Kada ste zadnji put pojeli lanene sjemenke? Ova nutritivno vrijedna namirnica laganog orašastog okusa prepuna je hranjivih tvari.

Zbog svojih čudotvornih svojstva koristili su i stari Egipćani, Grci i Rimljani. Danas se često preporučuje u prehrani vegana i vegetarijanaca, no od njih mogu profitirati svi bez obzira na vrstu prehrane.

Lanene sjemenke su bogate:

  • omega 3 masnim kiselinama, točnije alfa-lineleinskom kiselinom (ALA) koja smanjuje upalne procese u tijelu, štiti srce i kardiovaskularni sustav, a neka istraživanja pokazuju i da smanjuje razine lošeg kolesterola u krvi.
  • prehrambenim vlaknima koje snižavaju visoki krvni tlak i poboljšavaju rad probavnog sustava
  • bjelančevina koje grade sve mišiće u tijelu
  • vitaminom B1, magnezijem, cinkom i selenom koji snaže imunitet.

Stručnjaci savjetuju da je bolje konzumirati lanene sjemenke u mljevenom obliku jer se tako lakše probavljaju. Možete ih kupiti već smljevene u trgovina, ili ih kupite cjelovite i sami ih usitniti u blenderu, sjeckalici povrća ili mlincu za kavu.

Dodajte ih u avokado tost Dodajte ih u avokado tost (Foto: Getty Images)

Ovisno o količini i brendu, variraju i cijene lanenih sjemenki. Pakiranje od pola kilograma cjelovitih sjemenki može se pronaći u trgovinama zdrave hrane već od 2 eura naviše.

Kako jesti lanene sjemenke?

  1. Preporučuje se da dnevno konzumiramo 1 žlicu mljevenih sjemenki lana. Možete ih dodati u jutarnju zobenu kašu, jogurt ili smoothie.
  2. Pomiješati je možete sa senfom, majonezom ili neki drugim sličnim umakom kada pripremate sendvič ili preljev za salatu.
  3. Posipati je možete preko tosta s avokadom, ali i kada pripremate različite vrste kruha i peciva.
  4. Lanene sjemenke možete upotrijebiti kao zamjenu za jaje prilikom pečenja slastica.

Kako napraviti "vegansko jaje" za pečenje kolača?

Jednu žlicu mljevenih lanenih sjemenki pomiješajte s tri žlice vode i pričekajte par minuta da se smjesa zgusne. Tako pripremljene lanene sjemenke upotrijebite umjesto jednog jaja u pečenju kolača, torta i sličnih deserata.

Recept za finu majonezu bez ijednog jaja koja će biti gotova za manje od 10 minuta Veganska majoneza - 3 Veganska majoneza - 6 Veganska majoneza - 2 +3 Veganska majoneza - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju