Tomislav Marković u pretprošlom je Masterchefu naučio mnoge tehnike, a za neke koje je svakodnevno koristio u svojoj kuhinji naučio je kako se pravilno izvode i zovu. Jedna od njih je i sotiranje, priprema namirnica, obično povrća, na jako ugrijanoj tavi s vrlo malo masnoće, odnosno maslaca. Kod sotiranja je bitno da maslac ne zagori, a sotira se vrlo brzo pomicanjem tave naprijed, nazad. Time namirnice poskakuju na tavi, zbog čega je i ova tehnika i dobila ime jer na francuskom sauter [sote] znači skakati.
Ovu tehniku Tomislav nam je pokazao na gljivama te kiselom zelju, krumpiru i kobasicama, dvama punjenjima za štrudlice koje je poslužio uz majonezu koju je u Masterchefu, kako kaže, naučio na teži način.
Tomislav Marković: Štrudlice s gljivama i s kiselim zeljem i kobasicom - 5 (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)
Brzu i laganu majonezu chefa Hrvoja Zirojevića, na bazi mlijeka i bez jaja, naučio je u eliminacijskom izazovu, a kako ju stvarno možete napraviti u svega nekoliko sekundi pokazao nam je i u videu. Koristite li trajno mlijeko, ova majoneza u hladnjaku će trajati i do pet dana.
Kombinaciju štrudlica, šarene salate i majoneze od češnjaka Tomislav je poslužio na Masterchef način, ali i "za ekipu" i, naravno, uz bezalkoholno pivo Heineken 0.0. - izvrsno osvježenje u bilo koje doba dana s društvom ili sami, a zvuk otvaranja je, kaže Tomislav, isti. Niže donosimo u cijelosti Tomislavov recept i preporuku za serviranje.
Tomislav Marković: Štrudlice s gljivama i s kiselim zeljem i kobasicom - 6 (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)
RECEPT – Štrudlice sa sotiranim gljivama i kobasicama i zeljem sa šarenom salatom i majonezom od češnjaka
Sastojci za štrudle od gljiva:
- 500 g gljiva
- 50 g prosa
- 1 veći ljubičasti luk
- 3 grančice timijana
- papar po ukusu
- sol po ukusu
- lisnate kore ili jufke
Priprema:
- Stapke gljiva popržite na malo masnoće, posolite, dodajte sjeckani luk i timijan. Na kraju popaprite po želji.
- Stavite u blender, dodajte maslinova ulja i malo vode te izblendajte u kompaktnu masu.
- Nasjeckajte šampinjone na kockice, dehidrirajte na tavi te sotirajte pa dodajte nasjeckani luk i češnjak, timijan, sol i papar po ukusu.
- Proso skuhajte po uputama s ambalaže. Možete koristiti i neke druge lokalne žitarice, kao što su heljda i ječam.
- Sve izblendajte i sotirane sastojke ukomponirajte s prosom.
- Pustite da se ohladi pa rolajte u jednu koru koju ste preklopili na pola i oblikovali u trokut. Pogledajte kako u videu.
- Štrudlice pecite na tavi na malo ulja. Poslužite uz miješanu salatu i majonezu od češnjaka te osvježavajuće bezalkoholno pivo Heineken 0.0.
Tomislav Marković: Štrudlice s gljivama i s kiselim zeljem i kobasicom - 7
(Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)
Sastojci za štrudlu od kobasice i zelja:
- 1 par kobasica
- 2 krumpira srednje veličine
- 500 g kiselog zelja
- 1 veći ljubičasti luk
- sol po ukusu
- papar po ukusu
Priprema:
- Narežite kobasicu na kockice, popržite te odvojite u posudu.
- Krumpir narežite na kockice i popržite na masnoći koju je pustila kobasica. Po završetku odvojite u posudu.
- Zelje s lukom prodinstajte na masnoći na kojoj su se pirjali krumpiri.
- Podlijte s vodom ili temeljcem ako ga imate. Posolite i popaprite ovisno o ukusu.
- Sve sastojke pomiješajte i ostavite da se ohlade. Tomislav Marković: Štrudlice s gljivama i s kiselim zeljem i kobasicom - 1 (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)
- Omjere slažite kako vam odgovara, ako volite kupus - stavite ga više, bitno je dobiti kompaktnu masu.
- Ohlađenu smjesu rolajte u jednu koru koju ste preklopili na pola i oblikovali u trokut. Pogledajte kako u videu.
- Štrudlice pecite na tavi na malo ulja do zlatne boje. Poslužite uz miješanu salatu i majonezu od češnjaka te osvježavajuće bezalkoholno pivo Heineken 0.0.
Tomislav Marković: Štrudlice s gljivama i s kiselim zeljem i kobasicom - 4
(Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)
Sastojci za majonezu:
- 1 dcl mlijeka
- 3 dcl suncokretova ulja
- 1 češanj češnjaka
- čajna žličica soli
Priprema:
- U duguljastu posudu stavite nasjeckani češnjak, ulijte hladno ulje i hladno mlijeko te posolite po ukusu.
- Štapni mikser spustiti na dno posude, u tri do četiri trzaja gore dolje napravite majonezu.
Sadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Heineken po najvišim profesionalnim standardima.