Galerija Prehrambeni kvasac 1 Prehrambeni kvasac možete dodati u juhe i salate 1 Prehrambeni kvasac možete staviti i na tjesteninu umjesto parmezana 1 Prehrambeni kvasac možete dodati raznim umacima 1

U trendu Apartman Sto ljudi... Najgori gosti na koje se tuže domaći iznajmljivači: "Dva tjedna nisu izlazili iz apartmana, ne znam što su radili" Pečeno pile s krumpirom Tjedni jelovnik Ne koštaju puno: 7 zaboravljenih, ali jako finih jela za svaki dan ovoga tjedna koja smo jeli u 80-ima Salata od svježih krastavaca Odlična uz roštilj Salata od svježih krastavaca: Fini preljev gotov za 5 minuta napravit će veliku razliku

Jeste li ikada čuli za prehrambeni kvasac? Ne, ne mislimo na one kocke običnog kvasca te instant praške od kojih se mijesi tijesto za kruh, pizze i peciva, već deaktiviranu jestivu verziju koja se prodaje kao dodatak prehrani i začin što poboljšava okus brojnih jela.

Prehrambeni kvasac je proizvod biljnog porijekla koji nastaje od gljivica Saccharomyces cerevisiae. Na police trgovina dolazi u obliku žućkastih pahuljica ili praška. Karakterizira ga ugodan orašast okus s nježnim sirnim notama zbog čega se često koristi u pripremi umaka za tjesteninu i rižota, povrtnih pirea, kremastih juha i slična jela.

Odličan izvor proteina biljnog porijekla

Prehrambeni kvasac je odličan izvor proteina biljnog porijekla – u 100 grama može se naći i do 45 grama bjelančevina, a sadrži svih 9 esencijalnih aminokiselina zbog čega je nezaobilazan dio prehrane vegana i vegetarijanaca.

Na tri sata od Zagreba: Savršeni grad iz kojeg nije tako lako izići Palmanova, Italija - 2 Palmanova, Italija - 4 Palmanova je savršeni grad +0 Palmanova, Italija - 3

Obiluje vitaminima B kompleksa koji poboljšavaju pamćenje, smanjuju stres i znakove umora, reguliraju probavu, ali i igraju važnu ulogu u zdravlju kardiovaskularnog sustava. Prehrambeni kvasac je i dobar izvor beta-glukana – spoja koji osnažuje imunitet tijela, a obuhvaća i minerale poput željeza, cinka, mangana i selena.

Gdje kupiti prehrambeni kvasac?

Prehrambeni kvasac se u Hrvatskoj uglavnom prodaje u trgovinama zdrave hrane i pripadajućim im webshopovima.

Cijena mu varira ovisno od proizvođača i mjesta na kojima ga kupujete, a u prosjeku se prodaje po cijeni od 2 do 3 eura za 100 grama. Imajte na umu da nije svaki prehrambeni kvasac isti – neki imaju izraženiji i finiji okus od drugih, a viša cijena ne mora nužno značiti i ukusniji proizvod.

Prehrambeni kvasac često se posipa na tjesteninu umjesto parmezana Prehrambeni kvasac često se posipa na tjesteninu umjesto parmezana (Foto: Shutterstock)

Kako koristiti prehrambeni kvasac?

Zbog sirastog okusa prehrambeni kvasac se često koristi umjesto parmezana ili u pripremi biljne verzije ovoga sira te posipa na gotova jela od tjestenine, krumpira i riže.

Umiješati ga možete i u različite umake, variva i juhe. Najbolje bi to bilo napraviti na kraju kuhanja kako se njegov delikatan okus ne bi u potpunosti izgubio tijekom termičke obrade.

S njime se može napraviti i vrlo ukusna verzija preljeva za salatu.

Što za doručak jedu najzdraviji ljudi na svijetu? Tipični japanski doručak uključuje rižu, soju, miso-juhu, a katkad i malo ribe Dan se na Ikariji započinje šalicom biljnog čaja i medom Riža i crni grah omiljeni su izbor za doručak u Nicoyi u Kostariki +1 Sardinijski kruh Guttiau