Posjetite li Švicarsku, obavezno morate probati rösti, jedno od nacionalnih jela kojim se posebno ponose i koje se može jesti u svako doba dana kao prilog uz gotovo sve. Švicarci ga, uz voćne kompote i razne voćne namaze, jedu i kao desert, a nije im strano ni uživati u röstiju za doručak, posebno ako ga premažu tankim slojem maslaca.  

Švicarski rösti - 24 Švicarski rösti - 24 (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

Za prilog kojim se rado hvale tepajući mu da je njihova posebna verzija palačinki, kako kažu neki švicarski chefovi, postoji tajni sastojak zbog kojeg nigdje u svijetu rösti ne može biti napravljen onako kako ga rade pravi Švicarci. Jelo koje su popularizirali pastiri, koji su živjeli prilično skromno i hranili se onime što su imali, danas je nacionalno blago koje su u svoju gastronomiju preuzele i druge zemlje svijeta, koje kažu kako u pripremi ovog jela možete pogriješiti jedino ako ne eksperimentirate. 

Inspirirani Lidlovim tjednom okusa Alpa, odlučili smo napraviti tradicionalni švicarski rösti bez puno eksperimentiranja i uz igru na sigurno - običan umak od kiselog vrhnja i malo peršina, koji će upotpuniti sočnost tih hrskavih medaljončića.

Švicarski rösti - 18 Švicarski rösti - 18 (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

RECEPT - ŠVICARSKI RÖSTI

SASTOJCI:

  • 5 srednjih krumpira
  • luk 
  • 5 žličica soli
  • žličica papra
  • svežanj peršina 

PRIPREMA: 

1. Operite krumpir i pripremite posudu u kojoj će se kuhati s ljuskom. Kad voda proključa, dodajte u nju krumpir, posolite s tri žličice soli i pustite da ključa 10 minuta. 

2. Nakon što je krumpir kuhan, ogulite ga i pričekajte da se malo ohladi pa ga na krupno naribajte na ribežu. 

Švicarski rösti - 23 Švicarski rösti - 23 (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

3. Naribanom krumpiru dodajte nasjeckani luk, dvije žličice soli i žličicu papra pa sve dobro sjedinite rukom ili kuhačom. 

4. Navlažite ruke kako biste lakše oblikovali plosnate popečke.

Švicarski rösti - 4 Švicarski rösti - 4 (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

5. Zagrijte tavu s uljem i pecite popečke dok ne poprime zlatnu boju. Poslužite rösti s kiselim vrhnjem kao umakom i posipajte nasjeckanim peršinom. Uživajte! 

Švicarski rösti - 3 Švicarski rösti - 3 (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

Ukusan i sočan rösti jelo je koje se uz malo mašte može jesti na bezbroj načina i gotovo uvijek postoji kombinacija umaka ili preljeva s kojom biste ga mogli isprobati. Istražite Lidlov asortiman u tjednu okusa Alpa koji traje od 13. do 19. veljače i poigrajte se namirnicama koje vas očekuju u bogatoj ponudi. U slanoj varijanti rösti možete poslužiti kao prilog uz svinjsku koljenicu ili mini koljenice iz Alpen ponude te se nakon ukusnoga glavnog jela zasladiti tartom od ribanog tijesta, germknedlama ili savijačom od jabuka. Istražite Lidlovu Alpen ponudu, koja vas vodi na istraživanje okusa i mirisa Švicarske nepcem iz prve ruke.  

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Lidl po najvišim profesionalnim standardima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju