• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #Recepti

Tost kao utjeha: Recept koji ćete htjeti pripremati za doručak, ručak i večeru

Osim sira i luka, i naravno maslaca, tu je tek malo senfa i kiselih krastavaca, a tekstura je zahvaljujući prženom kruhu i rastopljenom siru vrlo zabavna.
Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 29.09.2025 06:15 komentari
viber Created with Sketch.
Tost s karameliziranim lukom i rastopljenim sirom
Tost s karameliziranim lukom i rastopljenim sirom (Foto:Shutterstock)

Sendvič sa slatkim i sočnim karameliziranim lukom i sirom Gruyère, koji je savršen za otapanje i zato je često osnova fonduea, bio bi odličan i "sirov", ali kada još s vanjske strane kruha namažete maslac i sve skupa prepržite, nastaje rajsko savršenstvo i sočna utjeha, ovisno o tome što vam u tom trenutku treba.

U trendu Luksemburg Gdje su Split i Zagreb? 10 najskupljih stanarina u Europi: Prvi grad na listi nije niti London, a niti Pariz Piletina s lukom Jednostavno Ideja iz francuske kuhinje: Recept za piletinu koja se topi u ustima Kako napraviti rižoto? - 1 Škola kuhanja Kako napraviti savršen rižoto? "Masterchef" Mario Mihelj otkriva koje sve korake ne smijete preskočiti

A trenutak može biti doručak, ručak, večera ili sve između njih. Okusi nisu nagomilani – osim sira i luka, i naravno maslaca, tu je tek malo senfa i kiselih krastavaca, a tekstura je zahvaljujući prženom kruhu i rastopljenom siru vrlo zabavna.

Sastojci za tost s karameliziranim lukom i rastopljenim sirom:

  • 3 žlice omekšalog maslaca
  • 1 žlica ekstradjevičanskog maslinova ulja
  • 1 veliki luk, prepolovljen i narezan na tanke ploške
  • sol
  • papar
  • 8 kriški kruha od cjelovitih žitarica
  • senf
  • 220 g sira Gruyère, tanko narezanog
  • 2 kisela krastavca, tanko narezana po dužini

Priprema tosta s karameliziranim lukom i rastopljenim sirom:

  1. U dubokoj tavi na srednje jakoj vatri zagrijte ulje i 1 žlicu maslaca. Dodajte luk, poklopite i kuhajte oko 5 minuta (promiješajte tek jednom ili dvaput za to vrijeme). Onda otklopite i nastavite kuhati, povremeno miješajući, dok luk ne omekša i ne počne se karamelizirati, oko 35 minuta. Dodajte malo vode ili temeljca u po potrebi, kako luk ne bi zagorio. Karamelizirani luk posolite i popaprite.
  2. Zagrijte čistu plitku tavu.
  3. Kruh premažite s preostale 2 žlice maslaca spojite po dvije kriške, obje maslacem prema unutra (donju ćete na kraju staviti na vrh sendviča). Otvorenu krišku kruha premažite tankim slojem senfa, dodajte luk, sir i kisele krastavce. Uzmite donju krišku kruha, praznu stranu namažite tankim slojem senfa i poklopite sendvič tako da je strana s maslacem okrenuta prema van. Ponovite sa svim sastojcima.
  4. Pecite sendviče na laganoj vatri s obje strane dok se kruh lijepo ne isprži (možete ga malo stisnuti lopaticom da bolje prione uz tavu), a sir potpuno ne otopi, oko 10 minuta.
  5. Izvadite iz tave, prepolovite i poslužite vruće.


 

  • #Recepti
  • #što kuhati
  • #tost
  • #karamelizirani luk
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Tost kao utjeha: Recept koji ćete htjeti pripremati za doručak, ručak i večeru
Bogati sendvič
Tost kao utjeha: Recept koji ćete htjeti pripremati za doručak, ručak i večeru
Šumska bajka pored Zagreba: Povratak prirodi u malim vilama koje pozivaju na pravi odmor
Utočište od betona
Šumska bajka pored Zagreba: Male vile za povratak prirodi i pravi odmor
Kako se snaći na tržnicama Marakeša: Vodič iz prve ruke za kupovinu bez stresa
Šarenilo i cjenkanje
Kako se snaći na tržnicama Marakeša: Vodič iz prve ruke za kupovinu bez stresa
Mostovi koji su promijenili lice Hrvatske: 6 jedinstvenih "cesti života" koje vode na otoke Lijepe Naše
Jeste li znali?
Mostovi koji su promijenili lice Hrvatske: 6 jedinstvenih "cesta života" koje vode na otoke Lijepe Naše
"Izuj brige i uspori": Predivno izletište među slapovima u BiH proglašeno jednim od najljepših na svijetu
Janjske otoke
"Izuj brige i uspori": Predivno izletište među slapovima u BiH koje morate vidjeti uživo
Znate li da se u Budimpešti možete pikulati s dječacima Pavlove ulice?
Drugo vrijeme
Znate li da se u Budimpešti možete pikulati s dječacima Pavlove ulice?
Ideja iz francuske kuhinje: Piletina koja se topi u ustima, rastopljeni sir i puno luka
Jednostavno
Ideja iz francuske kuhinje: Recept za piletinu koja se topi u ustima
10 najskupljih gradova za podstanare u Europi: Niti London, a niti Pariz nije prvi na listi
Gdje su Split i Zagreb?
10 najskupljih stanarina u Europi: Prvi grad na listi nije niti London, a niti Pariz
Kako napraviti savršen rižoto? "Masterchef" Mario Mihelj otkriva koje sve korake ne smijete preskočiti
Škola kuhanja
Kako napraviti savršen rižoto? "Masterchef" Mario Mihelj otkriva koje sve korake ne smijete preskočiti
Novi kviz općeg znanja: Za one koji uvijek imaju odgovor u rukavu
15 pitanja
Novi kviz općeg znanja: Za one koji uvijek imaju odgovor u rukavu
Najjednostavniji kolač s jabukama: Sočni griz jeseni za svako doba dana
Lako
Najjednostavniji kolač s jabukama: Sočni griz jeseni za svako doba dana
Zdrobljeni krumpiri s maslacem i kaduljom: Toliko ukusni da je sasvim svejedno uza što ćete ih poslužiti
Savršeno hrskavi
Zdrobljeni krumpiri s maslacem i kaduljom: Toliko ukusni da je sasvim svejedno uza što ćete ih poslužiti

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Bivši talijanski premijer ostao šokiran nakon što je vidio Putina: "Dvije osobe su ga pridržavale"
susret u Pekingu
Bivši talijanski premijer šokiran prizorom: "Dvije osobe su ga pridržavale"
Šestero djece preminulo u bolnici u Rumunjskoj
NA ISTOKU RUMUNJSKE
Užas u bolnici! Umrlo šestero djece, sumnja se na infekciju: "Mislila sam da je to najsterilniji odjel"
Jedan od najopsežnijih rekonstrukcija u povijesti srpskog pravosuđa: Sudjelovali deseci ljudi
POMAK U ISTRAZI
Završena je velika rekonstrukcija nestanka Danke Ilić, sumnje su potvrđene
show
Tko je bio otac Maje Šuput, Boris Šuput?
bloom je njegova preslika
Tko je bio otac Maje Šuput? Od teške nesreće nikada se nije u potpunosti oporavio
Tko je Bruno Rački koji je snimljen na zagrebačkoj špici
i stas i glas
Znate li tko je ovaj frajer koji je na špici privlačio poglede?
Princ Harry ljut zbog curenja sadržaja sastanka s kraljem Charlesom
ljut zbog curenja
Nakon susreta s ocem, princ Harry ponovio riječi koje je govorila i princeza Diana
zdravlje
Šokantna istina o slanini: Povezuje se s rakom i demencijom – ali postoji sigurna granica
Nutricionisti otkrivaju
Šokantna istina o slanini: Povezuje se s rakom i demencijom – ali postoji sigurna granica
16 znakova da vas je teško djetinjstvo oblikovalo više nego što mislite
KRENI ZDRAVO
16 znakova da vas je teško djetinjstvo oblikovalo više nego što mislite
Ajvar: Došlo je to doba godine! Otkrivamo kako i koliko dugo se kuha, a imamo i nekoliko recepata za najbolji domaći ajvar
omiljena zimnica
Ajvar: Došlo je to doba godine! Otkrivamo kako i koliko dugo se kuha, a imamo i nekoliko recepata za najbolji domaći ajvar
zabava
Mladenci ušli u salu i ostali šokirani! Ono što ih je dočekalo nisu mogli ni predvidjeti
Gorak okus
Mladenci ušli u salu i ostali šokirani! Ono što ih je dočekalo nisu mogli ni predvidjeti
U jednoj od najpoznatijih serija osvanula hrvatska putovnica, a obožavatelji se smiju propustu
Nisu se baš potrudili
U jednoj od najpoznatijih serija osvanula hrvatska putovnica, a obožavatelji se smiju propustu
Obrijao se nakon 8 godina, ovakvu reakciju supruge nije očekivao
Nezgodno!
Obrijao se nakon 8 godina, ovakvu reakciju supruge nije očekivao
tech
AI riješio stvar: Nakon više godina dekodirana je poruka u boci pronađena u Njemačkoj
Poznato tko je poslao poruku
AI riješio stvar: Nakon više godina dekodirana je poruka u boci pronađena u Njemačkoj
Znanost ima problem: Umjetna inteligencija stvara stotine “novih” studija koje zapravo nisu ništa novo
Praksa koja treba prestati
Znanost ima problem: Umjetna inteligencija stvara stotine “novih” studija koje zapravo nisu ništa novo
Pronašli lijek za okrutnu i razornu bolest od koje pate tisuće: Čak sam se malo rasplakao kad sam vidio rezultate!
Huntingtonova bolest
Pronašli lijek za okrutnu i razornu bolest od koje pate tisuće: Čak sam se malo rasplakao kad sam vidio rezultate!
sport
Loše vijesti za Dinamo: Ušao u formu života pa se ozlijedio
morao van
Loše vijesti za Dinamo: Ušao u formu života pa se ozlijedio
VIDEO Barcelona svladala Real Sociedad i zasjela na vrh ljestvice
Sučiću ni minute
VIDEO Barcelona kiksala, a onda je ušao Lamine Yamal: Trebala mu je jedna minuta
Ljubimac navijača Dinama Robert Mudražija zaradio je pljesak cijelog Maksimira
Dočekao priliku
Zbog njega je cijeli Maksimir ustao na noge!
tv
Supertalent: Audicijski nastup u dvanaestoj sezoni Supertalenta - Ana Jurić
NEUGODNA SITUACIJA!
Anin nastup dugo ćemo pamtiti, a Martina vjerojatno još dulje! Što mislite o njezinom ponašanju?
MasterChef: Kandidatkinja svojim postupkom šokirala chefa Stjepana! Jeste li vi znali da se ovo nikako ne smije raditi?!
VAŽNA STVAR!
Kandidatkinja svojim postupkom šokirala chefa Stjepana! Jeste li vi znali da se ovo nikako ne smije raditi?!
Supertalent: Pao je i prvi zlatni gumb dvanaeste sezone Supertalenta! Evo što na to kaže dobitnica Ivona
ČESTITAMO!
Pao je i prvi zlatni gumb! Evo što na to kaže dobitnica Ivona
putovanja
10 najskupljih gradova za podstanare u Europi: Niti London, a niti Pariz nije prvi na listi
Gdje su Split i Zagreb?
10 najskupljih stanarina u Europi: Prvi grad na listi nije niti London, a niti Pariz
Ideja iz francuske kuhinje: Piletina koja se topi u ustima, rastopljeni sir i puno luka
Jednostavno
Ideja iz francuske kuhinje: Recept za piletinu koja se topi u ustima
Kako napraviti savršen rižoto? "Masterchef" Mario Mihelj otkriva koje sve korake ne smijete preskočiti
Škola kuhanja
Kako napraviti savršen rižoto? "Masterchef" Mario Mihelj otkriva koje sve korake ne smijete preskočiti
novac
Kako je bivša mikrobiologinja izgradila kozmetički brend vrijedan 150 milijuna dolara
Stvara lijepe stvari
Kako je bivša mikrobiologinja izgradila kozmetički brend vrijedan 150 milijuna dolara
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
iznad očekivanja
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
Najvećem svjetskom proizvođaču bicikala zabranjen uvoz u SAD. "Zlostavljaju radnike, drže ih u dužničkom ropstvu"
sad reagirao
Najvećem svjetskom proizvođaču bicikala zabranjen uvoz u SAD. "Zlostavljaju radnike, drže ih u dužničkom ropstvu"
lifestyle
Ulična moda Zagreb u kožnatoj minici i čizmama s potpeticom
ZA PETICU!
Mrak minica sa zagrebačke špice kojoj su običan pulover i šik čizme idealan par
Trik protiv plijesni u perilici rublja
PROTIV PLIJESNI
Jedna stvar koju biste uvijek trebali napraviti s perilicom nakon što izvadite oprano rublje
Domaća glumica s najviše stila
the diva
Njezin stil oduševi sve redom: Ovu hrvatsku glumicu proglasile ste modnom kraljicom
sve
Tko je bio otac Maje Šuput, Boris Šuput?
bloom je njegova preslika
Tko je bio otac Maje Šuput? Od teške nesreće nikada se nije u potpunosti oporavio
Ulična moda Zagreb u kožnatoj minici i čizmama s potpeticom
ZA PETICU!
Mrak minica sa zagrebačke špice kojoj su običan pulover i šik čizme idealan par
Tko je Bruno Rački koji je snimljen na zagrebačkoj špici
i stas i glas
Znate li tko je ovaj frajer koji je na špici privlačio poglede?
Zdrobljeni krumpiri
Savršeno hrskavi

Zdrobljeni krumpiri s maslacem i kaduljom: Toliko ukusni da je sasvim svejedno uza što ćete ih poslužiti

Ovaj bi vam se prilog mogao toliko svidjeti da je možda najbolje da odmah udvostručite količine. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Želiš li prvi saznati
za povoljne aviokarte

Pripremi putovnicu
i prijavi se na naš newsletter
jer uskoro polijećemo ;)

Please don't insert text in the box below!
close