• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #Masterchef Akademija

Tomislav Marković: Recept za sotirane gljive u štrudlicama i majonezu od češnjaka bez jaja, napravljenu u svega nekoliko sekundi

Nekoć natjecatelj Masterchefa, Tomislav Marković pokazao nam je kako pravilno sotirati gljive, ali i napraviti majonezu od češnjaka bez jaja koju je naučio u eliminacijskom izazovu, sve to na receptu sa štrudlicama koje odlično pašu uz pivo.
Punkufer avatar placeholder
Nova Studio 25.10.2023 11:11 komentari
viber Created with Sketch.

Galerija Tomislav Marković: Štrudlice s gljivama i s kiselim zeljem i kobasicom - 6 8 Tomislav Marković: Štrudlice s gljivama i s kiselim zeljem i kobasicom - 11 8 Tomislav Marković: Štrudlice s gljivama i s kiselim zeljem i kobasicom - 10 8 Tomislav Marković: Štrudlice s gljivama i s kiselim zeljem i kobasicom - 9 8

U trendu Kviz općeg znanja - 2 15 pitanja Kviz općeg znanja: Pitanja iz opće kulture koja će vam razgibati pamćenje Shortbread millionaire začinjen s božićnim začinima Tri sloja savršenstva Ove božićne kocke stvorene su za milijunaše, jako su fine i nije ih teško napraviti Tonga - 3 Sto ljudi... Kakva zemlja! Nedjeljom ne radi aerodrom, pista prelazi preko prometne ceste, a ljudi su najdeblji na svijetu

Tomislav Marković u pretprošlom je Masterchefu naučio mnoge tehnike, a za neke koje je svakodnevno koristio u svojoj kuhinji naučio je kako se pravilno izvode i zovu. Jedna od njih je i sotiranje, priprema namirnica, obično povrća, na jako ugrijanoj tavi s vrlo malo masnoće, odnosno maslaca. Kod sotiranja je bitno da maslac ne zagori, a sotira se vrlo brzo pomicanjem tave naprijed, nazad. Time namirnice poskakuju na tavi, zbog čega je i ova tehnika i dobila ime jer na francuskom sauter [sote] znači skakati.

Ovu tehniku Tomislav nam je pokazao na gljivama te kiselom zelju, krumpiru i kobasicama, dvama punjenjima za štrudlice koje je poslužio uz majonezu koju je u Masterchefu, kako kaže, naučio na teži način.

Tomislav Marković: Štrudlice s gljivama i s kiselim zeljem i kobasicom - 5 Tomislav Marković: Štrudlice s gljivama i s kiselim zeljem i kobasicom - 5 (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)

Brzu i laganu majonezu chefa Hrvoja Zirojevića, na bazi mlijeka i bez jaja, naučio je u eliminacijskom izazovu, a kako ju stvarno možete napraviti u svega nekoliko sekundi pokazao nam je i u videu. Koristite li trajno mlijeko, ova majoneza u hladnjaku će trajati i do pet dana.

Kombinaciju štrudlica, šarene salate i majoneze od češnjaka Tomislav je poslužio na Masterchef način, ali i "za ekipu" i, naravno, uz bezalkoholno pivo Heineken 0.0. - izvrsno osvježenje u bilo koje doba dana s društvom ili sami, a zvuk otvaranja je, kaže Tomislav, isti. Niže donosimo u cijelosti Tomislavov recept i preporuku za serviranje.

Tomislav Marković: Štrudlice s gljivama i s kiselim zeljem i kobasicom - 6 Tomislav Marković: Štrudlice s gljivama i s kiselim zeljem i kobasicom - 6 (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)

RECEPT – Štrudlice sa sotiranim gljivama i kobasicama i zeljem sa šarenom salatom i majonezom od češnjaka

Sastojci za štrudle od gljiva:

  • 500 g gljiva
  • 50 g prosa
  • 1 veći ljubičasti luk
  • 3 grančice timijana
  • papar po ukusu
  • sol po ukusu
  • lisnate kore ili jufke

Priprema:

  1. Stapke gljiva popržite na malo masnoće, posolite, dodajte sjeckani luk i timijan. Na kraju popaprite po želji.
  2. Stavite u blender, dodajte maslinova ulja i malo vode te izblendajte u kompaktnu masu.
  3. Nasjeckajte šampinjone na kockice, dehidrirajte na tavi te sotirajte pa dodajte nasjeckani luk i češnjak, timijan, sol i papar po ukusu.
  4. Proso skuhajte po uputama s ambalaže. Možete koristiti i neke druge lokalne žitarice, kao što su heljda i ječam.
  5. Sve izblendajte i sotirane sastojke ukomponirajte s prosom.
  6. Pustite da se ohladi pa rolajte u jednu koru koju ste preklopili na pola i oblikovali u trokut. Pogledajte kako u videu.
  7. Štrudlice pecite na tavi na malo ulja. Poslužite uz miješanu salatu i majonezu od češnjaka te osvježavajuće bezalkoholno pivo Heineken 0.0.

Tomislav Marković: Štrudlice s gljivama i s kiselim zeljem i kobasicom - 7 Tomislav Marković: Štrudlice s gljivama i s kiselim zeljem i kobasicom - 7 (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)

Sastojci za štrudlu od kobasice i zelja:

  • 1 par kobasica
  • 2 krumpira srednje veličine
  • 500 g kiselog zelja
  • 1 veći ljubičasti luk
  • sol po ukusu
  • papar po ukusu

Priprema:

  1. Narežite kobasicu na kockice, popržite te odvojite u posudu.
  2. Krumpir narežite na kockice i popržite na masnoći koju je pustila kobasica. Po završetku odvojite u posudu.
  3. Zelje s lukom prodinstajte na masnoći na kojoj su se pirjali krumpiri.
  4. Podlijte s vodom ili temeljcem ako ga imate. Posolite i popaprite ovisno o ukusu.
  5. Sve sastojke pomiješajte i ostavite da se ohlade. Tomislav Marković: Štrudlice s gljivama i s kiselim zeljem i kobasicom - 1 Tomislav Marković: Štrudlice s gljivama i s kiselim zeljem i kobasicom - 1 (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)
  6. Omjere slažite kako vam odgovara, ako volite kupus - stavite ga više, bitno je dobiti kompaktnu masu.
  7. Ohlađenu smjesu rolajte u jednu koru koju ste preklopili na pola i oblikovali u trokut. Pogledajte kako u videu.
  8. Štrudlice pecite na tavi na malo ulja do zlatne boje. Poslužite uz miješanu salatu i majonezu od češnjaka te osvježavajuće bezalkoholno pivo Heineken 0.0.

Tomislav Marković: Štrudlice s gljivama i s kiselim zeljem i kobasicom - 4 Tomislav Marković: Štrudlice s gljivama i s kiselim zeljem i kobasicom - 4 (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)
Sastojci za majonezu:

  • 1 dcl mlijeka
  • 3 dcl suncokretova ulja
  • 1 češanj češnjaka
  • čajna žličica soli

Priprema:

  1. U duguljastu posudu stavite nasjeckani češnjak, ulijte hladno ulje i hladno mlijeko te posolite po ukusu.
  2. Štapni mikser spustiti na dno posude, u tri do četiri trzaja gore dolje napravite majonezu.

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Heineken po najvišim profesionalnim standardima.

 

  • #Masterchef Akademija
  • #Tomislav Marković
  • #štrudla
  • #gljive
  • #Kiselo Zelje
  • #heineken
  • #Heineken 0.0
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Idila u Gorskom kotaru: Najljepši planinarski dom u Hrvatskoj
Nestvarno!
Idila u Gorskom kotaru: Planinarski dom kakav ćete teško naći bilo gdje u svijetu
Privatni spa uz šumu i potpunu tišinu: Bijeg kakav nam svima ponekad treba
Kuća za odmor Forest
Privatni spa uz šumu i potpunu tišinu: Bijeg kakav nam svima ponekad treba
Kralj božićnih kolača: Isprobali smo tiramisu panettone, a evo i dojmova...
Topi se u ustima
Kralj božićnih kolača: Isprobali smo tiramisu panettone, a evo i dojmova...
Gdje dočekati 2026.? Crno jajve vam donosi tri novogodišnja bijega za nezaboravan početak godine
Doček Nove
Gdje dočekati 2026.? Crno jaje vam donosi tri povoljna novogodišnja bijega za nezaboravan početak godine
Zagrljaj iz tanjura: Prefino varivo s oslićem i krumpirom prema receptu Matejke Buče
Iz nove kuharice
Zagrljaj iz tanjura: Prefino varivo s oslićem i krumpirom koje ćete napraviti nabrzinu
Čokoladni kolač s čokoladnim ganacheom recept
Tako dobro
Najlakši recept za čokoladni biskvit s čokoladnom glazurom – baš je ekstrasočno i fino
Božićna verzija shortbread millionaire kolača recept
Tri sloja savršenstva
Ove božićne kocke stvorene su za milijunaše, jako su fine i nije ih teško napraviti
Kviz općeg znanja: O konjima, ljudima... i svemu ostalom
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Pitanja iz opće kulture koja će vam razgibati pamćenje
Mir, tišina i pogled za pamćenje: Šarmantna kuća kod Samobora koja će vas osvojiti na prvu
Kuća za odmor Wild Rose
Mir, tišina i pogled za pamćenje: Šarmantna kuća kod Samobora koja će vas osvojiti na prvu
Tunel koji je promijenio lice Pelješca: "Nema toga tko ne zastane pred ovom ljepotom"
U carstvu dingača
Tunel koji je promijenio lice Pelješca: "Nema toga tko ne zastane pred ovom ljepotom"
Stavljate li ga u sarmu? Sporni sastojak koji je podijelio naciju našao se i u receptu starom 70 godina
Sto ljudi...
Jaje u sarmi ili ne? "Sporni" sastojak koji je podijelio naciju našao se i u receptu starom 70 godina
Kakva zemlja! Nedjeljom ne radi aerodrom, pista prelazi preko prometne ceste, a ljudi su najdeblji na svijetu
Sto ljudi...
Kakva zemlja! Nedjeljom ne radi aerodrom, pista prelazi preko prometne ceste, a ljudi su najdeblji na svijetu

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Užas na istoku Hrvatske! U rijeci pronađeno tijelo
Policija na terenu
Užas na istoku Hrvatske! U rijeci pronađeno tijelo
Međimurje pod opsadom, policajac poslao poruku ubojici: "Ako ovo vidi ili sluša..."
Potraga u tijeku
Međimurje pod opsadom, policajac poslao poruku ubojici: "Ako ovo vidi ili sluša..."
Marko Žižić deložiran iz stana, tvrdi: "Kad su otkupili dug, on je duplo narastao"
Najavio pravnu borbu
Nekad uspješni poduzetnik, danas deložiran iz stana: "Sve su mi oduzeli. Dug je najedanput narastao"
show
Saša Matić u Areni Zagreb na scenu pozvao Jakova Jozinovića i izazvao veliko oduševljenje publike
naša velika zvijezda!
Kakvo iznenađenje! Saši Matiću se u Areni Zagreb pridružio gost kojeg nitko nije očekivao
Pjevačica Ivana Lovrić mamila poglede na zagrebačkoj špici
Izdanje za pamćenje
Za pjevačicom Colonije u minici okretali su se svi u centru naše metropole!
Melania uz Donalda Trumpa privukla pozornost na ždrijebu za Svjetsko prvenstvo
uvijek elegantna!
Izdanje Melanije Trump na ždrijebu stavilo je čak i američkog predsjednika u drugi plan!
zdravlje
Šokantno otkriće: Lijek koji žene već godinama koriste mogao bi spriječiti najagresivniji rak dojke!
Važno za žene u rizičnoj skupini
Šokantno otkriće: Lijek koji žene već godinama koriste mogao bi spriječiti najagresivniji rak dojke!
Stručnjaci otkrivaju: Ove 3 navike nakon 19 sati smanjuju upalu u tijelu!
Stalno ste umorni i natečeni?
Stručnjaci otkrivaju: Ove 3 navike nakon 19 sati smanjuju upalu u tijelu!
KOPB simptomi: 8 upozorenja koja nikako ne smijete zanemariti
Među 10 je najčešćih uzroka smrti
KOPB simptomi: 8 upozorenja koja nikako ne smijete zanemariti
zabava
Majstor očitao lekciju iz parkiranja i skupio više od 40 milijuna pregleda
Wow!
Majstor očitao lekciju iz parkiranja i skupio više od 40 milijuna pregleda
Pametnim rješenjem uspjeli obraniti jelku od mačke, pogledajte genijalnu ideju!
Wow!
Pametnim rješenjem uspjeli obraniti jelku od mačke, pogledajte genijalnu ideju!
Gospođa prozvana kradljivcem stoljeća! Pogledajte kako je sakrila paket
Impresivno!
Gospođa prozvana kradljivcem stoljeća! Pogledajte kako je sakrila paket
tech
Rekordno otkriće u Boliviji: Gdje god pogledate, tlo je prekriveno njima!
Jedinstveno nalazište
Rekordno otkriće u Boliviji: Gdje god pogledate, tlo je prekriveno njima!
Koristite ovaj model iPhonea? Vrijeme je da kupite novi
Evo i zašto
Koristite ovaj model iPhonea? Vrijeme je da kupite novi
NASA-ina studija upozorava: Gotovo sve fotografije koje dobivamo sa svemirskih teleskopa su - zagađene
Sve veći problem
NASA-ina studija upozorava: Gotovo sve fotografije koje dobivamo sa svemirskih teleskopa su - zagađene
sport
Ždrijeb Svjetskog prvenstva: Hrvatska otvara grupu L s Engleskom 17. lipnja!
ŠTO KAŽETE NA GRUPU?
Ždrijeb Svjetskog prvenstva: Hrvatska otvara grupu L s Engleskom 17. lipnja!
Izbornik Engleske odmah nakon ždrijeba prišao Daliću i pokazao što misli o Vatrenima
dalić otkrio
Izbornik Engleske odmah nakon ždrijeba prišao Daliću i pokazao što iskreno misli o Vatrenima
Hrvatsku nakon Engleske čeka najduža pauza u povijesti na Svjetskom prvenstvu
OVO JE NEVIĐENO
Raspored: Hrvatska će se načekati da krene na SP-u, a onda nakon Engleske nova duža stanka
tv
U dobru i zlu: Večeras u seriji "U dobru i zlu": Presuda koja će promijeniti sve
U DOBRU I ZLU
Večeras u seriji "U dobru i zlu": Presuda koja će promijeniti sve
MasterChef: Platinasta kartica večeras je na meti troje izazivača koji će kuhati po nepotpunim receptima!
ČITANJE IZMEĐU REDAKA
Platinasta kartica večeras je na meti troje izazivača koji će kuhati po nepotpunim receptima!
Skrivena sudbina: Prisjetite se TOP 5 trenutaka napete turske serije "Skrivena sudbina"!
SKRIVENA SUDBINA
Prisjetite se TOP 5 trenutaka napete turske serije "Skrivena sudbina"!
putovanja
Kviz općeg znanja: O konjima, ljudima... i svemu ostalom
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Pitanja iz opće kulture koja će vam razgibati pamćenje
Idila u Gorskom kotaru: Najljepši planinarski dom u Hrvatskoj
Nestvarno!
Idila u Gorskom kotaru: Planinarski dom kakav ćete teško naći bilo gdje u svijetu
Božićna verzija shortbread millionaire kolača recept
Tri sloja savršenstva
Ove božićne kocke stvorene su za milijunaše, jako su fine i nije ih teško napraviti
novac
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Ljupka Gojić Mikić prodaje polovicu svoje tvrtke poznatoj pivovari: "Veselimo se pojačati kapacitet“
što dalje?
Ljupka Gojić Mikić prodaje polovicu svoje tvrtke poznatoj pivovari: "Veselimo se pojačati kapacitet“
Poput narko–država, ali još globalnije: Uspon "scam država" čije ekonomije počivaju na online prevarama
Imali više od 20.000 ljudi
Poput narko–država, ali još globalnije: Uspon "scam država" čije ekonomije počivaju na online prevarama
lifestyle
Recept za linzer pitu
Jednostavno je
Linzer-pita je naš favorit ovog Božića, spremile smo je za 15 minuta
Efektne čizme s visokom potpeticom iz ponude trgovina
MALO SJALA I GLAMURA
Ma, predobre! 12 čizama koje bismo voljeli dobiti od sv. Nikole
Nina Badrić u visokim lakiranim čizmama
Lakirani model
Nina Badrić: Ženstvene čizme koje najbolje izgledaju kada se nose uz minicu ili uske hlače
sve
Ždrijeb Svjetskog prvenstva: Hrvatska otvara grupu L s Engleskom 17. lipnja!
ŠTO KAŽETE NA GRUPU?
Ždrijeb Svjetskog prvenstva: Hrvatska otvara grupu L s Engleskom 17. lipnja!
Izbornik Engleske odmah nakon ždrijeba prišao Daliću i pokazao što misli o Vatrenima
dalić otkrio
Izbornik Engleske odmah nakon ždrijeba prišao Daliću i pokazao što iskreno misli o Vatrenima
Recept za linzer pitu
Jednostavno je
Linzer-pita je naš favorit ovog Božića, spremile smo je za 15 minuta
Tatarski biftek Ane Antunović s maslacem od čvaraka i lažnim kavijarom na toplom multigrain kruhu. - 1
Pokrovitelj di-go

Ana Antunović: Topli kruh s tatarskim biftekom kojem nije odolio ni žiri MasterChefa

Prije četiri godine u njezinoj sezoni Masterchefa zvali su je kraljica eliminacija, bila je čak u šest stres-testova, u njih čak pet uspjela je skuhati najbolje jelo, a u našoj Masterchef akademiji napravila nam je ono koje ju je uspjelo spasiti od sedmog stres-testa. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close