• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #Masterchef Akademija

Tomislav Marković: Recept za sotirane gljive u štrudlicama i majonezu od češnjaka bez jaja, napravljenu u svega nekoliko sekundi

Nekoć natjecatelj Masterchefa, Tomislav Marković pokazao nam je kako pravilno sotirati gljive, ali i napraviti majonezu od češnjaka bez jaja koju je naučio u eliminacijskom izazovu, sve to na receptu sa štrudlicama koje odlično pašu uz pivo.
Punkufer avatar placeholder
Nova Studio 25.10.2023 11:11 komentari
viber Created with Sketch.

Galerija Tomislav Marković: Štrudlice s gljivama i s kiselim zeljem i kobasicom - 6 8 Tomislav Marković: Štrudlice s gljivama i s kiselim zeljem i kobasicom - 11 8 Tomislav Marković: Štrudlice s gljivama i s kiselim zeljem i kobasicom - 10 8 Tomislav Marković: Štrudlice s gljivama i s kiselim zeljem i kobasicom - 9 8

U trendu Health'n'Joy Domaće i slasno Bez "kemije", rafiniranog šećera i brašna: Zagrebačka adresa na koju se ide po zdrave kolače i grickalice za blagdane Bardonecchia, Italija - 3 Povoljnije od Bugarske 685 eura za sedam dana skijanja: Ovo je “najjeftinije” europsko skijalište za 2026. godinu Piletina i gljive u finom umaku Tjedni jelovnik Fino, brzo i bez puno kompliciranja: 7 jela za svaki dan ovoga tjedna idealnih za zimu

Tomislav Marković u pretprošlom je Masterchefu naučio mnoge tehnike, a za neke koje je svakodnevno koristio u svojoj kuhinji naučio je kako se pravilno izvode i zovu. Jedna od njih je i sotiranje, priprema namirnica, obično povrća, na jako ugrijanoj tavi s vrlo malo masnoće, odnosno maslaca. Kod sotiranja je bitno da maslac ne zagori, a sotira se vrlo brzo pomicanjem tave naprijed, nazad. Time namirnice poskakuju na tavi, zbog čega je i ova tehnika i dobila ime jer na francuskom sauter [sote] znači skakati.

Ovu tehniku Tomislav nam je pokazao na gljivama te kiselom zelju, krumpiru i kobasicama, dvama punjenjima za štrudlice koje je poslužio uz majonezu koju je u Masterchefu, kako kaže, naučio na teži način.

Tomislav Marković: Štrudlice s gljivama i s kiselim zeljem i kobasicom - 5 Tomislav Marković: Štrudlice s gljivama i s kiselim zeljem i kobasicom - 5 (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)

Brzu i laganu majonezu chefa Hrvoja Zirojevića, na bazi mlijeka i bez jaja, naučio je u eliminacijskom izazovu, a kako ju stvarno možete napraviti u svega nekoliko sekundi pokazao nam je i u videu. Koristite li trajno mlijeko, ova majoneza u hladnjaku će trajati i do pet dana.

Kombinaciju štrudlica, šarene salate i majoneze od češnjaka Tomislav je poslužio na Masterchef način, ali i "za ekipu" i, naravno, uz bezalkoholno pivo Heineken 0.0. - izvrsno osvježenje u bilo koje doba dana s društvom ili sami, a zvuk otvaranja je, kaže Tomislav, isti. Niže donosimo u cijelosti Tomislavov recept i preporuku za serviranje.

Tomislav Marković: Štrudlice s gljivama i s kiselim zeljem i kobasicom - 6 Tomislav Marković: Štrudlice s gljivama i s kiselim zeljem i kobasicom - 6 (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)

RECEPT – Štrudlice sa sotiranim gljivama i kobasicama i zeljem sa šarenom salatom i majonezom od češnjaka

Sastojci za štrudle od gljiva:

  • 500 g gljiva
  • 50 g prosa
  • 1 veći ljubičasti luk
  • 3 grančice timijana
  • papar po ukusu
  • sol po ukusu
  • lisnate kore ili jufke

Priprema:

  1. Stapke gljiva popržite na malo masnoće, posolite, dodajte sjeckani luk i timijan. Na kraju popaprite po želji.
  2. Stavite u blender, dodajte maslinova ulja i malo vode te izblendajte u kompaktnu masu.
  3. Nasjeckajte šampinjone na kockice, dehidrirajte na tavi te sotirajte pa dodajte nasjeckani luk i češnjak, timijan, sol i papar po ukusu.
  4. Proso skuhajte po uputama s ambalaže. Možete koristiti i neke druge lokalne žitarice, kao što su heljda i ječam.
  5. Sve izblendajte i sotirane sastojke ukomponirajte s prosom.
  6. Pustite da se ohladi pa rolajte u jednu koru koju ste preklopili na pola i oblikovali u trokut. Pogledajte kako u videu.
  7. Štrudlice pecite na tavi na malo ulja. Poslužite uz miješanu salatu i majonezu od češnjaka te osvježavajuće bezalkoholno pivo Heineken 0.0.

