Kad pripremamo brokulu, većina upotrebljava isključivo njezine "cvjetove", a stabljiku baca u smeće. To je prava šteta jer je i stabljika jestiva, izvor je dobrih prehrambenih vlakana i može se iskoristiti na različite načine.

Iskoristite li stabljiku brokule, smanjit ćete količinu otpada koji proizvodite u domu, ali i uštedjeti na budžetu za prehranu.

Kako možete iskoristiti stabljiku brokule?

  1. Stabljiku možete upotrijebiti zajedno s drugim povrtnim ostacima za pripremu povrtnog temeljca.
  2. Ako planirate pojesti stabljiku brokule, poželjno je oguliti vanjski drvenasti dio jer on nije ugodan za konzumaciju. Preostat će vam slatki korjenasti dio, koji možete narezati na manje komade i dodati u različite juhe i variva.
  3. Oguljenu stabljiku brokule možete ispeći u pećnici zajedno s cvjetovima brokule pokapane s malo ulja i začina po želji.
  4. Stabljiku brokule možete nasjeckati ili naribati na tanke trakice i upotrijebiti za pripremu salate po uzoru na američki coleslaw. Stabljiku brokule pomiješajte s naribanom mrkvom i kupusom, a začinite majonezom u koju ste dodali nešto jabučnog octa, meda, senfa i začina po želji.
  5. Oguljenu stabljiku brokule možete i nabrzinu ukiseliti. Na TikToku se proširio recept za ukiseljenu začinjenu stabljiku brokule korisnice yomamacancook, koja predlaže da ogulite vanjski tvrdi dio stabljike, a ostatak narežete na tanke kriške. Posolite stabljike kako biste izvukli višak vode iz njih. Nakon 10 minuta ih ocijedite te pomiješajte s dva češnja tanko narezanog češnjaka.

Dobiveno povrće marinirajte 15-ak minuta u mješavini napravljenoj od:

  • 4 čajne žličice čili praha
  • 4 čajne žličice octa
  • 2 čajne žličice sezamova ulja
  • 1 čajna žličica šećera
  • 1 čajne žličice ribljeg umaka
  • 1 čajne žličice tostiranih sezamovih sjemenki

I to je to! Kako ovaj recept priprema yomamacancook, pogledajte u njezinu videu na TikToku u nastavku teksta.

@yomamacancook @stellanspice I’m obsessed with this!!! Thank you!! #vegetarian #nowaste #zerowaste #broccoli #banchan ♬ Blue Blood - Heinz Kiessling & Various Artists

12 najzdravijih: Voće i povrće s najmanje pesticida 12. Dinja 11. Cvjetača Kupus +8 9. Kivi

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju