• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #Masterchef Akademija

Tomislav Marković: Recept za sotirane gljive u štrudlicama i majonezu od češnjaka bez jaja, napravljenu u svega nekoliko sekundi

Nekoć natjecatelj Masterchefa, Tomislav Marković pokazao nam je kako pravilno sotirati gljive, ali i napraviti majonezu od češnjaka bez jaja koju je naučio u eliminacijskom izazovu, sve to na receptu sa štrudlicama koje odlično pašu uz pivo.
Punkufer avatar placeholder
Nova Studio 25.10.2023 11:11 komentari
viber Created with Sketch.

Galerija Tomislav Marković: Štrudlice s gljivama i s kiselim zeljem i kobasicom - 6 8 Tomislav Marković: Štrudlice s gljivama i s kiselim zeljem i kobasicom - 11 8 Tomislav Marković: Štrudlice s gljivama i s kiselim zeljem i kobasicom - 10 8 Tomislav Marković: Štrudlice s gljivama i s kiselim zeljem i kobasicom - 9 8

U trendu Pileći paprikaš Tjedni jelovnik Zasitna su, fina i rade se bez puno muke: Sedam predobrih jela za svaki dan ovog tjedna Park Papuk - 5 Ogromna zabava! Odlična ideja za izlet: Otvoreno najveće dječje igralište u Hrvatskoj Od mora do stola: Doživite istarsku gastronomiju kroz autentične radionice u Rovinju Pokrovitelj Mastercard Od mora do stola: Doživite istarsku gastronomiju kroz autentične radionice u Rovinju

Tomislav Marković u pretprošlom je Masterchefu naučio mnoge tehnike, a za neke koje je svakodnevno koristio u svojoj kuhinji naučio je kako se pravilno izvode i zovu. Jedna od njih je i sotiranje, priprema namirnica, obično povrća, na jako ugrijanoj tavi s vrlo malo masnoće, odnosno maslaca. Kod sotiranja je bitno da maslac ne zagori, a sotira se vrlo brzo pomicanjem tave naprijed, nazad. Time namirnice poskakuju na tavi, zbog čega je i ova tehnika i dobila ime jer na francuskom sauter [sote] znači skakati.

Ovu tehniku Tomislav nam je pokazao na gljivama te kiselom zelju, krumpiru i kobasicama, dvama punjenjima za štrudlice koje je poslužio uz majonezu koju je u Masterchefu, kako kaže, naučio na teži način.

Tomislav Marković: Štrudlice s gljivama i s kiselim zeljem i kobasicom - 5 Tomislav Marković: Štrudlice s gljivama i s kiselim zeljem i kobasicom - 5 (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)

Brzu i laganu majonezu chefa Hrvoja Zirojevića, na bazi mlijeka i bez jaja, naučio je u eliminacijskom izazovu, a kako ju stvarno možete napraviti u svega nekoliko sekundi pokazao nam je i u videu. Koristite li trajno mlijeko, ova majoneza u hladnjaku će trajati i do pet dana.

Kombinaciju štrudlica, šarene salate i majoneze od češnjaka Tomislav je poslužio na Masterchef način, ali i "za ekipu" i, naravno, uz bezalkoholno pivo Heineken 0.0. - izvrsno osvježenje u bilo koje doba dana s društvom ili sami, a zvuk otvaranja je, kaže Tomislav, isti. Niže donosimo u cijelosti Tomislavov recept i preporuku za serviranje.

Tomislav Marković: Štrudlice s gljivama i s kiselim zeljem i kobasicom - 6 Tomislav Marković: Štrudlice s gljivama i s kiselim zeljem i kobasicom - 6 (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)

RECEPT – Štrudlice sa sotiranim gljivama i kobasicama i zeljem sa šarenom salatom i majonezom od češnjaka

Sastojci za štrudle od gljiva:

  • 500 g gljiva
  • 50 g prosa
  • 1 veći ljubičasti luk
  • 3 grančice timijana
  • papar po ukusu
  • sol po ukusu
  • lisnate kore ili jufke

Priprema:

  1. Stapke gljiva popržite na malo masnoće, posolite, dodajte sjeckani luk i timijan. Na kraju popaprite po želji.
  2. Stavite u blender, dodajte maslinova ulja i malo vode te izblendajte u kompaktnu masu.
  3. Nasjeckajte šampinjone na kockice, dehidrirajte na tavi te sotirajte pa dodajte nasjeckani luk i češnjak, timijan, sol i papar po ukusu.
  4. Proso skuhajte po uputama s ambalaže. Možete koristiti i neke druge lokalne žitarice, kao što su heljda i ječam.
  5. Sve izblendajte i sotirane sastojke ukomponirajte s prosom.
  6. Pustite da se ohladi pa rolajte u jednu koru koju ste preklopili na pola i oblikovali u trokut. Pogledajte kako u videu.
  7. Štrudlice pecite na tavi na malo ulja. Poslužite uz miješanu salatu i majonezu od češnjaka te osvježavajuće bezalkoholno pivo Heineken 0.0.

Tomislav Marković: Štrudlice s gljivama i s kiselim zeljem i kobasicom - 7 Tomislav Marković: Štrudlice s gljivama i s kiselim zeljem i kobasicom - 7 (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)

Sastojci za štrudlu od kobasice i zelja:

  • 1 par kobasica
  • 2 krumpira srednje veličine
  • 500 g kiselog zelja
  • 1 veći ljubičasti luk
  • sol po ukusu
  • papar po ukusu

Priprema:

  1. Narežite kobasicu na kockice, popržite te odvojite u posudu.
  2. Krumpir narežite na kockice i popržite na masnoći koju je pustila kobasica. Po završetku odvojite u posudu.
  3. Zelje s lukom prodinstajte na masnoći na kojoj su se pirjali krumpiri.
  4. Podlijte s vodom ili temeljcem ako ga imate. Posolite i popaprite ovisno o ukusu.
  5. Sve sastojke pomiješajte i ostavite da se ohlade. Tomislav Marković: Štrudlice s gljivama i s kiselim zeljem i kobasicom - 1 Tomislav Marković: Štrudlice s gljivama i s kiselim zeljem i kobasicom - 1 (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)
  6. Omjere slažite kako vam odgovara, ako volite kupus - stavite ga više, bitno je dobiti kompaktnu masu.
  7. Ohlađenu smjesu rolajte u jednu koru koju ste preklopili na pola i oblikovali u trokut. Pogledajte kako u videu.
  8. Štrudlice pecite na tavi na malo ulja do zlatne boje. Poslužite uz miješanu salatu i majonezu od češnjaka te osvježavajuće bezalkoholno pivo Heineken 0.0.

Tomislav Marković: Štrudlice s gljivama i s kiselim zeljem i kobasicom - 4 Tomislav Marković: Štrudlice s gljivama i s kiselim zeljem i kobasicom - 4 (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)
Sastojci za majonezu:

  • 1 dcl mlijeka
  • 3 dcl suncokretova ulja
  • 1 češanj češnjaka
  • čajna žličica soli

Priprema:

  1. U duguljastu posudu stavite nasjeckani češnjak, ulijte hladno ulje i hladno mlijeko te posolite po ukusu.
  2. Štapni mikser spustiti na dno posude, u tri do četiri trzaja gore dolje napravite majonezu.

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Heineken po najvišim profesionalnim standardima.

 

  • #Masterchef Akademija
  • #Tomislav Marković
  • #štrudla
  • #gljive
  • #Kiselo Zelje
  • #heineken
  • #Heineken 0.0
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Kućica od 24 kvadrata za odmor na Murteru, Airbnb
60 eura za noć
Par koraka od mora: Kućica od 24 kvadrata na Murteru za divan odmor
Skriveni restoran u obiteljskoj kući: Ispunjeni san bivšeg natjecatelja MasterChefa u kojem ćete poželjeti ostati satima
Škafetin
Skriveni restoran u obiteljskoj kući: Ispunjeni san bivšeg natjecatelja MasterChefa u kojem ćete poželjeti ostati satima
Uključite se i budite promjena koju trebate: Hrvatska postaje središte sportskih zbivanja
Europski tjedan sporta
Uključite se i budite promjena koju trebate: Hrvatska postaje središte sportskih zbivanja
Kviz općeg znanja: 15 pitanja za mentalni fitness
Za razgibavanje
Kviz općeg znanja: 15 pitanja za mentalni fitness
Top 5 razloga zašto posjetiti Hrvatsko zagorje ove jeseni
Bajkovito
Top 5 razloga zašto posjetiti Hrvatsko zagorje ove jeseni
Popečci od brokule i sira recept
Iz pećnice
Bolje od pohanih tikvica? Ovi povrtni popečci s brokulom i sirom su fantastični
Tjedni jelovnik fina i brza jela 15. 9. do 21. 9. 2025.
Tjedni jelovnik
Zasitna su, fina i rade se bez puno muke: Sedam predobrih jela za svaki dan ovog tjedna
Najveće dječje igralište u Hrvatskoj
Ogromna zabava!
Odlična ideja za izlet: Otvoreno najveće dječje igralište u Hrvatskoj
Kulinarski grijeh ili ipak ne? Treba li prati gljive prije kuhanja?
Odaberite stranu
Kulinarski grijeh ili ipak ne? Treba li prati gljive prije kuhanja?
Sjajan ručak ili večera: Gusto varivo od mljevenog mesa i graška koje se jede u Turskoj
Jednostavan recept
Sjajan ručak ili večera: Gusto varivo od mljevenog mesa i graška koje se jede u Turskoj
Jedina konkurencija gulašu: Kako napraviti savršeni pileći paprikaš?
Bez kompliciranja
Jedina konkurencija gulašu: Kako napraviti savršeni pileći paprikaš?
Indijanska banana u Hrvatskoj
Ljekovito blago
U lišću ovoga voća nalazi se tvar koja ubija stanice raka, raste i u Hrvatskoj, a kilogram plodova košta oko 10 eura

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Poljska i dalje u stanju visoke pripravnosti: Otkrili tko je poslao dron iznad vladine zgrade
Dovršena istraga
Otkriveno tko je upravljao dronom u Poljskoj: Krivac ipak nije Bjelorus
Zelenski u ekskluzivnom intervjuu otkrio loše vijesti: "Istina je, počinje najesen"
za Sky News
Zelenski u ekskluzivnom intervjuu otkrio loše vijesti: "Istina je, počinje najesen"
Profesor i poduzetnik žali se da nema kadrova u privatnom sektoru zbog visokih plaća u javnom
KRITIKE VLADINIH MJERA
Poduzetnik o inflaciji: "Cijena sata rada keramičara veća je od one sveučilišnog profesora ili liječnika"
show
Pogledajte neugodan trenutak između Kate Middleton, kraljice Camille i Melanije Trump
video je viralan
Neugodnjak! Pogledajte čudan trenutak razgovora Camille i Melanije o kojem svi pričaju
Tko je sin Željka Krušlina Kruške, Filip Krušlin?
jeste li znali?
Tko je šarmantni sin Željka Krušlina Kruške? Naš je hvaljeni sportaš, a poznat je i izvan Hrvatske
Kralj Charles prvi je britanski monarh na rimokatoličkom sprovodu u 400 godina
''Ovo je velik korak...''
Povijesni trenutak na tužnom ispraćaju! Kralj Charles prekršio stoljetnu tradiciju
zdravlje
Ovo je najbolji kruh za mršavljenje prema nutricionistima!
Ne morate ga se odreći!
Ovo je najbolji kruh za mršavljenje prema nutricionistima!
5 dodataka prehrani koji mogu naštetiti vašoj jetri
Oprez!
5 dodataka prehrani koji mogu naštetiti vašoj jetri
Previše ovog vitamina može povećati rizik od raka!
Važna informacija
Previše ovog vitamina može povećati rizik od raka!
zabava
Ovaj kviz otkriva tko je pravi znalac, a tko smo pogađa odgovore
Pokažite što znate!
Ovaj kviz otkriva tko je pravi znalac, a tko smo pogađa odgovore
Samo u Dalmaciji! Scena ispred trgovine oduševila društven mreže
Zanimljivo
Samo u Dalmaciji! Scena ispred trgovine oduševila društvene mreže
Ono što su stranci ostavili u zagrebačkom tramvaju oduševilo društvene mreže! To je poštenje
Svaka čast
Ono što su stranci ostavili u zagrebačkom tramvaju oduševilo društvene mreže! To je poštenje
tech
Fascinantna sposobnost 17-godišnjakinje oduševila znanstvenike: Takvih je ljudi tek stotinjak na svijetu
Neki bi joj zavidjeli
U strahu da ne ispadne čudna samo je obitelji priznala što može. Znanstvenici oduševljeni: "Takvih ima samo 100"
Telefoni se "pretvorili u cigle": Korisnici iPhonea bijesni nakon nadogradnje na novi softver
Razočaranje
Telefoni se "pretvorili u cigle": Korisnici iPhonea bijesni nakon nadogradnje na novi softver
Ako imate ove modele telefona, možda je vrijeme da ih zamijenite i kupite nove
Vrijeme radi svoje…
Ako imate ove modele telefona, možda je vrijeme da ih zamijenite i kupite nove
sport
UFC neugodno iznenadio Antu Deliju! Kako je ovakvo što uopće moguće?
TJEDAN NAKON POBJEDE
UFC neugodno iznenadio Antu Deliju! Kako je ovakvo što uopće moguće?
Gordon Schildenfeld nije više trener Vukovara
Već treća smjena
Pala još jedna trenerska glava u SHNL-u: Ostvario povijesni plasman, ali...
Procurile nove informacije o ozljedi Josipa Stanišića na utakmici Bayerna i Chelseaja
Nije izgledalo dobro
Vatreni progovorio o ozljedi koljena, u prolazu izgovorio samo četiri riječi
tv
MasterChef: Hrabro i otkačeno - ovim se jelom definitivno nitko nikada nije predstavio žiriju MasterChefa!
ZANIMLJIV ODABIR!
Hrabro i otkačeno - ovim se jelom definitivno nitko nikada nije predstavio žiriju MasterChefa!
U dobru i zlu: Sada će cijela obitelj biti pod pritiskom - zašto je to napravila?
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Sada će cijela obitelj biti pod pritiskom - zašto je to napravila?
Skrivena sudbina: Donio joj je dobre vijesti, ali može li vratiti njezino povjerenje?
SKRIVENA SUDBINA
Skrivena sudbina: Donio joj je dobre vijesti, ali može li vratiti njezino povjerenje?
putovanja
Najveće dječje igralište u Hrvatskoj
Ogromna zabava!
Odlična ideja za izlet: Otvoreno najveće dječje igralište u Hrvatskoj
Tjedni jelovnik fina i brza jela 15. 9. do 21. 9. 2025.
Tjedni jelovnik
Zasitna su, fina i rade se bez puno muke: Sedam predobrih jela za svaki dan ovog tjedna
Skriveni restoran u obiteljskoj kući: Ispunjeni san bivšeg natjecatelja MasterChefa u kojem ćete poželjeti ostati satima
Škafetin
Skriveni restoran u obiteljskoj kući: Ispunjeni san bivšeg natjecatelja MasterChefa u kojem ćete poželjeti ostati satima
novac
Zagreb izbacio Kineze s natječaja - autobusi su im bili nekoliko milijuna jeftiniji, ali nisu imali HD monitore
Zagreb izbacio Kineze s natječaja - autobusi su im bili nekoliko milijuna jeftiniji, ali nisu imali HD monitore
Jedna stvar koštala je Europu ovo ljeto najmanje 43 milijarde eura, Hrvatska u dobroj poziciji
Bit će još gore!
Jedna stvar koštala je Europu ovo ljeto najmanje 43 milijarde eura, Hrvatska u dobroj poziciji
Jedan od najluksuznijih hrvatskih hotela sad gradi vile i ekskluzivni klub za članove
Samo za imućne
Jedan od najluksuznijih hrvatskih hotela sad gradi vile i ekskluzivni klub za članove
lifestyle
Zagreb špica: Majica sa simpatičnim natpisom u street style izdanju
BAŠ SIMPATIČNO
"Draga mama"... Majica s porukom nasmijala je žene u centru Zagreba
Lejla Filipović u satenskoj suknji i bijelim tenisicama
TAKO JE KAKO JE
Lejla Filipović: Suknja u kojoj svaka žena izgleda elegantno, čak i kada je upari s tenisicama
Ovo je najbolji kruh za mršavljenje prema nutricionistima!
Ne morate ga se odreći!
Ovo je najbolji kruh za mršavljenje prema nutricionistima!
sve
Pogledajte neugodan trenutak između Kate Middleton, kraljice Camille i Melanije Trump
video je viralan
Neugodnjak! Pogledajte čudan trenutak razgovora Camille i Melanije o kojem svi pričaju
Tko je sin Željka Krušlina Kruške, Filip Krušlin?
jeste li znali?
Tko je šarmantni sin Željka Krušlina Kruške? Naš je hvaljeni sportaš, a poznat je i izvan Hrvatske
Zagreb špica: Majica sa simpatičnim natpisom u street style izdanju
BAŠ SIMPATIČNO
"Draga mama"... Majica s porukom nasmijala je žene u centru Zagreba
Šumske gljive
Odaberite stranu

Kulinarski grijeh ili ipak ne? Treba li prati gljive prije kuhanja?

Odgovor ovisi o prije svega o vrsti gljiva, njihovom podrijetlu i načinu na koji ćete ih pripremati. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Pun ti je kufer
uvijek istih priča i tema?

Prijavi se na naš
newsletter
i vidjet ćeš
da ćemo kliknuti ;)

Please don't insert text in the box below!
close