Galerija Tomislav Marković: Štrudlice s gljivama i s kiselim zeljem i kobasicom - 6 Tomislav Marković: Štrudlice s gljivama i s kiselim zeljem i kobasicom - 11 Tomislav Marković: Štrudlice s gljivama i s kiselim zeljem i kobasicom - 10 Tomislav Marković: Štrudlice s gljivama i s kiselim zeljem i kobasicom - 9 Tomislav Marković: Štrudlice s gljivama i s kiselim zeljem i kobasicom - 8 +6 Tomislav Marković: Štrudlice s gljivama i s kiselim zeljem i kobasicom - 7

Tomislav Marković u pretprošlom je Masterchefu naučio mnoge tehnike, a za neke koje je svakodnevno koristio u svojoj kuhinji naučio je kako se pravilno izvode i zovu. Jedna od njih je i sotiranje, priprema namirnica, obično povrća, na jako ugrijanoj tavi s vrlo malo masnoće, odnosno maslaca. Kod sotiranja je bitno da maslac ne zagori, a sotira se vrlo brzo pomicanjem tave naprijed, nazad. Time namirnice poskakuju na tavi, zbog čega je i ova tehnika i dobila ime jer na francuskom sauter [sote] znači skakati.

Ovu tehniku Tomislav nam je pokazao na gljivama te kiselom zelju, krumpiru i kobasicama, dvama punjenjima za štrudlice koje je poslužio uz majonezu koju je u Masterchefu, kako kaže, naučio na teži način.

Tomislav Marković: Štrudlice s gljivama i s kiselim zeljem i kobasicom - 5 Tomislav Marković: Štrudlice s gljivama i s kiselim zeljem i kobasicom - 5 (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)

Brzu i laganu majonezu chefa Hrvoja Zirojevića, na bazi mlijeka i bez jaja, naučio je u eliminacijskom izazovu, a kako ju stvarno možete napraviti u svega nekoliko sekundi pokazao nam je i u videu. Koristite li trajno mlijeko, ova majoneza u hladnjaku će trajati i do pet dana.

Kombinaciju štrudlica, šarene salate i majoneze od češnjaka Tomislav je poslužio na Masterchef način, ali i "za ekipu" i, naravno, uz bezalkoholno pivo Heineken 0.0. - izvrsno osvježenje u bilo koje doba dana s društvom ili sami, a zvuk otvaranja je, kaže Tomislav, isti. Niže donosimo u cijelosti Tomislavov recept i preporuku za serviranje.

Tomislav Marković: Štrudlice s gljivama i s kiselim zeljem i kobasicom - 6 Tomislav Marković: Štrudlice s gljivama i s kiselim zeljem i kobasicom - 6 (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)

RECEPT – Štrudlice sa sotiranim gljivama i kobasicama i zeljem sa šarenom salatom i majonezom od češnjaka

Sastojci za štrudle od gljiva:

  • 500 g gljiva
  • 50 g prosa
  • 1 veći ljubičasti luk
  • 3 grančice timijana
  • papar po ukusu
  • sol po ukusu
  • lisnate kore ili jufke

Priprema:

  1. Stapke gljiva popržite na malo masnoće, posolite, dodajte sjeckani luk i timijan. Na kraju popaprite po želji.
  2. Stavite u blender, dodajte maslinova ulja i malo vode te izblendajte u kompaktnu masu.
  3. Nasjeckajte šampinjone na kockice, dehidrirajte na tavi te sotirajte pa dodajte nasjeckani luk i češnjak, timijan, sol i papar po ukusu.
  4. Proso skuhajte po uputama s ambalaže. Možete koristiti i neke druge lokalne žitarice, kao što su heljda i ječam.
  5. Sve izblendajte i sotirane sastojke ukomponirajte s prosom.
  6. Pustite da se ohladi pa rolajte u jednu koru koju ste preklopili na pola i oblikovali u trokut. Pogledajte kako u videu.
  7. Štrudlice pecite na tavi na malo ulja. Poslužite uz miješanu salatu i majonezu od češnjaka te osvježavajuće bezalkoholno pivo Heineken 0.0.

Tomislav Marković: Štrudlice s gljivama i s kiselim zeljem i kobasicom - 7 Tomislav Marković: Štrudlice s gljivama i s kiselim zeljem i kobasicom - 7 (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)

Sastojci za štrudlu od kobasice i zelja:

  • 1 par kobasica
  • 2 krumpira srednje veličine
  • 500 g kiselog zelja
  • 1 veći ljubičasti luk
  • sol po ukusu
  • papar po ukusu

Priprema:

  1. Narežite kobasicu na kockice, popržite te odvojite u posudu.
  2. Krumpir narežite na kockice i popržite na masnoći koju je pustila kobasica. Po završetku odvojite u posudu.
  3. Zelje s lukom prodinstajte na masnoći na kojoj su se pirjali krumpiri.
  4. Podlijte s vodom ili temeljcem ako ga imate. Posolite i popaprite ovisno o ukusu.
  5. Sve sastojke pomiješajte i ostavite da se ohlade. Tomislav Marković: Štrudlice s gljivama i s kiselim zeljem i kobasicom - 1 Tomislav Marković: Štrudlice s gljivama i s kiselim zeljem i kobasicom - 1 (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)
  6. Omjere slažite kako vam odgovara, ako volite kupus - stavite ga više, bitno je dobiti kompaktnu masu.
  7. Ohlađenu smjesu rolajte u jednu koru koju ste preklopili na pola i oblikovali u trokut. Pogledajte kako u videu.
  8. Štrudlice pecite na tavi na malo ulja do zlatne boje. Poslužite uz miješanu salatu i majonezu od češnjaka te osvježavajuće bezalkoholno pivo Heineken 0.0.

Tomislav Marković: Štrudlice s gljivama i s kiselim zeljem i kobasicom - 4 Tomislav Marković: Štrudlice s gljivama i s kiselim zeljem i kobasicom - 4 (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)
Sastojci za majonezu:

  • 1 dcl mlijeka
  • 3 dcl suncokretova ulja
  • 1 češanj češnjaka
  • čajna žličica soli

Priprema:

  1. U duguljastu posudu stavite nasjeckani češnjak, ulijte hladno ulje i hladno mlijeko te posolite po ukusu.
  2. Štapni mikser spustiti na dno posude, u tri do četiri trzaja gore dolje napravite majonezu.

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Heineken po najvišim profesionalnim standardima.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju