Grčki otok Ikarija u Egejskom moru jedna je od pet plavih zona koji ima najveći broj stogodišnjaka na svijetu.

Stanovništvo zahvaljuje svoju dugovječnost i dobro zdravlje redovitoj vježbi – svakoga dana hodaju po brdovitom terenu, udišu čist morski zna, ali i jedu domaću hranu.

Na jelovniku stanovnika Ikarije većinski se nalaze namirnice biljnog porijekla, dok su meso, jaja i mliječni proizvodi manje zastupljeni. Nastavite čitati tekst i otkrijte koje se to namirnice svakoga dana moraju naći na njihovim tanjurima.

Mahunarke

Stanovnici Ikarije konzumiraju znatan dio bjelančevina iz namirnica biljnog porijekla. Svaki dan jedu neku vrstu mahunarki poput slanutka, graha, boba, leće i graška.

Češnjak Češnjak (Foto: Shutterstock)

Cjelovite žitarice

Važan dio njihove prehrane čine i cjelovite žitarice. Na Ikariji se rado jede bulgur i ječam, ali i tjestenina napravljena od cjelovitih namirnica – od integralnih tjestenina do onih bezglutenskih od leće i slanutka.

Orašasto voće i sjemenke

Orašasto voće je važan dio prehrane Ikarijanca. Na ovom grčkom otoku najpopularniji su bademi, pistacije i orasi. U jelima, a pogotovo onima biljnog porijekla, često će se naći i sezamove sjemenke te pasta od sezamovih sjemenki – tahini.

Češnjak

Njihovu kuhinju nemoguće je zamisliti bez domaćeg češnjaka – pirjaju ga s drugim sastojcima i dodaju u juhe, variva i gulaše. Češnjak konzumiraju i u sirovom obliku zajedno s čajem od kadulje, đumbira i meda kada misle da će se prehladiti.

Masline i maslinovo ulje

Masline su nezamjenjivi dio grčke kuhinje još od prethistorije, a Ikarijanci ih najčešće jedu u salatama. Ne libe se konzumirati niti maslinovo ulje. Uglavnom koriste ekstra djevičansko maslinovo ulje kojem se pripisuje najveća količina hranjivih tvari.

Masline Masline (Foto: Shutterstock)

Med

Uzimanje male količine meda svaki dan jedna je od tajni dugovječnosti otočana. Med je antibakterijska namirnica bogata antioksidantima koja za razliku od rafiniranog bijelog šećera pomaže tijelu regulirati šećer u krvi. Većina ljudi pojede jednu čajnu žličicu domaćeg meda svako jutro.

Sušeno voće

Sušeno voće odličan je izvor minerala i vitamina, ali i prirodne slatkoće. Stanovnici Ikarije dodaju sušeno voće u slatka, ali i slana jela. Grožđice i sušene smokve bit će sjajan dodatak salatama i jelima na bazi riže.

Jogurt Jogurt (Foto: Getty Images)

Jogurt

Jogurt je fermentirana namirnica koja je sastavni dio kuhinje u ovoj plavoj zoni. Na Ikariji obično se jede jogurt od kozjeg mlijeka koji ima ugodan kiselkasti okus i kremastu teksturu.

Sir

Ikarijanci vole jesti i sireve. Na njihovom jelovniku obično će se naći domaći sirevi od kozjeg ili ovčjeg mlijeka.

Začinsko bilje

Svako jelo bit će ukusnije ako mu dodate nešto začinskog bilja. Znaju to i Ikarijanci koji obožavaju kuhati s lovorovim listom, origanom, timijanom i mentom. Začinsko bilje uzgajaju sami u svojom vrtovima, ali i na prozorskim daskama.

Četiri vrste kruha koje jedu najdugovječniji i najzdraviji ljudi na svijetu +0 Kruh

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju