Cvjetača je iznimno fleksibilno povrće koje se može pripremiti na različite načine. Od njega možete napraviti lažnu rižu od cvjetače, pire, pečene odreske, „tijesto“ za pizzu...mnogo toga.

No cvjetača u sirovom obliku nema mnogo okusa. Stoga, želite li uživati u jelu sa cvjetačom koja je puna okusa, marinirajte je u slatko-slanim-kiselim začinima.

Sastojci za pečenu cvjetaču:

  • 1 manja glavica cvjetače
  • 3 češnja češnjaka
  • 1 komadić svježeg đumbira veličine oko 2,5 centimetra
  • 1 čajna žličica sjemenki komorača
  • 1 čajna žličica kurkume u prahu
  • 2 čili papričice
  • 1 čajna žlica svježe iscijeđenog limunova soka
  • 1 manji luk
  • sol i papar po želji
  • biljno ulje za pečenje

Pire od cvjetače Hrana i piće Najkremastiji prilog mesnim jelima u kojem možete uživati do besvijesti

Priprema pečene cvjetače:

  1. Odstranite lišće s glavice cvjetače te izrežite tvrdu jezgru nožem. Operite je i osušite.
  2. U sjeckalici povrća sameljite luk, češnjak, đumbir, kurkumu, sjemenke komorača, limunov sok, sol i papar te čili papričice u jednoličnu smjesu.
  3. Prelijte smjesu preko sirove glavice cvjetače i dobro je umasirajte u svaki dio. Ostavite da se cvjetača marinira u začinima preko noći.
  4. Sljedeći dan zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva.
  5. Stavite mariniranu glavicu cvjetače na lim za pečenje te je prekrijte biljnim uljem.
  6. U dno lima za pečenje ulijte nekoliko žlica vode.
  7. Stavite peći u zagrijanu pećnicu na 75 minuta dok unutrašnjost cvjetače ne postane mekano, a površina zapečena.
  8. Poslužite uz rižu i sezonsku salatu po želji. Dobar tek!

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju