Cvjetača je iznimno fleksibilno povrće koje se može pripremiti na različite načine. Od njega možete napraviti lažnu rižu, pire, pečene odreske, „tijesto“ za pizzu...mnogo toga.

No cvjetača u sirovom obliku nema mnogo okusa. Stoga, želite li uživati u jelu sa cvjetačom koja je puna okusa, marinirajte je u slatko-slanim-kiselim začinima.

Cvjetača Hrana i piće Snižava visok tlak i loš kolesterol: 5 supermoći cvjetače od kojih svi mogu "profitirati"

Sastojci za pečenu cvjetaču:
1 manja glavica cvjetače
3 češnja češnjaka
1 komadić svježeg đumbira veličine oko 2,5 centimetra
1 čajna žličica sjemenki komorača
1 čajna žličica kurkume u prahu
2 čili papričice
1 čajna žlica svježe iscijeđenog limunova soka
1 manji luk
sol i papar po želji
biljno ulje za pečenje

Pire od cvjetače Hrana i piće Najkremastiji prilog mesnim jelima u kojem možete uživati do besvijesti

Priprema:
1. Odstranite lišće s glavice cvjetače te izrežite tvrdu jezgru nožem. Operite je i osušite.

2. U sjeckalici povrća sameljite luk, češnjak, đumbir, kurkumu, sjemenke komorača, limunov sok, sol i papar te čili papričice u jednoličnu smjesu.

3. Prelijte smjesu preko sirove glavice cvjetače i dobro je umasirajte u svaki dio. Ostavite da se cvjetača marinira u začinima preko noći.

4. Sljedeći dan zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva.

5. Stavite mariniranu glavicu cvjetače na lim za pečenje te je prekrijte biljnim uljem.

6. U dno lima za pečenje ulijte nekoliko žlica vode.

7. Stavite peći u zagrijanu pećnicu na 75 minuta dok unutrašnjost cvjetače ne postane mekano, a površina zapečena.

8. Poslužite uz rižu i sezonsku salatu po želji. Dobar tek!