Galerija
  
    
                    
        
          
          
          
          
          
Tomislav Marković u pretprošlom je Masterchefu naučio mnoge tehnike, a za neke koje je svakodnevno koristio u svojoj kuhinji naučio je kako se pravilno izvode i zovu. Jedna od njih je i sotiranje, priprema namirnica, obično povrća, na jako ugrijanoj tavi s vrlo malo masnoće, odnosno maslaca. Kod sotiranja je bitno da maslac ne zagori, a sotira se vrlo brzo pomicanjem tave naprijed, nazad. Time namirnice poskakuju na tavi, zbog čega je i ova tehnika i dobila ime jer na francuskom sauter [sote] znači skakati. 
Ovu tehniku Tomislav nam je pokazao na gljivama te kiselom zelju, krumpiru i kobasicama, dvama punjenjima za štrudlice koje je poslužio uz majonezu koju je u Masterchefu, kako kaže, naučio na teži način.
    
       
        
Brzu i laganu majonezu chefa Hrvoja Zirojevića, na bazi mlijeka i bez jaja, naučio je u eliminacijskom izazovu, a kako ju stvarno možete napraviti u svega nekoliko sekundi pokazao nam je i u videu. Koristite li trajno mlijeko, ova majoneza u hladnjaku će trajati i do pet dana.
Kombinaciju štrudlica, šarene salate i majoneze od češnjaka Tomislav je poslužio na Masterchef način, ali i "za ekipu" i, naravno, uz bezalkoholno pivo Heineken 0.0. - izvrsno osvježenje u bilo koje doba dana s društvom ili sami, a zvuk otvaranja je, kaže Tomislav, isti. Niže donosimo u cijelosti Tomislavov recept i preporuku za serviranje.
    
       
        
RECEPT – Štrudlice sa sotiranim gljivama i kobasicama i zeljem sa šarenom salatom i majonezom od češnjaka
Sastojci za štrudle od gljiva:
- 500 g gljiva
 - 50 g prosa
 - 1 veći ljubičasti luk
 - 3 grančice timijana
 - papar po ukusu
 - sol po ukusu
 - lisnate kore ili jufke
 
Priprema:
- Stapke gljiva popržite na malo masnoće, posolite, dodajte sjeckani luk i timijan. Na kraju popaprite po želji.
 - Stavite u blender, dodajte maslinova ulja i malo vode te izblendajte u kompaktnu masu.
 - Nasjeckajte šampinjone na kockice, dehidrirajte na tavi te sotirajte pa dodajte nasjeckani luk i češnjak, timijan, sol i papar po ukusu.
 - Proso skuhajte po uputama s ambalaže. Možete koristiti i neke druge lokalne žitarice, kao što su heljda i ječam.
 - Sve izblendajte i sotirane sastojke ukomponirajte s prosom.
 - Pustite da se ohladi pa rolajte u jednu koru koju ste preklopili na pola i oblikovali u trokut. Pogledajte kako u videu.
 - Štrudlice pecite na tavi na malo ulja. Poslužite uz miješanu salatu i majonezu od češnjaka te osvježavajuće bezalkoholno pivo Heineken 0.0.
 
    
       
        
Sastojci za štrudlu od kobasice i zelja:
- 1 par kobasica
 - 2 krumpira srednje veličine
 - 500 g kiselog zelja
 - 1 veći ljubičasti luk
 - sol po ukusu
 - papar po ukusu
 
Priprema:
- Narežite kobasicu na kockice, popržite te odvojite u posudu.
 - Krumpir narežite na kockice i popržite na masnoći koju je pustila kobasica. Po završetku odvojite u posudu.
 - Zelje s lukom prodinstajte na masnoći na kojoj su se pirjali krumpiri.
 - Podlijte s vodom ili temeljcem ako ga imate. Posolite i popaprite ovisno o ukusu.
 - Sve sastojke pomiješajte i ostavite da se ohlade.
    
       
 Tomislav Marković: Štrudlice s gljivama i s kiselim zeljem i kobasicom - 1 (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)
         - Omjere slažite kako vam odgovara, ako volite kupus - stavite ga više, bitno je dobiti kompaktnu masu.
 - Ohlađenu smjesu rolajte u jednu koru koju ste preklopili na pola i oblikovali u trokut. Pogledajte kako u videu.
 - Štrudlice pecite na tavi na malo ulja do zlatne boje. Poslužite uz miješanu salatu i majonezu od češnjaka te osvježavajuće bezalkoholno pivo Heineken 0.0.
 
    
       
        
Sastojci za majonezu:
- 1 dcl mlijeka
 - 3 dcl suncokretova ulja
 - 1 češanj češnjaka
 - čajna žličica soli
 
Priprema:
- U duguljastu posudu stavite nasjeckani češnjak, ulijte hladno ulje i hladno mlijeko te posolite po ukusu.
 - Štapni mikser spustiti na dno posude, u tri do četiri trzaja gore dolje napravite majonezu.
 
Sadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Heineken po najvišim profesionalnim standardima. 
              
              
              
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            