Tomislav Marković: Štrudlice s gljivama i s kiselim zeljem i kobasicom - 7 Tomislav Marković: Štrudlice s gljivama i s kiselim zeljem i kobasicom - 7 (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)

Sastojci za štrudlu od kobasice i zelja:

  • 1 par kobasica
  • 2 krumpira srednje veličine
  • 500 g kiselog zelja
  • 1 veći ljubičasti luk
  • sol po ukusu
  • papar po ukusu

Priprema:

  1. Narežite kobasicu na kockice, popržite te odvojite u posudu.
  2. Krumpir narežite na kockice i popržite na masnoći koju je pustila kobasica. Po završetku odvojite u posudu.
  3. Zelje s lukom prodinstajte na masnoći na kojoj su se pirjali krumpiri.
  4. Podlijte s vodom ili temeljcem ako ga imate. Posolite i popaprite ovisno o ukusu.
  5. Sve sastojke pomiješajte i ostavite da se ohlade. Tomislav Marković: Štrudlice s gljivama i s kiselim zeljem i kobasicom - 1 Tomislav Marković: Štrudlice s gljivama i s kiselim zeljem i kobasicom - 1 (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)
  6. Omjere slažite kako vam odgovara, ako volite kupus - stavite ga više, bitno je dobiti kompaktnu masu.
  7. Ohlađenu smjesu rolajte u jednu koru koju ste preklopili na pola i oblikovali u trokut. Pogledajte kako u videu.
  8. Štrudlice pecite na tavi na malo ulja do zlatne boje. Poslužite uz miješanu salatu i majonezu od češnjaka te osvježavajuće bezalkoholno pivo Heineken 0.0.

Tomislav Marković: Štrudlice s gljivama i s kiselim zeljem i kobasicom - 4 Tomislav Marković: Štrudlice s gljivama i s kiselim zeljem i kobasicom - 4 (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)
Sastojci za majonezu:

  • 1 dcl mlijeka
  • 3 dcl suncokretova ulja
  • 1 češanj češnjaka
  • čajna žličica soli

Priprema:

  1. U duguljastu posudu stavite nasjeckani češnjak, ulijte hladno ulje i hladno mlijeko te posolite po ukusu.
  2. Štapni mikser spustiti na dno posude, u tri do četiri trzaja gore dolje napravite majonezu.

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Heineken po najvišim profesionalnim standardima.

 

  • #Masterchef Akademija
  • #Tomislav Marković
  • #štrudla
  • #gljive
  • #Kiselo Zelje
  • #heineken
  • #Heineken 0.0
viber Created with Sketch.
!Komentari su onemogućeni za ovaj članak.
inspirativno najčitanije
PIK Vrbovec dobio patent za inovativnu metodu proizvodnje bez dodanih fosfata
Oglas
PIK Vrbovec dobio patent za inovativnu metodu proizvodnje bez dodanih fosfata
Inženjersko čudo: Autocesta koja "lebdi" nad morem i 44 otoka
Overseas Highway
Inženjersko čudo: Autocesta koja "lebdi" nad morem i 44 otoka
Što je božićni punč?
Imamo recept!
Dobar božićni punč ne može se napraviti bez ovih 5 sastojaka
Hvale vrijedna akcija: Poklonimo izlete i nove uspomene mališanima koji ne mogu putovati bez naše pomoći
Za male kufere
Hvale vrijedna akcija: Poklonimo izlete i nove uspomene mališanima koji ne mogu putovati bez naše pomoći
Poštene cijene, goleme porcije: "Hotdogerija" na Trešnjevci iz koje nećete otići gladni
Hot Frog
Poštene cijene, goleme porcije: "Hotdogerija" na Trešnjevci iz koje nećete otići gladni
Najjeftinija europska skijališta 2026.
Povoljnije od Bugarske
685 eura za sedam dana skijanja: Ovo je “najjeftinije” europsko skijalište za 2026. godinu
Tjedni jelovnik brza jela od 15.12. do 21.12. 2025.
Tjedni jelovnik
Fino, brzo i bez puno kompliciranja: 7 jela za svaki dan ovoga tjedna idealnih za zimu
Skriveni zimski raj na 2 i pol sata od Zagreba koji turisti još uvijek nisu otkrili
Za vikend-izlet
Skriveni zimski raj na manje od dva sata od granice koji turisti još uvijek nisu otkrili
Bez "kemije", rafiniranog šećera i brašna: Zagrebačka adresa na koju se ide po zdrave kolače i grickalice za blagdane
Domaće i slasno
Bez "kemije", rafiniranog šećera i brašna: Zagrebačka adresa na koju se ide po zdrave kolače i grickalice za blagdane
Najjeftinija europska skijališta 2026.
Povoljnije od Bugarske
685 eura za sedam dana skijanja: Ovo je “najjeftinije” europsko skijalište za 2026. godinu
Kviz općeg znanja: Za one koji se ne daju stjerati u kut
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Za one koji se ne daju stjerati u kut
Izolirano mjesto: Grad u kojem svi stanovnici žive u istoj zgradi od 196 stanova
Dobrovoljni zarobljenici
Izolirano mjesto: Grad u kojem svi stanovnici žive u istoj zgradi od 196 stanova

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Napad u školi u Rusiji: Jednog dječaka ubio, drugog držao kao taoca, snimao krvavi pir
Panika u Rusiji
VIDEO Tinejdžer krenuo u krvavi pohod po školi: Ubio dijete, drugo uzeo za taoca, a sve je snimao
Akcija Uskoka: Uhićenja zbog krađe automobila
ZLOČINAČKO UDRUŽENJE
Nova akcija USKOK-a! U tijeku uhićenja, poznato i zbog čega
Privođenje liječnika iz Osijeka
S MASKOM NA LICU
VIDEO Pogledajte snimku privođenja liječnika osumnjičenog za zlostavljanje maloljetnika
show
Anđa Marić otvorila dušu o svom sinu
''Osjećam se odgovornom...''
Javno i bolno priznanje Anđe Marić: ''Moj sin je ovisnik, alkoholičar...''
Preminula Rachael Carpani
obitelj moli za privatnost
Iznenada preminula glumica iz popularnih serija, tužnu vijest potvrdila je sestra
Moamer Kasumović oglasio se prvi put nakon skandala s pedofilijom
poslao priopćenje
Prvo oglašavanje glumca koji je osuđen zbog pedofilije, slučajem je zgrozio regiju!
zdravlje
Naknada za tjelesno oštećenje zbog bolesti: Tko ima pravo na nju?
Sve što trebate znati
Naknada za tjelesno oštećenje zbog bolesti: Tko ima pravo na nju?
Tko ima pravo na inkluzivni dodatak, a tko nema?
Financijska potpora
Tko ima pravo na inkluzivni dodatak, a tko nema?
Zašto urin smrdi na ribu ili amonijak i što to znači za vaše zdravlje?
Od hrane do ozbiljnih bolesti
Zašto urin smrdi na ribu ili amonijak i što to znači za vaše zdravlje?
zabava
Pogledajte što žena radi u javnom bazenu: "Svijet je poludio!"
Zanimljivo
Pogledajte što žena radi u javnom bazenu: "Svijet je poludio!"
Pogledao kroz prozor na zgradi, a ono što je vidio morao je podijeliti s drugima
Zanimljivo
Pogledao kroz prozor na zgradi, a ono što je vidio morao je podijeliti s drugima
Svi su mislili da je paranoičan jer snima perilicu, ali rezultati potvrdili mračne sumnje
Jeste li znali?
Svi su mislili da je paranoičan jer snima perilicu, ali rezultati potvrdili mračne sumnje
tech
Novi dokazi pokazuju da Uran i Neptun nisu planeti kakvi mislimo da jesu
Srušene pretpostavke?
Novi dokazi pokazuju da Uran i Neptun nisu planeti kakvi mislimo da jesu
Kemikalija pronađena u jednoj vrsti čokolade povezana sa sporijim biološkim starenjem
Vrlo uzbudljivo otkriće
Kemikalija pronađena u jednoj vrsti čokolade povezana sa sporijim biološkim starenjem
Američka vojska će se za veću ubojitost na bojištu oslanjati na umjetnu inteligenciju, a Googleov Gemini je prvi u redu
AI će odlučivati o životima?
Američka vojska će se za veću ubojitost na bojištu oslanjati na umjetnu inteligenciju, a Googleov Gemini je prvi u redu
sport
Susjedi otkrili: "Hrvatska želi prijateljsku utakmicu s nama prije Svjetskog prvenstva"
Bilo bi lijepo
Susjedi otkrili: "Hrvatska želi prijateljsku utakmicu s nama prije Svjetskog prvenstva"
Transferi: Šahtar želi Šimuna Hrgovića iz Hajduka!
Bit će to lijepa odšteta
Na pomolu milijunski transfer Hajduka: Cijeli posao dogovaraju Darijo Srna i Andy Bara!
VIDEO Užas slavne skijašice, ušla je u cilj, a onda doživjela brutalan pad
uh, neugodno
VIDEO Užas slavne skijašice, ušla je u cilj, a onda doživjela brutalan pad
tv
MasterChef: Ante Vukadin vraća se u MasterChef - za kandidate je pripremio poseban zadatak!
PLATINASTA KARTICA
Ante Vukadin vraća se u MasterChef - za kandidate je pripremio poseban zadatak!
U dobru i zlu: Stjerala ga je u kut – hoće li joj reći istinu?
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Stjerala ga je u kut – hoće li joj reći istinu?
MasterChef: Sirova janjetina za TOP 7! Otto baš i nije dobro započeo novi tjedan
NEUGODNO
Sirova janjetina za TOP 7! Otto baš i nije dobro započeo novi tjedan
putovanja
Bez "kemije", rafiniranog šećera i brašna: Zagrebačka adresa na koju se ide po zdrave kolače i grickalice za blagdane
Domaće i slasno
Bez "kemije", rafiniranog šećera i brašna: Zagrebačka adresa na koju se ide po zdrave kolače i grickalice za blagdane
Najjeftinija europska skijališta 2026.
Povoljnije od Bugarske
685 eura za sedam dana skijanja: Ovo je “najjeftinije” europsko skijalište za 2026. godinu
Tjedni jelovnik brza jela od 15.12. do 21.12. 2025.
Tjedni jelovnik
Fino, brzo i bez puno kompliciranja: 7 jela za svaki dan ovoga tjedna idealnih za zimu
novac
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
30 hrvatskih tvrtki upitali smo kolike božićnice isplaćuju. Neke daju i 13. plaću
šaroliki iznosi
30 hrvatskih tvrtki upitali smo kolike božićnice isplaćuju. Neke daju i 13. plaću
Slovenac hakirao ruter i putem YouTubea dobio gotovo milijun eura
uspjeh iz susjedstva
Slovenac hakirao ruter i putem YouTubea dobio gotovo milijun eura
lifestyle
Naknada za tjelesno oštećenje zbog bolesti: Tko ima pravo na nju?
Sve što trebate znati
Naknada za tjelesno oštećenje zbog bolesti: Tko ima pravo na nju?
Recept za lješnjak gnijezda
Lješnjak gnijezda
Baš ih volimo, a vi? Ovo je jedan od najjednostavnijih recepata za blagdanske kolačiće
Recept za limunčiće
Prefini
Ovog Božića svi rade limunčiće, evo provjereni recept
sve
Naknada za tjelesno oštećenje zbog bolesti: Tko ima pravo na nju?
Sve što trebate znati
Naknada za tjelesno oštećenje zbog bolesti: Tko ima pravo na nju?
Recept za lješnjak gnijezda
Lješnjak gnijezda
Baš ih volimo, a vi? Ovo je jedan od najjednostavnijih recepata za blagdanske kolačiće
Recept za limunčiće
Prefini
Ovog Božića svi rade limunčiće, evo provjereni recept
Losos je sjajan prirodni izvor vitamina D
Budite oprezni

3 vrste hrane koju treba jesti zimi, a pogotovo ako ne vidite često sunca

Jedna porcija lososa zadovoljava čak 80 posto dnevnih potreba za vitaminom D, pa je ovu namirnicu poželjno uvrstiti na tjedni jelovnik. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Želiš li prvi saznati
za povoljne aviokarte

Pripremi putovnicu
i prijavi se na naš newsletter
jer uskoro polijećemo ;)

Please don't insert text in the box below!
close