamo se nikad neću vratiti": Popularne destinacije koje su najviše razočarale putnike
Kviz općeg znanja: Za one koji preziru mrak neznanja
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Samo će rijetki imati sve točno

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Provjereno ekskluzivno donosi! Marko Perković Thompson ima dva ilegalna objekta
Ekskluzivno
Provjereno otkriva: Thompsonovi objekti u Čavoglavama izgrađeni bez ijednog dokumenta
Horor na istoku Hrvatske: Odgojiteljica uhićena zbog upoznavanja djece s pornografijom
MLAĐA OSOBA
Horor na istoku Hrvatske: Odgojiteljica uhićena zbog širenja dječje pornografije
U Zagrebu izbodena časna sestra: Završila u bolnici, pokrenuta istraga
Policija na terenu
Novi detalji napada na časnu sestru: Sama došla u bolnicu, otkriveno u kakvom je stanju
show
Preminuo Shpat Kasapi
kolege u šoku
Glazbena zvijezda iznenada preminula u 41. godini, iza sebe je ostavio suprugu i sina
Objavljen program dočeka Nove 2026. u Zagrebu
Tko su izvođači?
Zna se tko će u Zagrebu nastupati na dočeku Nove 2026.!
Danijela Dvornik pokazala dnevni boravak koji je ukrasila za blagdane
''naradila sam se!''
Danijela Dvornik pokazala svoj dnevni boravak: ''Traje ova moja generalka!''
zdravlje
Što se događa s vašim krvnim tlakom kada uzimate dodatke vitamina D?
Evo što pokazuju istraživanja
Što se događa s vašim krvnim tlakom kada uzimate dodatke vitamina D?
Kada i kako piti omega-3 kapsule? Ovo morate znati prije nego ih krenete uzimati
Piše nutricionistica
Kada i kako piti omega-3 kapsule? Ovo morate znati prije nego ih krenete uzimati
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
zabava
Prizor u Bosni natjerao ga je da se okrene i sve snimi! Pogledajte zašto
Urnebesno
Prizor u Bosni natjerao ga je da se okrene i sve snimi! Pogledajte zašto
"Bruka i sramota": Pokazala stepenice od 1600 eura, cijela regija je traži ime majstora
Kako je to moguće?
"Bruka i sramota": Pokazala stepenice od 1600 eura, cijela regija je traži ime majstora
Samo na Balkanu: Majstori se snašli, ali snimka zabrinula gledatelje
Što kažete?
Samo na Balkanu: Majstori se snašli, ali snimka zabrinula gledatelje
tech
Novi tragovi ukazuju na nešto neočekivano o povijesti nastanjivosti Marsa
Dosad se vjerovalo drugačije
Novi tragovi ukazuju na nešto neočekivano o povijesti nastanjivosti Marsa
Rimac pokazao kako napreduju robotaksiji: Htjeli ste ih vidjeti? Evo ih!
Odgovorio kritičarima
Rimac pokazao kako napreduju robotaksiji: Htjeli ste ih vidjeti? Evo ih!
VIDEO Vuk iznenadio znanstvenike: "Nisam mogao vjerovati vlastitim očima kad smo vidjeli snimku s kamere"
Kakvo iznenađenje
VIDEO Vuk iznenadio znanstvenike: "Nisam mogao vjerovati vlastitim očima kad smo vidjeli snimku s kamere"
sport
Skandal pred Svjetsko prvenstvo! Država koja se plasirala odlučila je bojkotirati ždrijeb
opa!
Skandal prije Svjetskog prvenstva! Država koja se plasirala odlučila je bojkotirati ždrijeb
Procurio izgled dresa Vatrenih za Svjetsko prvenstvo nakon izlaska iz tvornice
GOTOV DIZAJN
FOTO Procurio izgled dresa Vatrenih za Svjetsko prvenstvo nakon izlaska iz tvornice
Teška ozljeda Hajdukova dragulja, ove godine više neće zaigrati
KUD BAŠ ON?
Teška ozljeda Hajdukova dragulja, ove godine više neće zaigrati
tv
MasterChef: Neugodno iznenađenje na Egonovom tanjuru! "Ne znam na što sam naišao, ali…"
NEUGODNO
Neugodno iznenađenje na Egonovom tanjuru! "Ne znam na što sam naišao, ali…"
U dobru i zlu: Je li plan zaista tako dobar?
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Je li plan zaista tako dobar?
Skrivena sudbina: Možda ima nade - hoće li ga uspjeti spasiti?
SKRIVENA SUDBINA
Skrivena sudbina: Možda ima nade - hoće li ga uspjeti spasiti?
putovanja
Novi kviz općeg znanja: Jedan koji ćete raspetljati kao od šale
15 pitanja
Novi kviz općeg znanja: Jedan koji ćete raspetljati kao od šale
Na 3 sata od Zagreba: Savršeni grad iz kojeg nije "tako lako" izići
Utopija
Na sat i pol od Hrvatske: Savršeni grad iz kojeg nije tako lako izići
11 vrsta hrane koja se najviše krivotvori: Ono što kupujete u trgovinama vjerojatno je lažnjak
I u Hrvatskoj
Ono što kupujete u trgovinama vjerojatno je lažnjak: 11 vrste hrane na koju trebate pripaziti
novac
Tvrtka žene kontroverznog ugostitelja dobila održavanje LNG broda vrijedno 4,72 milijuna eura
Milijuni tvrtki s jednim zaposlenim
Tvrtka žene kontroverznog ugostitelja dobila održavanje LNG broda vrijedno 4,72 milijuna eura
Istražili smo: Kako su poslovale državne tvrtke čiji su direktori smijenjeni u jednom danu?
Iznenađujuće
Istražili smo: Kako su poslovale državne tvrtke čiji su direktori smijenjeni u jednom danu?
Jedna od najopasnijih država i dalje privlači brojne turiste: "Morate spavati unutar sigurne zone. Nije za one sa slabim srcem"
Turistički procvat
Jedna od najopasnijih država i dalje privlači brojne turiste: "Morate spavati unutar sigurne zone. Nije za one sa slabim srcem"
lifestyle
Zagreb špica: Thom Browne torba u obliku psa u street style izdanju
Ne, oči vas ne varaju
Torbi koju smo ugledali u centru Zagreba jedni se dive, a drugi čude – baš je fascinantna
Kolač mjeseca studenog: Kolač od maka i vanilije
Kolač od maka
U studenom ste najviše pretraživale recept za ovakav kolač, božanstveno je kremast
Davorka Dalić u crnom puloveru i sivim hlačama
LIJEPO I NENAMETLJIVO
Davorka Dalić spojila je čupavi pulover i raskošne hlače, rezultat je lijepo i nenametljivo svečano izdanje
sve
Zagreb špica: Thom Browne torba u obliku psa u street style izdanju
Ne, oči vas ne varaju
Torbi koju smo ugledali u centru Zagreba jedni se dive, a drugi čude – baš je fascinantna
Preminuo Shpat Kasapi
kolege u šoku
Glazbena zvijezda iznenada preminula u 41. godini, iza sebe je ostavio suprugu i sina
Skandal pred Svjetsko prvenstvo! Država koja se plasirala odlučila je bojkotirati ždrijeb
opa!
Skandal prije Svjetskog prvenstva! Država koja se plasirala odlučila je bojkotirati ždrijeb
Krunoslav Karalić, v.d. ravnatelja HAPIH-a i chef Melkior Bašić
oglas

EFSA i HAPIH u suradnji s Melkiorom Bašićem održali edukativnu kulinarsku radionicu o smanjenju otpada od hrane

• U Hrvatskoj se godišnje baci oko 280.000 tona hrane. • Hrvatska je sa 72 kilograma bačene hrane po stanovniku druga po redu u EU-u s najmanje bačene hrane, dok je prosjek EU-a 131 kg po stanovniku. • Međutim, najveći se udio bačene hrane stvara u kućanstvima, čak 76% (EU 54%), što Hrvatsku smješta na vrh ljestvice po udjelu hrane koja se baci u domaćinstvima. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Želiš li prvi saznati
za povoljne aviokarte

Pripremi putovnicu
i prijavi se na naš newsletter
jer uskoro polijećemo ;)

Please don't insert text in the box below!
close