Cvjetača je iznimno fleksibilno povrće koje se može pripremiti na različite načine. Od njega možete napraviti lažnu rižu od cvjetače, pire, pečene odreske, „tijesto“ za pizzu...mnogo toga.
No cvjetača u sirovom obliku nema mnogo okusa. Stoga, želite li uživati u jelu sa cvjetačom koja je puna okusa, marinirajte je u slatko-slanim-kiselim začinima.
Sastojci za pečenu cvjetaču:
- 1 manja glavica cvjetače
- 3 češnja češnjaka
- 1 komadić svježeg đumbira veličine oko 2,5 centimetra
- 1 čajna žličica sjemenki komorača
- 1 čajna žličica kurkume u prahu
- 2 čili papričice
- 1 čajna žlica svježe iscijeđenog limunova soka
- 1 manji luk
- sol i papar po želji
- biljno ulje za pečenje
Priprema pečene cvjetače:
- Odstranite lišće s glavice cvjetače te izrežite tvrdu jezgru nožem. Operite je i osušite.
- U sjeckalici povrća sameljite luk, češnjak, đumbir, kurkumu, sjemenke komorača, limunov sok, sol i papar te čili papričice u jednoličnu smjesu.
- Prelijte smjesu preko sirove glavice cvjetače i dobro je umasirajte u svaki dio. Ostavite da se cvjetača marinira u začinima preko noći.
- Sljedeći dan zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva.
- Stavite mariniranu glavicu cvjetače na lim za pečenje te je prekrijte biljnim uljem.
- U dno lima za pečenje ulijte nekoliko žlica vode.
- Stavite peći u zagrijanu pećnicu na 75 minuta dok unutrašnjost cvjetače ne postane mekano, a površina zapečena.
- Poslužite uz rižu i sezonsku salatu po želji. Dobar tek!