Grah je sjajan izvor bjelančevina biljnog porijekla – u 100 grama kuhanog graha nalazi se između 7 do 8 grama proteina, a tek stotinjak kalorija.
Dodati ga možete u razne salate, namaze, juhe, variva i gulaše, ali i od njega napraviti ukusan i kremasti preljev za salatu.
Veganski preljev za salatu
Indijski oraščići također obiluju bjelančevinama biljnog porijekla, iako imaju znatno više masnoća i kalorija. U 100 grama ovih orašastih plodova naći će se čak oko 18 grama proteina. 
Želite li napraviti ukusan i kremast preljev za salatu u kojem nema ni kapi ulja sljubite ove dvije namirnice zajedno, a okus dodatno produbite s limunovim sokom, senfom, kaparima i češnjakom. 
Zapanjujuću količinu bjelančevina biljnog porijekla, ali i umami okus dat će vam prehrambeni kvasac i bijela miso pasta.
Sastojci za kremasti preljev za salate:
- 100 g kuhanog bijelog graha
 - 100 ml biljne zamjene za mlijeko od soje
 - 75 g indijskih oraščića
 - 2 žlice senfa Dijon
 - 2 žlice prehrambenog kvasca
 - 2 žlice bijele miso paste
 - 1 limun
 - 1-2 češnja češnjaka
 - 1 čajna žličica kapara
 - 1 feferon
 
Priprema:
- Pomiješajte sve sastojke u dobrom blenderu ili sjeckalici povrća i pulsirajte dok ne dobijete glatku jednoličnu smjesu.
 - Prebacite preljev u staklenku i pohranite u hladnjaku tri do četiri dana.
 - Upotrijebite preljev po želji na salatama i u različitim zdjelama. Dobar tek!
 
Savjet plus:
- Ako nemate dobar blender, namočite indijske oraščiće u vodi nekoliko sati prije pripreme preljeva kako biste ih omekšali.
 - Ako nemate vremena za čekanje, indijske oraščiće možete i prokuhati u vrućoj vodi oko 15-ak minuta da ih omekšate.
 
 
    
        Obvezno ih namočite prije nego što ih pojedete: Sjemenke koje bi svi trebali staviti na jelovnik
        
                                                                                    
                
                    
 
                    
 
                    

              
              
              
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            