Chef Mario Mihelj savjetuje što napraviti za mezu kada su gosti već pred vratima
Ova tipično bliskoistočna meza oduševit će ih zanimljivim okusima i jednostavnošću. Flatbread možete mijesiti i ručno, ali s Kenwood kMixom bit ćete puno brži i učinkovitiji. Ovaj kuhinjski robot obavlja sav posao umjesto vas dok se vi bacate na izradu humusa koji će, ako stigne, čekati vaše goste u hladnjaku.
Za humus je koristio Kenwood Multi Pro GO, multipraktik koji sjecka, reže, riba, a zahvaljujući svojim oštrim noževima, radi i jako kremast i dobar humus. U njega ubacite sve bazične sastojke za ovaj namaz ili dip: slanutak, malo vode u kojoj je bio, tahini, maslinovo ulje, limun, češnjak, sol i papar i za nekoliko sekundi dobit ćete kremasti umak, a kako bi bio aromatičniji i zanimljiviji, Mario preporučuje da u rupu na njegovu poklopcu zatim ubacite malo kumina i dimljene slatke paprike. Umak je gotov dok su se gosti penjali od haustora do vas, a niste se pošteno ni namučili.
Flatbread pecite dok se družite, odlični su baš topli, hrskavi izvana, prozračni i meki iznutra, a njihov miris odmah će razdragati vaše goste i napraviti atmosferu ugodnijom. Narežite ih na manje dijelove ili ih opušteno trgajte kao naš chef i umačite u kremasti, aromatični humus.
Kako biste ovaj snack napravili kod kuće donosimo vam recepte za flatbread i humus chefa Marija Mihelja.
RECEPT – HUMUS
Sastojci:
- 2 limenke slanutka
- 1 žlica tahinija
- sok 1 limuna
- pola žličice soli
- papar po želji
- žličica kumina u prahu
- žličica dimljene slatke paprike
- 4 žlice maslinovog ulja
Priprema:
- Sve sastojke stavite u blender i miksajte dok ne dobijete glatki gusti namaz. Po potrebi dodajte vode u kojoj je stajao slanutak, a po želji dodajte još limunovog soka ili maslinovog ulja.
RECEPT – FLATBREAD
Sastojci:
- 7 g kvasca
- 10 g šećera
- 500 g brašna 00
- 380 ml vode
- 60 g maslinovog ulja
- 5 g soli
Priprema:
- Pomiješajte vodu, kvasac i šećer i pustite da kvasac proradi.
- U velikoj posudi od Kmixa pomiješajte brašno i sol pa mu dodajte kvasac s vodom kada proradi te maslinovo ulje. Miješajte mikserom dok ne dobijete glatko tijesto kao u videu.
- Oblikujte ga rukama u bulu pa je nauljite sa svih strana, stavite u posudu, pokrijte krpom ili folijom i ostavite na toplom da se digne.

