Bez povrća i voća nema raznolike prehrane, ali nažalost najčešće ni štetnih otrova koje daju pesticidi kako bi se urod obranio od bolesti i nametnika te manje oštetio tijekom transporta.

Prema podacima neprofitne američke organizacije Environmental Working Group za 2019., unatoč pranju na više od 65 posto povrća i voća ostat će štetne kemijske tvari.

Ako niste u mogućnosti kupovati organske proizvode, bolje je kupovati one koji bi se prema nekim istraživanja trebali proizvoditi na ekološkiji način. Ništa nije garancija, ali rezultati istraživanja su pokazala kako upravo ove voćke i "povrćke" mogu biti povoljnije za naš organizam, a na popisu su se našli kupus, kivi, papaja, luk... U našoj galeriji provjerite koje je voće i povrće najzdravije, a ovdje doznajte koje može napraviti više štete nego koristi.

Kako biste uklonili pesticide s voća i povrća, nije dovoljno oprati ih pod mlazom vode. Poželjno ih je oguliti, kao i iskoristiti 3 kuhinjske namirnice koje učinkovito skidaju otrove s voća i povrća

12 namirnica s najviše pesticida: Kralj povrća pri vrhu ljestvice najštetnijih 1. Jagode Celer 10. Rajčice +9 9. Kruške

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju