Grah je sjajan izvor bjelančevina biljnog porijekla – u 100 grama kuhanog graha nalazi se između 7 do 8 grama proteina, a tek stotinjak kalorija.
Dodati ga možete u razne salate, namaze, juhe, variva i gulaše, ali i od njega napraviti ukusan i kremasti preljev za salatu.
Veganski preljev za salatu
Indijski oraščići također obiluju bjelančevinama biljnog porijekla, iako imaju znatno više masnoća i kalorija. U 100 grama ovih orašastih plodova naći će se čak oko 18 grama proteina.
Želite li napraviti ukusan i kremast preljev za salatu u kojem nema ni kapi ulja sljubite ove dvije namirnice zajedno, a okus dodatno produbite s limunovim sokom, senfom, kaparima i češnjakom.
Zapanjujuću količinu bjelančevina biljnog porijekla, ali i umami okus dat će vam prehrambeni kvasac i bijela miso pasta.
Sastojci za kremasti preljev za salate:
- 100 g kuhanog bijelog graha
- 100 ml biljne zamjene za mlijeko od soje
- 75 g indijskih oraščića
- 2 žlice senfa Dijon
- 2 žlice prehrambenog kvasca
- 2 žlice bijele miso paste
- 1 limun
- 1-2 češnja češnjaka
- 1 čajna žličica kapara
- 1 feferon
Priprema:
- Pomiješajte sve sastojke u dobrom blenderu ili sjeckalici povrća i pulsirajte dok ne dobijete glatku jednoličnu smjesu.
- Prebacite preljev u staklenku i pohranite u hladnjaku tri do četiri dana.
- Upotrijebite preljev po želji na salatama i u različitim zdjelama. Dobar tek!
Savjet plus:
- Ako nemate dobar blender, namočite indijske oraščiće u vodi nekoliko sati prije pripreme preljeva kako biste ih omekšali.
- Ako nemate vremena za čekanje, indijske oraščiće možete i prokuhati u vrućoj vodi oko 15-ak minuta da ih omekšate.
Obvezno ih namočite prije nego što ih pojedete: Sjemenke koje bi svi trebali staviti na jelovnik +3