Ledenjačko jezero Oeschinen ili Oeschinensee oduzima dah svojom ljepotom. Smjestilo se u Bernskim Alpama na nadmorskoj visini od 1575 metara i okružuju ga zasniježeni triipoltisućnjaci Blüemlisalphorn, Oeschinenhorn i Doldenhorn i mnogi drugi, nešto niži vrhovi. Jezero duboko 56 metara ovisno o suncu, dobu dana i položaju promatrača, mijenja boju i pokriva gotovo sve nijanse zelene, plave i tirkizne… I prava je zvijezda Instagrama.

I ljeti i zimi

Oeschinensee je udaljeno četiri kilometra od gradića Kanderstega, dražesnoga malog skijališta koje je zimi krcato posjetiteljima. Do njega možete stići iz Züricha automobilom za otprilike dva sata ili vlakom za dva i pol. Ovdje ostavljate vozilo i nastavljate dalje žičarom. Od gornje stanice žičare jezero je udaljeno dva kilometra, a već nakon nekoliko minuta lagane šetnje otvorit će vam se spektakularan pogled.

Do Oeschinenseea možete doći čitave godine, žičara je zatvorena samo nekoliko tjedana početkom proljeća. Zimi ne vozi turistički autobus, ali možete kilometrima pješačiti na krpljama, klizati na jezeru kada se potpuno zaledi (sada još nije) ili okušati se u pecanju kroz rupu u ledu.

Ljeto u Alpama nudi puno više mogućnosti za aktivnosti na otvorenom, pa je Oeschinensee možda najbolje posjetiti početkom ljeta. Planinari, izletnici i kajakaši tada koriste svaki trenutak u tom nestvarno lijepom okruženju. Većinom su to dnevni turisti koji dolaze iz Kanderstega ili okolnih mjesta jer uz Oeschinen postoje samo dva planinska hotela (njem. Berghotel), a kampiranje nije dopušteno.

Raj za hodače

Područje Oeschinenseea nudi brojne uređene pješačke staze različitih stupnjeva zahtjevnosti. Staza uz jezero duga je osam i pol kilometara i jedna je od najpopularnijih šetnica u regiji. Lako se dođe i do brojnih vidikovaca i visokoga slapa Oberbärglibach Wasserfall. Popularna je i pješačka staza Gemmi Pass kroz slikoviti kraj između Kanderstega i Leukerbada. Za ozbiljnije planinare tu je izazovna staza kroz planine Hohtürli Pass, koja vodi do Griesalpa.

Oeschinen ima nekoliko restorana koji posjetiteljima nude i jednostavne zalogaje s nogu i tradicionalnu švicarsku kuhinju, ali možda ćete najviše pamtiti piknik uz jezero na nekom od za to uređenih mjesta. Tamo možete objedovati "iz ruksaka" ili donijeti već spremljenu košaru za piknik kakve nudi restoran Bergstübli.

Bez obzira na godišnje doba, putovanja kroz čarobne krajolike uvijek su dobra ideja. Uz prave specijalitete poput pastirskih pita ili makarona sa sirom, koji su jedno od glavnih jela ovih krajeva, kupnja avionske karte i skoro putovanje čine se idealnim odmakom od stvarnosti. Za prave alpske specijalitete, bez pakiranja kofera, uputite se u obližnji Lidl i istražite tjedan okusa Alpi koji će vas odvesti na putovanje svim osjetilima. 

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom LIDL po najvišim profesionalnim standardima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju