Grah je sjajan izvor bjelančevina biljnog porijekla – u 100 grama kuhanog graha nalazi se između 7 do 8 grama proteina, a tek stotinjak kalorija.

Dodati ga možete u razne salate, namaze, juhe, variva i gulaše, ali i od njega napraviti ukusan i kremasti preljev za salatu.

Veganski preljev za salatu

Indijski oraščići također obiluju bjelančevinama biljnog porijekla, iako imaju znatno više masnoća i kalorija. U 100 grama ovih orašastih plodova naći će se čak oko 18 grama proteina.

Želite li napraviti ukusan i kremast preljev za salatu u kojem nema ni kapi ulja sljubite ove dvije namirnice zajedno, a okus dodatno produbite s limunovim sokom, senfom, kaparima i češnjakom.

Zapanjujuću količinu bjelančevina biljnog porijekla, ali i umami okus dat će vam prehrambeni kvasac i bijela miso pasta.

Sastojci za kremasti preljev za salate:

  • 100 g kuhanog bijelog graha
  • 100 ml biljne zamjene za mlijeko od soje
  • 75 g indijskih oraščića
  • 2 žlice senfa Dijon
  • 2 žlice prehrambenog kvasca
  • 2 žlice bijele miso paste
  • 1 limun
  • 1-2 češnja češnjaka
  • 1 čajna žličica kapara
  • 1 feferon

Priprema:

  1. Pomiješajte sve sastojke u dobrom blenderu ili sjeckalici povrća i pulsirajte dok ne dobijete glatku jednoličnu smjesu.
  2. Prebacite preljev u staklenku i pohranite u hladnjaku tri do četiri dana.
  3. Upotrijebite preljev po želji na salatama i u različitim zdjelama. Dobar tek!

Savjet plus:

  • Ako nemate dobar blender, namočite indijske oraščiće u vodi nekoliko sati prije pripreme preljeva kako biste ih omekšali.
  • Ako nemate vremena za čekanje, indijske oraščiće možete i prokuhati u vrućoj vodi oko 15-ak minuta da ih omekšate.

Obvezno ih namočite prije nego što ih pojedete: Sjemenke koje bi svi trebali staviti na jelovnik Chia sjemenke pune su hranjivih tvari Od chia sjemenki napravite puding i poslužite sa svježim voćem Chia sjemenke se lakše probavljaju kada ih namočite +0 Chia sjemenke stavite u smoothie

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju