Pita od jabuke, kraljica među kolačima, poslastica je s okusom povijesti alpskih prostora koji su oduvijek bili bogati jabukama pa je lokalno stanovništvo tražilo kreativne načine za njihovu upotrebu u raznim jelima. Štajerska ili zelena pokrajina, kako joj mnogi tepaju zbog brojnih šuma, vinograda i voćnjaka, nalazi se na jugu Austrije, dom je ove ukusne pite koja je postala obožavana i u drugim dijelovima svijeta.
Tradicionalno, štajerska pita s jabukama priprema se od svježih i sočnih jabuka koje se ogule, izrežu na tanke ploške i pomiješaju sa šećerom i cimetom. Slatko voćno punjenje zatim se pažljivo raspoređuje po tankom i hrskavom tijestu i peče u pećnici sve dok tijesto ne postane zlatno, a dom bude ispunjen slatkim mirisom kojem je teško odoljeti.
Ova poslastica rezultat je strpljenja, ljubavi prema lokalnim sastojcima i prenošenja recepata s generacije na generaciju. Danas štajerska pita s jabukama predstavlja nezaobilazni dio gastroturizma u Štajerskoj regiji.
Inspirirani Lidlovim tjednom Alpskih okusa, odlučili smo pripremiti tradicionalnu Štajersku pitu koju ćemo posipati šećerom u prahu. Nakon što se ohladi, pitu ćemo poslužiti sa sočnim sladoledom od vanilije kako bismo joj u toplijim danima koji su pred nama prepustili da nas rashladi i omami svojim mirisom i okusom.
Pita od jabuka (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)
RECEPT ZA ŠTAJERSKU PITU:
SASTOJCI:
TIJESTO:
- 2,5 dl mlijeka
- 60 g glatkog brašna
- 50 g šećera
- 1 prašak za pecivo
- 1 vanilin šećer
- 1/2 žličice soli
- 150 g maslaca
NADJEV:
- 1 kg Idared jabuka
- 100 g šećera
- 2 vanilin šećera
- žličica cimeta
- pola limuna
- 100 g oraha
PREMAZ:
- pola limuna
- 3 žlice marmelade od marelica
- 2 žličice šećera u prahu
PRIPREMA:
- Operite jabuke, ogulite ih i potom naribajte u dublju posudu. Dodajte zatim šećer i dvije žlice soka od limuna. Promiješajte smjesu te je odložite sa strane kako bi jabuke pustile višak soka.
- Nakon otprilike pola sata ocijedite višak soka od prethodno naribanih jabuka, dodajte cimet, vanilin šećer i mljevene orahe te sve zajedno još jednom dobro promiješajte.
- Za pripremu tijesta prvo otopite maslac te dodajte šećer i sve zajedno miješajte dok se u potpunosti ne otopi. Odložite s vatre i u blago ohlađeni maslac dodajte mlijeko, prašak za pecivo i sol. Nakon toga postupno u smjesu dodajte glatko brašno kako biste dobili masno tijesto, a njega potom pokrijte krpom ili zamotajte u plastičnu foliju i odložite na sat vremena u hladnjak.
- Tijesto razvaljajte na otprilike 0,5 cm debljine i odvojite dio koji ćete narezati na tanke trakice. Razvaljanim tijestom prekrijte dno posude za pečenje pa ga napunite nadjevom.
- Prethodno narezane trakice posložite u rešetke na vrh pite.
- U manjoj posudi pomiješajte šećer u prahu, marmeladu od marelice i dvije žlice limunova soka. Smjesom premažite rešetke pite te je pecite 30 minuta na 180 °C stupnjeva.
-
Kad je pita pečena, pospite je šećerom u prahu i poslužite uz kuglicu sladoleda od vanilije. Uživajte!
Alpe, jednako prekrasne i ljeti i zimi, idealna su destinacija za odmak od svakodnevice koju će obožavati svi ljubitelji dobrih specijaliteta i prekrasnih pogleda na prirodu koja oduzima dah. Iako bismo rado spakirali kofere, u alpske zemlje okusima možemo otputovati i iz vlastitog doma jer u obližnjem Lidlu uz asortiman u tjednu okusa Alpi koji nudi razne delicije ovih sanjivih prostora, putujemo okusima u tren oka i na drugi kraj svijeta ako poželimo.
Sadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom LIDL po najvišim profesionalnim standardima.