Pita od jabuke, kraljica među kolačima, poslastica je s okusom povijesti alpskih prostora koji su oduvijek bili bogati jabukama pa je lokalno stanovništvo tražilo kreativne načine za njihovu upotrebu u raznim jelima. Štajerska ili zelena pokrajina, kako joj mnogi tepaju zbog brojnih šuma, vinograda i voćnjaka, nalazi se na jugu Austrije, dom je ove ukusne pite koja je postala obožavana i u drugim dijelovima svijeta. 

Tradicionalno, štajerska pita s jabukama priprema se od svježih i sočnih jabuka koje se ogule, izrežu na tanke ploške i pomiješaju sa šećerom i cimetom. Slatko voćno punjenje zatim se pažljivo raspoređuje po tankom i hrskavom tijestu i peče u pećnici sve dok tijesto ne postane zlatno, a dom bude ispunjen slatkim mirisom kojem je teško odoljeti. 

Ova poslastica rezultat je strpljenja, ljubavi prema lokalnim sastojcima i prenošenja recepata s generacije na generaciju. Danas štajerska pita s jabukama predstavlja nezaobilazni dio gastroturizma u Štajerskoj regiji. 

Inspirirani Lidlovim tjednom Alpskih okusa, odlučili smo pripremiti tradicionalnu Štajersku pitu koju ćemo posipati šećerom u prahu. Nakon što se ohladi, pitu ćemo poslužiti sa sočnim sladoledom od vanilije kako bismo joj u toplijim danima koji su pred nama prepustili da nas rashladi i omami svojim mirisom i okusom. 

Pita od jabuka Pita od jabuka (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)

RECEPT ZA ŠTAJERSKU PITU: 

SASTOJCI: 

TIJESTO:

  • 2,5 dl mlijeka
  • 60 g glatkog brašna
  • 50 g šećera
  • 1 prašak za pecivo 
  • 1 vanilin šećer 
  • 1/2 žličice soli 
  • 150 g maslaca 

NADJEV: 

  • 1 kg Idared jabuka
  • 100 g šećera
  • 2 vanilin šećera
  • žličica cimeta
  • pola limuna
  • 100 g oraha

 PREMAZ:

  • pola limuna
  • 3 žlice marmelade od marelica
  • 2 žličice šećera u prahu 

 PRIPREMA: 

  1. Operite jabuke, ogulite ih i potom naribajte u dublju posudu. Dodajte zatim šećer i dvije žlice soka od limuna. Promiješajte smjesu te je odložite sa strane kako bi jabuke pustile višak soka. 
  2. Nakon otprilike pola sata ocijedite višak soka od prethodno naribanih jabuka, dodajte cimet, vanilin šećer i mljevene orahe te sve zajedno još jednom dobro promiješajte. 
  3. Za pripremu tijesta prvo otopite maslac te dodajte šećer i sve zajedno miješajte dok se u potpunosti ne otopi. Odložite s vatre i u blago ohlađeni maslac dodajte mlijeko, prašak za pecivo i sol. Nakon toga postupno u smjesu dodajte glatko brašno kako biste dobili masno tijesto, a njega potom pokrijte krpom ili zamotajte u plastičnu foliju i odložite na sat vremena u hladnjak. 
  4. Tijesto razvaljajte na otprilike 0,5 cm debljine i odvojite dio koji ćete narezati na tanke trakice. Razvaljanim tijestom prekrijte dno posude za pečenje pa ga napunite nadjevom. 
  5. Prethodno narezane trakice posložite u rešetke na vrh pite. 
  6. U manjoj posudi pomiješajte šećer u prahu, marmeladu od marelice i dvije žlice limunova soka. Smjesom premažite rešetke pite te je pecite 30 minuta na 180 °C stupnjeva. 
  7. Kad je pita pečena, pospite je šećerom u prahu i poslužite uz kuglicu sladoleda od vanilije. Uživajte! 


Alpe, jednako prekrasne i ljeti i zimi, idealna su destinacija za odmak od svakodnevice koju će obožavati svi ljubitelji dobrih specijaliteta i prekrasnih pogleda na prirodu koja oduzima dah. Iako bismo rado spakirali kofere, u alpske zemlje okusima možemo otputovati i iz vlastitog doma jer u obližnjem Lidlu uz asortiman u tjednu okusa Alpi koji nudi razne delicije ovih sanjivih prostora, putujemo okusima u tren oka i na drugi kraj svijeta ako poželimo. 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom LIDL po najvišim profesionalnim standardima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju