Većina ljudi čula je za probiotike, no znate li što su prebiotici? Riječ je o važnim spojevima u hrani koji potiču rast ili aktivnost korisnih mikroorganizama u tijelu poput bakterija i gljivica. Prebiotici su, baš poput probiotika, vrlo važni za zdravlje probavnog sustava.

Evo u kojoj hrani ih ima najviše i kako ih možete konzumirati:

1. Zob

Zob je odličan izvor prebiotika. Ujedno, riječ je vrlo svestranoj namirnici koja se može prilagođavati različitim ukusima i potrebama. Napravite zobenu kašu – na slatko ili slano, stavite zob u smoothie ili je sameljite u brašno i od njega napravite palačinke, peciva, kolače ili čak tijesto za pizzu.

2. Lanene sjemenke

Prebiotika ima i u lanenim sjemenkama. Usitnite ih u prah te dodajte smoothiejima i zobenim kašama, posipajte po domaćim pecivima i kruhu. Od njih možete napraviti i vrlo ukusne krekere, a pomiješane s vodom daju gustu smjesu, koja može zamijeniti kokošje jaje u pečenju kolača.

12. Dinja Hrana i piće 12 najzdravijih: Voće i povrće s najmanje pesticida

3. Mahunarke

Mahunarke poput graha, leće i slanutka su izvrstan izvor preobiotika, ali i sjajna baza za pripremu raznovrsnih jela. Od njih se mogu raditi variva, namazi i salate, punjenja za taco i burrito te brojne druge gastronomske kreacije.

4. Jeruzalemske artičoke

Jeruzalemske artičoke su čest sastojak u prebiotičkim dodacima hrane. To ne čudi s obzirom na to da obiluju ovim važnim spojem. Jeruzalemsku artičoku možete i dobro očistiti, skuhati te dodati salatama, tjesteninama i rižotima.

5. Šparoge

Šparoge imaju više prebiotičkih vlakana kada se jedu sirove. Možete ih i lagano blanširati u vodi, začiniti s limunom te poslužiti kao prilog ribljem ili mesnom jelu.

Pržena hrana Hrana i piće Stručnjaci potvrdili: Ovo je 6 najgorih vrsta hrane za ljudsko zdravlje

6. Banane

Kada su nedozrele, banane imaju više prebiotičkih vlakana nego kada su potpuno zrele. Možete ih pojesti samostalno, dodati u smoothieje, jogurte i voćne salate, narezati u zobenu kašu i slično.

7. Jabuke

Jabuka je odličan izvor pektina, odnosno prebiotika koji štiti zdravlje probavnog sustava. Može se dodati različitim slasticama, ali najbolje ju je jesti svježu kao međuobrok. Nemojte guliti koru ako to nije potrebno, u njoj se skrivaju brojne hranjive tvari.

8. Listovi maslačka

Jeste li znali da su listovi maslačka jestivi? Ovo zeleno lisnato bilje karakterizira pomalo gorkast okus, ali skriva brojne hranjive tvari, uključujući i prebiotike. Najbolje ih je pripremiti na salatu.

9. i 10. Luk i češnjak

Luk i češnjak dobri su izvori prebiotika i nezamjenjiv način za početak bilo kojeg dobrog umaka, variva ili gulaša. Ako vam to vaša zdravstvena situacija dozvoljava, jedite ih i sirove – u preljevima za salate i različitim namazima.

11. Lubenica

Tijekom ljeta posegnite za lubenicom. Ne samo da ovo sočno voće obiluje vodom, koja hidrira, već i prebioticima, koji štite probavni sustav. Povrh svega, ima relativno malo masnoće i kalorija, pa se preporučuje i osobama koje pokušavaju smršavjeti.

12. Poriluk

Nemojte izbjegavati jesti ni poriluk. Ova zeljasta biljka bogata je prebiotičkim vlaknima, a može se dodati različitim jelima. Ako niste ljubitelji variva od poriluka, probajte ga prepirjati i dodati pečenim jajima, u stir-fry, pa čak i sendvič.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju