Ako ste ikada gulili veliku količinu krumpira, možda ste primijetili da plod počne tamnjeti ubrzo nakon što mu odstranite koru. Rezultat će biti još vizualno neprivlačniji ako ogulite krumpire, narežete ih i stavite u hladnjak na nekoliko sati.

Ovo nije ništa čudno – površina krumpira oksidira kada je izložena kisiku. Da biste spriječili tu pojavu, poslužite se najjednostavnijim trikom – uronite krumpir u običnu vodu.

Kuhari u restoranima gule i sjeckaju krumpire i po 24 sata prije nego što će ih upotrijebiti u pripremi jela.

Stavite krumpir u vodu Stavite krumpir u vodu (Foto: Shutterstock)

Obično se krumpiri stavljaju u posudu, ispunjavaju s dovoljno vode da budu potpuno potopljeni, a potom poklapaju i stavljaju u hladnjak. Kada vam je potreban, krumpir se ocijedi i termički obradi na željeni način.

Imajte na umu da tako možete pospremiti krumpir do 24 sata unaprijed. Po isteku tog roka krumpirov škrob pretvara se u šećer, što će utjecati na teksturu i okus krumpira.


Ako planirate ispeći pomfrit nakon namakanja krumpira, pobrinite se da ga dobro osušite prije nego što ga stavite u ulje ili fritezu na vrući zrak.

Gotov za 15 minuta: Recept za pečenje krumpira u kori koji će se topiti u ustima Pečeni krumpir s vučenom svinjetinom u BBQ umaku Pečeni krumpir s kukuruzom, paprikom i mljevenim mesom Klasični pečeni krumpir sa sirom, vrhnjem i špekom +2 Pečeni krumpir s piletinom i špekom

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju