Ako mesu želite podariti dodatnu sočnost i dubinu okusa, marinirajte je u kombinaciji finih ulja, začinskih pasta i mješavina. Ovim savjetom često se koriste Indijci čija je kuhinja poznata po neodoljivoj ravnoteži slatkog, slanog, kiselog i ljutog.
Papaja je prirodni omekšivač mesa, pa ne čudi što se pasta od ovog tropskog voća često koristi u marinadama u indijskoj kuhinji te sljubljuje s pikantnim čilijem, đumbirom, češnjakom i drugim začinima.
Donosimo vam recept za sočne janjeće kotlete u finoj marinadi. Imajte na umu da ovaj recept možete napraviti samo ako uspijete nabaviti sve navedene sastojke. Ono što se nađete u specijaliziranim trgovinama azijske kuhinje, možete pronaći na internetu.
Sastojci za janjeće kotlete u marinadi:
- 8 janjećih kotleta
- 4 žlice ulja od čilija
- 2 žlice ulja od gorušice
- 2 žlice paste od crvenog čilija
- 2 žlice paste od papaje
- 1 žlica grčkog jogurta
- 1 žlica indijskog začina deggi mirch
- 1 žlica začinske mješavine chaat masala
- ½ žlice začinske mješavine garam masala
- ½ žlice paste od đumbira
- ½ žlice paste od češnjaka
- zdrobljena zrna crnog papra
- svježi listići korijandera za posluživanje
Priprema:
- Pomiješajte zajedno čili pastu, pastu od papaje, češnjaka i đumbira te jogurta. Zdrobite zrna crnog papra i dodajte smjesi zajedno s uljima i začinskim mješavinama. Premažite marinadom meso i stavite u hladnjak na šest do osam sati
- Zagrijte pećnicu na 220 Celzijevih stupnjeva.
- Na dobro zagrijanoj tavi prepržite marinirane janjeće kotlete oko 30 sekundi sa svake strane dok se lagano ne zapeku.
- Stavite ih potom na lim za pečenje te termički obrađujte u pećnici ovisno o veličini janjećih kotleta oko 8 do 10 minuta ako želite da budu srednje pečeni ili 14 do 18 minuta ako želite da budu dobro pečeni.
- Poslužite ih sa svježim listićima korijandera i prilogom po želji. Dobar tek!